Skip to main content

Tolontan, prima reacţie după ce a fost demis: „Ştiam că vom pierde, dar până la urmă nu te bagi doar în luptele pe care ştii că le vei câştiga”

 
Tolontan, prima reacţie după ce a fost demis: „Ştiam că vom pierde, dar până la urmă nu te bagi doar în luptele pe care ştii că le vei câştiga”

Cătălin Tolontan a vorbit la emisiunea Morning Glory de pe Rock FM despre demiterea sa de la Libertatea. Jurnalistul spune că în ciuda acestui episod, jurnalismul are în continuare o şansă în România.  

Publicitate

„Cătălin Tolontan este foarte puţin important în această ecuaţie. Nu cum salvăm jurnaliştii e întrebarea, ci cum salvăm şi cum avem jurnalism. Întrebarea îi priveşte şi pe cei care vor veni după noi. E o întrebare foarte importantă”, a spus Cătălin Tolontan, citat de Euronews.

„Pe scurt, pe 28 august anul acesta, un număr de 25 de jurnalişti de la redacţiile GSP şi Libertatea am semnat un apel intern la vremea respectivă şi am spus că vrem să înceteze presiunile împotriva independenţei presei. Cătălin Ţepelin, redactorul şef de la GSP a explicat cum i-au fost cerute înainte de publicare articole pentru că ele se refereau la firmele de pariuri care făceau publicitate în ziar. Acest lucru deschide calea abuzului. Trustul Ringier are în Bulgaria o publicaţie care este membră a unor organizaţii de lobby pentru industria pariurilor”, a continuat Cătălin Tolontan

El spune că după aceea, în fiecare lună a fost demis câte un şef din zona de editorial. 

„Liderii editoriali ai GSP şi Libertatea au fost îndepărtaţi unul câte unul. În fiecare lună au fost câteva demiteri. Ceea ce s-a anunţat ieri este faptul că, împreună cu colegii mei Iulia Roşu şi Camelia Stan, vom pleca. Toţi cei care erau numiţi coordonatori ne-au tăiat din prima.”

Jurnalistul spune că, în ciuda a aceea ce s-a întâmplat în redacţia Libertatea, jurnalismul are încă o şansă şi că are nevoie de puţină încredere din partea publicului.

„Noi nu am avut de ales, ştiam că vom pierde, dar până la urmă nu te bagi doar în luptele pe care ştii că le vei câştiga.

Te bagi şi în luptele care ştii că merită să fie câştigate de cineva la un moment dat, chiar dacă nu de tine. Noi nu am început lupta aceasta având un plan B în spate, sau vreo agendă ascunsă. Am început-o pentru că avem o ancoră în noi care ne-a obligat să facem lucrul acesta.

Jurnalismul se face cu faţa la public sau nu se poate face deloc. Noi încercam să fim un ziar echilibrat, fără a fi în niciun caz un ziar perfect”, a spus Cătălin Tolontan.

Reamintim că ieri, 6 decembrie, de Sf Nicolae, a fost ceea ce organizaţiile de presă au numit „o zi neagră pentru presă”. 

Ringier a anunţat printr-un comunicat de presă că ziarul Libertatea va trece printr-o serie de schimbări, iar publicaţia se va concentra şi mai mult pe zona digitală, după ce vânzările din print ar fi scăzut dramatic, cu peste 60% din 2018 până în prezent. 

În acelaşi context s-a anunţat concedierea a trei oameni din echipa ziarului, fără a da nume. Ulterior, Paginademedia.ro a aflat că este vorba de trei nume de la vârful publicaţiei, Cătălin Tolontan (coordonator editorial), Iulia Roşu şi Camelia Stan, redactori-şef adjuncţi. 

Redacţia a fost anunţată ieri şi că vor mai urma restructurări de aproximativ 20% din redacţie. 

Citeşte şi: 

Cutremur la Libertatea: Cătălin Tolontan, dat afară. La fel două nume de la vârful redacţiei

Redacţia Libertatea: Niciun ziar independent, nepedepsit. Am fost anunţaţi azi că se fac restructurări masive. „20% dintre jurnalişti vor fi concediaţi”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus