Skip to main content

INTERVIUL LUNII. Radu Andrei Tudor: Cei de la Kanal m-au convins în 45 de minute fix! Pe ceas. Cum a plecat de la TVR?

 
INTERVIUL LUNII. Radu Andrei Tudor: Cei de la Kanal m-au convins în 45 de minute fix! Pe ceas. Cum a plecat de la TVR?

INTERVIUL LUNII. "M-au convins în 45 de minute fix, pe ceas, să fac această mişcare", spune Radu Andrei Tudor despre mutarea de la TVR, unde prezenta principalul Telejurnal, la Kanal D2, post lansat pe 2 aprilie.

Publicitate

"Sigur, 13 ani la TVR înseamnă mult, clar aveam nevoie de o schimbare profesională şi aceşti oameni (de la Kanal D) mi-au răspuns corect la toate întrebările", continuă el.

Un interviu cu o poveste în media începută încă din copilărie:

"Ştiu că sună ciudat, dar am început la 12 ani la TeleM Pro TV o staţie locală a postului Pro TV din Piatra Neamţ. Erau în căutarea unui copil care să prezinte o emisiune pentru copii duminică dimineaţa la ora 8:00. Am fost selectat cam din 600 de copii.

De la emisiuni de copii şi adolescenţi a trecut la ştiri, la 16 ani, tot la un post TV local: 1TV Neamţ. Mentor: Draga Olteanu Matei, care conducea postul.

"Cred că mi-a folosit tare mult că am avut un îndrumător cum e Draga Olteanu Matei. Mi-a fost ca un mentor. Ea mi-a zis: dacă nu pleci la Bucureşti, mă uit în ochii tăi şi îţi spun că te dau afară. Tu trebuie să lucrezi la o televiziune centrală"

Ştirea despre trecerea în nefiinţă a actriţei l-a prins pe post:

"Draga mi-a spus: dacă o să prezinţi ştirea despre mine cu o faţă tristă, o să te bântui. Din păcate, n-am putut să mă ţin de promisiune. Mi-a tremurat vocea rău"

A venit la Bucureşti după ce a dat Bacalaureatul, cu "un braţ" de CV-uri. 

"Am făcut turul televiziunilor şi, după ce nu a mers, le-am luat de la capăt", povesteşte Radu Andrei Tudor. Până la urmă, a prins un post la Naţional TV.

La TVR a dat concurs şi a intrat iniţial ca prezentator la matinal. A lucrat apoi timp de 13 ani la postul public, în ultimii cinci ca prezentator al Telejurnalului. Acum Radu Andrei Tudor a trecut la Kanal D2.

Mai multe detalii, în interviu.

Interviul lunii este un proiect Paginademedia.ro susţinut de Banca Transilvania.

Înainte de interviul integral, câteva fragmente cu idei din discuţie:

1. Cum a fost convins de Kanal D să intre în echipă

Trei sferturi de oră au fost de ajuns pentru a-l convinge pe Radu Andrei Tudor să lase TVR 1 pentru Kanal D2. Cum l-au convins cei din echipa postului turcesc?

VIDEO 1. Plecarea de la TVR la Kanal D

2. A intrat în televiziune la 12 ani

Primele apariţii TV le-a avut la Piatra-Neamţ, la o emisiune pentru copii. A fost selectat din 600 de candidaţi.

Radu Andrei Tudor: "Erau în căutarea unui copil care să prezinte o emisiune pentru copii duminică dimineaţa la ora 8:00. Am evoluat apoi, m-am dus în zona de emisiune pentru adolescenţi. După care, la 16 ani, am început să prezint ştiri".

VIDEO 2. Cum a intrat Radu Andrei Tudor în televiziune la 12 ani

3. Draga Olteanu Matei mi-a fost ca un mentor

Regretata actriţă Draga Olteanu Matei a fost mentorul adolescentului Radu Andrei Tudor. Actriţa conducea postul de televiziune. Era foarte, foarte atentă la gramatică, îşi aminteşte jurnalistul.

Actriţa a fost cea care l-a încurajat să plece la Bucureşti, "altfel te dau afară!". Iar ştirea despre dispariţia actriţei a fost unul dintre cele mai dificile momente.

Radu Andrei Tudor: "Ştiam că nu se simte bine. Am fost printre ultimii oameni care au vorbit cu ea. "Mi-a zis dacă te prind că o să prezinţi ştirea despre mine cu o faţă tristă, o să te bântui. Din păcate, n-am putut să mă ţin de promisiune. Mi-a tremurat vocea rău"

VIDEO 3. Draga Olteanu Matei, un mentor

4. Cum a ajuns la Bucureşti

Radu Andrei Tudor a venit la Bucureşti fără să cunoască pe nimeni. A împărţit CV-uri pe la mai multe televiziuni, până a fost chemat la probe. Cristina Airabedian (atunci la Naţional TV) a fost cea care l-a angajat.

VIDEO 4. Cum au fost primii ani în Bucureşti

5. Cum s-a angajat Radu Andrei Tudor la TVR

Televiziunea Publică - locul în care a lucrat 13 ani - l-a angajat în urma unui concurs, povesteşte Radu Andrei Tudor. "Nu cunoşteam pe nimeni acolo", spune el. În TVR, a prezentat apoi matinale, emisiuni speciale (Revelion, Cerbul de Aur) şi apoi Telejurnalul. Ce spune despre perioada de la Televiziunea Publică?

VIDEO 5. Radu Andrei Tudor şi perioada TVR

6. Radu Andrei Tudor, interviul integral

Povestea lui Radu Andrei Tudor, la Piatra Neamţ la Bucureşti, detaliată în interviul integral. De la prima intrare în televiziune, la oamenii care la-u marcat, dar şi la perioadele mai dificile.

Şi, evident, despre ultima "poveste din poveste", trecerea de la TVR 1 la Kanal D2.

VIDEO 6. Radu Andrei Tudor, interviul integral

Citeşte şi: Ioana Cosma: "Da, domne', am fost dată afară de la Pro TV! Dar acum pot din nou, în sfârşit, să Gândesc liber!"

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus