Skip to main content

Ursul „Arthur” a ajuns şi la CNA. După cinci luni. A „venit” cu amenzi pentru patru televiziuni

 
Foto - Agent Green
Foto - Agent Green

Subiectul „ursul Arthur” a ajuns şi la CNA, după aproape jumătate de an. S-au purtat lungi discuţii despre felul în care a fost tratat cazul de televiziuni. La final, s-au dat patru amenzi, o somaţie şi o scrisoare de atenţionare. 

Publicitate

În principal, posturile amendate au fost criticate pentru „lipsă de echilibru”, după cum a punctat Orsolya Borsos (membră CNA). Pe scurt, despre amenzile date: 

  • B1 TV - 5.000 de lei (pentru două emisiuni moderate de Tudor Barbu)
  • TVR 1 - 5.000 de lei (pentru două emisiuni moderate de Ionuţ Cristache)
  • România TV - 5.000 de lei (pentru două ediţii Punctul Culminant, moderate de Victor Ciutacu)
  • Realitatea Plus - 5.000 de lei (au fost luate în calcul câteva ediţii Ediţia Specială, Jocuri de Putere şi Deschide Lumea)

Au fost şi staţii de TV care au fost doar „atenţionate” de CNA:

  • Antena 3 a încasat o somaţie 
  • Digi24 a primit o scrisoare de antenţionare (pentru o emisiune în care a fost invitat gazetarul Cristian Tudor Popescu)

Cazul ursului „Arthur” a fost intens dezbătut de presă la începutul lunii mai. ONG-ul Agent Green au acuzat că Arthur, cel mai mare urs din România, ar fi fost împuşcat pentru trofeu de un prinţ din Liechtenstein. Acesta ar fi plătit 7.000 de euro şi ar fi primit o derogare (care se acordă în anumite condiţii, la noi vânătoarea de urşi fiind interzisă) pentru a ucide o femelă ce ar fi atacat anul trecut mai multe gospodării.

În locul ursoaicei pentru care ar fi primit derogare la vânătoare, prinţul l-ar fi ucis pe „marele urs” Arthur, după cum susţin reprezentanţii Agent Green. 

„Nu au fost prezentate toate punctele de vedere”

Amenzile au fost propuse de Orsolya Borsos şi au trecut cu unanimitate de voturi. Membra CNA a criticat staţiile pentru „lipsă de echilibru”, după cum a spus în şedinţa CNA. 

„Fiecare post a interpretat într-un anumit context cele întâmplate. Nu o insist nici pe acuzaţiile şi speculaţiile făcute. Aş dori să insist pe echilibru şi imparţialitate, ceea ce nu am văzut în cele vizionate.

Nu au fost prezentate toate punctele de vedere. Vreau să atrag atenţia că orice subiect aflat în dezbatere publică trebuie să aibă toate punctele de vedere şi trebuie prezentate mai ales la posturile de ştiri, unde informarea corectă trebuie să fie esenţială.

O să insist pe echilibru şi imparţialitate”, a spus membra CNA. 

Pândaru, criticat pentru „lipsă de fermitate”

Deşi postul Digi24 nu a fost sancţionat, staţia a fost criticată pentru o afirmaţie făcută de Cristian Tudor Popescu. Moderatorul Claudiu Pândaru i-a atras atenţia, însă membrii CNA au criticat şi „fermitatea” intervenţiei: 

„Persoana care s-a uitat la televizor şi a văzut intervenţia poate a considerat că nu a fost suficient de puternică. Aţi fi putut avea o intervenţie ceva mai fermă”, i-a spus Dorina Rusu lui Claudiu Pândaru în şedinţa CNA de ieri. 

A completat şi Orsolya Borsos: „A fost o exagerare mare din partea domnului Cristian Tudor Popescu. O reacţie puţin mai fermă n-ar fi stricat”. 

Moderatul le-a replicat:

Vreau ca intervenţiile să fie ferme, dar cu bun-simţ. Este felul în care înţeleg să îmi fac meseria. Se ţipă mult în spaţiul audiovizual”, a spus acesta. 

Ce a zis gazetarul Cristian Tudor Popescu în emisiunea Cap Limpede? Redăm, pe scurt: 

Cristian Tudor Popescu: Nu vărs nicio lacrimă şi nu-mi pare câtuşi de puţin rău de persoana, mă rog, trebuie văzut ce a fost acolo, dar în Bihor, un ins care participa la o partidă de asta de vânătoare, ieri, se pare, a fost împuşcat în cap. Da, în comuna Remetea. Acolo avea loc o partidă de vânătoare şi respectivul a fost împuşcat în cap. Cred că orice ins care participă la aşa ceva nu e o ... pentru mine nu e o nenorocire, în legătură cu un astfel de ins, dacă primeşte un glonţ în cap, ca să vadă şi el ce simte ursul în clipa în care tragi în el. Da? Lipsit complet de apărare, cu tine care stai acolo, ai toate avantajele de partea ta şi îl ucizi.

Claudiu Pândaru: E de datoria mea, totuşi, ca moderator al acestei emisiunii, să vă atrag atenţia...

Cristian Tudor Popescu: Ce? Asupra a ce?

Claudiu Pândaru: Asupra faptului că nu este totuşi normal să încurajăm...

Cristian Tudor Popescu: Nu e creştineşte ce spun acum. Nu e creştineşte.

Claudiu Pândaru: Moartea. Să ne bucurăm de moartea unui om.

Cristian Tudor Popescu: Eu nu mă bucur, domnule. Am spus că nu consider o nenorocire. Am spus că nu vărs nicio lacrimă, ceea ce nu înseamnă că mă bucur. Dar cine se duce la vânătoare şi ia un glonţ în cap, să fie sănătos. Da?

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Camelia Camelia
    Toate animalele sunt la fel de importante, selectia naturala le face sa perpetueze specia cele mai puternice. Treaba omului este sa nu mai taie padurile, sa stea in banca lui la oras, si sa joace popice daca vrea sa verifice daca are ținta.
  • Stefan Stefan
    Meh, pe astea puteau sa nu le dea. Oricum subiectul nu era unul prea important.
  • Livia Pila Livia Pila
    Sper ca amenda primita de TVR sa fie plătită de intergalacticul Ionuț Cristache.
  • geo geo
    Până la urmă cine l-a impuscat pe ”Arthur”, ce se mai stie...a ramas asa cum a sustinut ONG-ul Agent Green - si a fost preluat de Pro Tv si de cam toata mass-media fara niciun fel de dovada clară- sau s-a aflat altceva...nu de alta dar subiectul pare sa fi fost dat uitariii intre timp...

Trimite un comentariu

sus