Skip to main content

INTERVIU. Site-ul jurnalistului Attila Biro dă Ministerul de Externe în judecată: "Refuză să spună dacă România a utilizat softuri de spionaj"

 
INTERVIU. Site-ul jurnalistului Attila Biro dă Ministerul de Externe în judecată: "Refuză să spună dacă România a utilizat softuri de spionaj"

INTERVIU. Proces intentat de o publicaţie online, după ce Ministerul de externe a refuzat să spună dacă România a utilizat softuri de spionaj.

Publicitate

Context.ro este publicaţia în cauză. Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Attila Biro, unul dintre co-fondatorii platformei de investigaţie.

De ce au hotârât să dea în judecată MAE? Ce aşteaptă să se întâmple în continuare? Ce nu a vrut Ministerul de Externe să le spună jurnaliştilor?

Detalii, în continuare. Înainte de interviu, un scurt rezumat:

La solicitarea context.ro, Ministerul Afacerilor Externe a refuzat să apună dacă instituţiile din România au cumpărat sau utilizat softuri de spionaj.

De ce?

În 2021, un consorţiu de jurnalişti de investigaţie a dezvăluit că PEGASUS, un soft produs de compania NSO din Israel, a fost utilizat la scară largă la nivel global.

Telefoanele a zeci de jurnalişti din întreaga lume, unii disidenţi, aveau urme ale infectării cu PEGASUS. Parlamentul European a demarat o investigaţie detaliată.

Concluziile raportului preliminar arată că există suspiciuni rezonabile că toate statele UE au folosit astfel de softuri.

Comisia de anchetă a solicitat guvernelor să răspundă la un chestionar. În România, MAE a colectat răspunsurile autorităţilor.

Context.ro a solicitat oficial datele colectate de MAE şi un răspuns clar la întrebarea dacă statul român a folosit sau nu softuri de spionaj împotriva propriilor cetăţeni. Ministerul a refuzat să răspundă, notează context.ro.

Cum au procedat jurnaliştii de la context.ro?

  • Au trimis solicitare pe legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public către biroul de presă al MAE
  • Întrebarea a fost dacă autorităţile române au folosit softuri de spionaj împotriva propriilor cetăţeni
  • Cei de la Ministerul Afacerilor Externe aveau la dispoziţie cinci zile lucrătoare, conform legii, pentru a transmite un răspuns prin care refuză accesul la informaţiile de interes public
  • Pe scurt, MAE putea să transmită că informaţiile cerute se vor comunica pste 30 de zile, lucru care nu s-a întâmplat
  • După depăşirea termenelor prevăzute de lege, MAE a trimis un răspuns prin care spune că nu va pune la dispoziţie datele solicitate
  • Ulterior, context.ro a dat în judecată Ministerul Afacerilor Externe

Paginademedia.ro a stat de vorba cu jurnalistul Attila Biro despre cum Ministerul Afacerilor Externe le-a blocat informaţiile cerute în baza legii 544/2001.

Paginademedia.ro: De ce aţi decis să-i daţi în judecată?

Atilla Biro: „Am dat în judecată ministerul, pentru că au refuzat să ne transmită informaţiile cerute pe 544, informaţii care sunt de maxim interes public.

Le-am cerut să ne spună foarte clar dacă în România, în esenţă, dacă s-au folosit sau nu softuri de spionaj.

Ministerul de Externe a fost cel care a colectat informaţii legate de folosirea spyware-urilor în România la cererea comisiei PEGA a Parlamentului European, deci practic noi de asta am cerut informaţiile de la MAE şi ştiam că MAE a adunat şi acentralizat date de la toate instituţiile din România şi urma să le trimită către comisia acesată de investigaţii din Parlamentul European.”

Paginademedia.ro: Nu v-au răspuns la solicitare şi aţi recurs la instanţă

Attila Biro: „Exact. Nu ne-au răspuns în termen de 30 de zile şi apoi pe 12 octombrie, ne-au răspuns că nu ne răspund.

Paginademedia.ro: Care au fost principalele motive pentru care v-au blocat informaţiile. Ce au invocat?

Attila Biro: „Noi am pus nişte întrebări foarte clare şi nu ne-au răspuns la întrebări. Nu au dat o explicaţie.

Au zis doar că ei nu ne pot pune la dispoziţie corespondenţa cu alte instituţii, dar fără să invoce un articol din lege sau fără o motivare riguroasă cum cere de altfel legea 544.”

Paginademedia.ro: Ce asteptaţi de la acest proces că o să se întâmple?

Attila Biro: „Prin chemerea în judecată, ca ministerul să ne pună la dispoziţie aceste documente şi să ne răspundă la întrebarea, dacă în România s-au folosit softuri de spionaj sau nu.

Adică o temă foarte importantă. Suntem într-un stat democratic. Noi trebuie să ştim dacă statul român a folosit softuri de spionaj sau nu.”

Paginademedia.ro: După cât timp v-au răspuns la solicitarea pe 544/2001?

Attila Biro: „Noi am trimis solicitarea în septembrie, iar ei au răspuns pe 12 octombrie. Mult peste termenul legal. M-au sunat de la minister că o să-mi răspundă, dar nu s-au ţinut de cuvânt.”

Citeşte şi: Context.ro. O nouă platformă de investigaţii. Cine sunt jurnaliştii fondatori şi ce planuri au

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gigi Gigi
    Hai sa va dau un pont, pentru toate accesarile site-urilor sunt retinute logs pentru cel putin 6 luni prin metoda DNS.
    Aceste logs sunt tinute de ISP-uri pentru anchete in curs sau ulterioare.
    Insitutiile de stat au proprile TOOLS de verificari ce tin de securitatea nationala si nu sunt obligati in vreun fel sa spuna cum isi fac treaba.
    Daca vrei sa afli cum o fac, va rog sa treceti testele psihilogice de 8 ore.
  • Kovesi Kovesi
    Cam penibilă încercarea de PR a lui Biro care cere info pe 544 despre spionaj și despre date care sunt destinate unei comisii de anchetă. Să dea în judecată și SRI și SIE, de ce nu...
  • Margo Margo
    Cererea va fi respinsa, e doar o cascadorie mediatica - ba, am dat ministerul in judecata - utilizarea de softuri de spionaj tine de securitatea nationala, nu e ilegala si nu face obiectul legii 544, intrucat astfel de informatii nu fac parte din categoria informatiilor publice.
  • abc+ abc+
    Sunt curios ce părere are ProTV despre aceste informații:
    Toma Cuzin, actorul care îl interpretează pe Firicel în serialul „Las Fierbinți”, difuzat la PRO TV, a fost condamnat la un an de închisoare, după ce a fost prins fără carnet și băut la volan, dar și sub influența unor substanțe interzise. Decizia de condamnare a fost dată cu amânarea pedepsei, ceea ce înseamnă că scapă de închisoare, dacă vreme de doi ani respectă câteva condiții.

    Surse Libertatea.ro: https://www.libertatea.ro/stiri/toma-cuzin-firicel-din-las-fierbinti-condamnat-dupa-ce-a-condus-fara-permis-si-sub-influenta-unor-substante-interzise-4347884/amp
  • duros duros
    sint probleme de stat si nu cred ca ziaristii au ce cauta in asta Poate are sarcini de la budapesta

Trimite un comentariu

sus