Skip to main content

Încă o performanţă! „Colectiv”, cel mai bun film din Europa

 
Mihai Grecea (stânga) şi Alexander Nanau (dreapta). Foto: Libertatea
Mihai Grecea (stânga) şi Alexander Nanau (dreapta). Foto: Libertatea

Filmul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat de către Parlamentul European şi cetăţenii europeni drept cel mai bun film din Europa în 2020, scrie Libertatea.

Publicitate

„Colectiv” a luat astăzi premiul LUX Audience Award, după ce a primit cele mai multe voturi. Producţia lui Nanau a depăşit în finală pelicula poloneză „Corpus Christi” (locul doi) şi filmul danez  „Another Round” (locul 3 şi cel care a depăşit „Colectiv” la Premiile Oscar şi BAFTA).

Premiul a fost acordat de David Maria Sassoli, preşedintele Parlamentului European. Alexander Nanau a fost prezent fizic pentru a primi premiul, iar alături de el a venit şi Mihai Grecea, colaborator artistic al filmului şi unul dintre supravieţuitorii incendiului de la Colectiv.

Premiul LUX Audience Award se acordă din 2007. Din acest an votează şi cetăţenii europeni, dar şi europarlamentarii, ambele categorii având o pondere de vot de 50%.

Patru foruri s-au implicat în alcătuirea acestui premiu: arlamentul European, Academia Europeană de Film (EFA), Creative Europe (programul Comisie Europene pentru cultură şi media) şi reţeaua cinematografelor europene.

Reamintim că filmul „Colectiv” a rămas cu două nominalizări la Premiile Oscar din 2021, la categoriile „Cel mai bun documentar” şi „Cel mai bun film străin”.

 

CITEŞTE ŞI: Premiile Oscar. Cine a câştigat la categoriile unde a fost nominalizat Colectiv

CITEŞTE ŞI: Performanţă fantastică! Două din două! Filmul „colectiv”, nominalizat la Premiile Oscar la două categorii

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Stie cineva cate mii de spectatori a adunat in salile de cinematografe ”cel mai bun film din Europa în 2020” ? Sau cati din cei de la Parlamentul European sau cetăţenii europeni votanti l-au vazut ...cand si unde anume...

Trimite un comentariu

sus