Skip to main content

COMUNICAT. Prin ce schimbări trece corpul tău în timpul sarcinii?

 
COMUNICAT. Prin ce schimbări trece corpul tău în timpul sarcinii?

COMUNICAT. În timpul sarcinii, corpul femeii trece prin diferite schimbări, atât la nivel fizic (creştere în greutate, picioare umflate, arsuri gastrice, vergeturi, arsuri gastrice, sâni umflaţi), cât şi emoţional (schimbări de dispoziţie). 

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Pentru a le face faţă mai bine, este recomandat ca viitoarea mămică să fie informată. În acest articol, trecem în revistă aceste schimbări care se pot manifesta începând din primele săptămâni de sarcină, dar şi după săptămâna 23 de sarcină.

Schimbări importante prin care trece corpul unei gravide

Iată schimbările cele mai importante prin care trece corpul unei gravide:

creşterea în greutate: este şi cea mai vizibilă schimbare. În general, corpul unei femei în timpul gravidităţii creşte cu 12-17 kilograme sau chiar mai mult. Surplusul vine de la făt, uter, placentă, lichid amniotic, fluide materne.

dureri ale coloanei vertebrale: coloana vertebrală a gravidelor devine foarte arcuită, ceea ce duce la dureri pelvine şi de spate.

respiraţie mai profundă şi mai rapidă: este normal să fie aşa, pentru că oxigenul trebuie să ajungă la uter, placentă şi făt.

ritm cardiac accelerat: este o consecinţă a nevoii  de oxigen a fătului. În timpul sarcinii, inima pompează o cantitate mai mare de sânge. Progesteronul relaxează pereţii vaselor de sânge. Ca urmare, tensiunea arterială scade după al doilea trimestru de sarcină.

modificări hormonale: în timpul sarcinii au loc adevărate furtuni hormonale, iar acest lucru poate duce la instalarea de modificări la nivelul întregului corp. Placenta devine o veritabilă glandă endocrină, care produce cantităţi mari de estrogen şi progesteron imediat după săptămâna 10 de sarcină.

modificarea sânilor: în timpul sarcinii, sânii se măresc şi devin mai tari şi mai sensibili, tot ca urmare a creşterii nivelurilor de estrogen şi progesteron. În al treilea trimestru de sarcină este foarte posibil chiar ca din sfârcuri să se scurgă un lichid apos, de culoare gălbuie, care se numeşte colostru.

aciditatea gastrică creşte: pentru că fătul determină schimbarea poziţiei stomacului. De asemenea, pot interveni şi modificări de tranzit intestinal. Gravidele pot suferi frecvent de constipaţie, tranzit intestinal lent, reflux gastroesofagian, arsuri la nivelul stomacului şi pot apărea hemoroizi.

controlul vezicii urinare este mai dificil de păstrat: pentru că uterul se extinde şi apasă asupra vezicii urinare. Extinderea uterului este o consecinţă firească a cantităţilor mari de estrogen şi progesteron produse de placentă. De asemenea, extinderea uterului poate să producă durere, iar ligamentele muşchilor care susţin abdomenul se întind considerabil.

se produc modificări ale pielii: vergeturile sunt cauzate de întinderea pielii, mai ales în a doua jumătate a sarcinii. Întunecarea la culoare a pielii este o consecinţă a modificărilor hormonale. Gravida se mai poate confrunta cu hiperpigmentare pe faţă, sfârcuri, ombilic, burtă. Mai mult decât atât, nivelul crescut de estrogen poate duce la ruperea vaselor de sânge.

Alte modificări care se manifestă în timpul sarcinii

În timpul sarcinii se pot manifesta şi alte schimbări precum:

  • creşterea în dimensiuni a glandei paratiroide;
  • glanda pituitară începe să secrete oxitocină, iar în timpul naşterii prolactină;
  • părul poate cădea;
  • unghiile se subţiază şi se rup mai uşor;
  • apar cârcei la nivelul membrelor inferioare (din cauza greutăţii suplimentare);
  • se produce umflarea gleznelor, din cauza retenţiei de lichide;
  • creşte temperatura corpului;
  • se schimbă textura pielii;
  • se instalează oboseala excesivă.

Schimbările de dispoziţie din timpul gravidităţii

Este normal ca gravida să experimenteze şi schimbări de dispoziţie, nu numai modificări la nivelul corpului. Modificările emoţionale sunt normale, iată ce trebuie să facă gravida pentru a depăşi cu bine stările mai puţin plăcute:

  • este recomandat să se relaxeze;
  • poate întări relaţia cu partenerul pentru a-l ajuta să înţeleagă eventualele ieşiri emoţionale;
  • este bine să facă ceea ce-i face plăcere să facă;
  • trebuie să vorbească despre stările prin care trece, sau despre eventualele temeri;
  • cel mai bine ar fi să controleze stresul şi să nu lase frustrarea să se acumuleze.

Gravida trebuie să discute cu medicul ei despre toate schimbările prin care trece corpul ei sau despre emoţiile şi temerile cu care se confruntă.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus