Skip to main content

Presa din China citează un biolog elveţian. Elveţia spune că biologul nu există. Aşa s-ar fi răspândit un fake despre Covid-19

 
Fotp: Waterloo.com
Fotp: Waterloo.com

Presa chineză citează un presupus biolog elveţian. Elveţia spune că biologul nu există şi îi acuză pe ziariştii chinezi că ar fi răspândit un fake news despre Covid-19.

Publicitate

Elveţia acuză mass-media din China că ar fi un citat un presupus biolog elveţian, care la rândul său acuza Statele Unite că politizează anchetele privind originea virusului.

Mai multe articole au apărut în mass-media din China, dar ulterior au fost şterse după ce guvernul elveţian a declarat că respectiva persoană nu există, scrie The Guardian.

Totul a început pe 24 iulie, când pe Facebook a apărut o postare a unui cont pe nume Wilson Edwards. Acesta susţinea că a asistat sau a aflat despre eforturile SUA de a politiza din interior investigaţiile Covid-19 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Edwards a citat surse ale OMS şi „colegi de cercetare”, plângându-se că au suportat „o presiune enormă şi chiar intimidare din partea SUA, precum şi a anumitor mijloace media”.

„Sursele OMS mi-au spus că SUA este atât de obsedată de atacarea Chinei cu privire la problema identificării originii, încât este reticentă să deschidă ochii la date şi descoperiri”, a scris Edwards pe Facebook.

Postarea de pe Facebook a fost preluată masiv de mass-media din China. Au apărut mai multe articole în publicaţii precum Global Times, China Daily şi CGTN.

Ambasada Elveţiei, reacţie pe Twitter

Faima crescândă a lui Edwards a atras atenţia ambasadei din Elveţia, determinând personalul să caute dosarele cetăţenilor şi publicaţiile academice pentru orice menţiune despre el. Marţi, Ambasada Elveţiei a postat pe Twitter următorul mesaj:

„În căutarea lui Wilson Edwards, presupus biolog [elveţian], citat în presă şi social media în China în ultimele câteva zile. Dacă exişti, am vrea să te întâlnim!

Dar este mai probabil ca aceasta să fie o ştire falsă şi facem apel la presa chineză şi la internauţi să renunţe la articole.”

Postarea Ambasadei Elveţiei de pe Twitter - AICI

Ambasada Elveţiei a explicat că rapoartele chinezeşti erau false şi că nu exista nici un cetăţean elveţian înregistrat cu numele Wilson Edwards. De asemenea, nici un articol academic din domeniul biologiei nu este realizat de acest bărbat.

Miercuri, articolele din presa chineză au început să fie şterse. De asemenea, contul de Facebook al lui Edwards - creat în aceeaşi zi în care şi-a publicat singurare postare - a fost şters. 

 

CITEŞTE ŞI: Miliarde de dolari ajung an de an la site-urile conspiraţioniste şi de fake-news. Un studiu arată cum

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Didi Didi
    Propaganda si dezinformarea chineza sunt ca alea rusesti: minciuna cat cuprinde, lauda de sine si calomnierea occidentului. Rusii au atins deja penibilul cu negarea existentei virusului, combinata cu laudarea eficientei vaccinului rusesc sputnic impotriva virusului care ba nu exista, ba e produs de americani...

Trimite un comentariu

sus