Skip to main content

VIDEO. Adrian Halpert, noul director general al Crucii Roşii Române. Declaraţii şi o istorie de peste 145 de ani, pe scurt

 
Adrian Halpert a fost ales la 2 octombrie noul Director General (Interimar) al Crucii Roşii Române / foto: arhiva personală
Adrian Halpert a fost ales la 2 octombrie noul Director General (Interimar) al Crucii Roşii Române / foto: arhiva personală

Cu o experienţă de jurnalist de peste 30 de ani, timp în care a coordonat mai multe redacţii, Adrian Halpert a fost numit, la 2 octombrie, noul Director General (Interimar) al Crucii Roşii Române.

Publicitate

Adrian Halpert a fost propus pentru această funcţie de Camelia Şucu, Preşedinta Crucii Roşii Române, după ce în septembrie Ioan-Silviu Lefter, care a fost director General al Crucii Roşii Române timp de 13 ani, şi-a dat demisia.

Potrivit Statutului Crucii Roşii Române, Adrian Halpert a putut fi învestit abia după votarea propunerii în Comitetul Director al SNCRR (Societatea Naţională Crucea Roşie Română).

După un an de interimat, pentru a rămâne în funcţie, va putea fi confirmat de către Consiliul Naţional al SNCRR.

„Îmi doresc să ajut la eficientizarea activităţii Crucii Roşii Române şi să o fac mult mai vizibilă. De asemenea, mă voi concentra şi pe digitalizarea activităţii. Numirea mea la Crucea Roşie Română vine după aproape şase ani în care am ales să nu mai fiu activ în presă, din cauza unor probleme personale", a declarat Adrian Halpert, pentru Paginademedia.ro.

Adrian Halpert: „Este o onoare şi o responsabilitate imensă”

Pe teren, la o acţiune de acordarea unor ajutoare pentru pompierii eroi de la Crevedia / foto: Crucea Roşie Română

Adrian Halpert a debutat ca jurnalist la Televiziunea Română, în 1992. În presa scrisă a fost şeful departamentului Politic de la Evenimentul Zilei (între anii 1992-1995), redactor-şef al cotidianului Libertatea (1995-2006) şi director editorial al trustului de presă Adevărul Holding (2006-2010).

O perioadă a oferit servicii de consultanţă media, prin firma HMedia Complete Solutions & Strategies SRL, înfiinţată în 2011 (care a funcţionat până în 2016). 

În noiembrie 2012, împreună cu Răzvan Corneţeanu şi cu Laurenţiu Ciocăzanu, Adrian Halpert a preluat site-ul reportervirtual.ro, care era deţinut de Tiberiu Lovin. Publicaţia online a fost activă până în primăvara lui 2020.

În paralel cu activitatea de la ReporterVirtual.ro a ţinut un blog, din decembrie 2012 până în ianuarie 2016, pe adrianhalpertdotcom.wordpress.com, unde a scris de obicei editoariale cu temă politică.

Directorul General precedent al Crucii Roşii Române, Ioan-Silviu Lefter, a stat 13 ani în funcţie

Ioan-Silviu Lefter (în centru), la una dintre vizitele făcute în România de Prinţul Charles (actualul Rege Charles al III-lea) / foto: Crucea Roşie Română

Comunicatul transmis de Crucea Roşie Română despre numirea noului director general

„Crucea Roşie Română anunţă numirea domnului Adrian Halpert în funcţia de director general interimar.

Domnul Halpert, cunoscut jurnalist cu o vastă experienţă în domeniul mass-media, conduce organizaţia începând din data de 2 octombrie a.c.

Numirea noului director general vine ca un răspuns la necesitatea de a aduce o perspectivă modernă şi inovatoare în conducerea organizaţiei şi de a răspunde multiplelor provocări umanitare într-un context marcat de crize globale şi regionale.

«Îi spunem bun venit domnului Adrian Halpert în familia Crucii Roşii Române. Suntem convinşi că noul lider va aduce o nouă energie şi o abordare proactivă care vor contribui semnificativ la modernizarea organizaţiei şi la eficientizarea activităţilor noastre umanitare», a declarat preşedinta organizaţiei, doamna Camelia Şucu.

«De asemenea, vreau să-i mulţumesc fostului director general, domnul Ioan-Silviu Lefter, în numele tuturor, pentru întreaga sa activitate şi devotamentul său faţă de Crucea Roşie Română. Domnul Ioan-Silviu Lefter va rămâne în familia Crucii Roşii Române pe post de consilier al preşedintelui, experienţa sa de peste 13 ani la conducerea organizaţiei şi cunoştinţele sale acumulate în această perioadă ne vor ajuta cu siguranţă şi pe viitor în misiunea noastră umanitară”, a ţinut să specifice preşedinta Crucii Roşii Române.

La început de mandat, domnul Adrian Halpert a declarat la întâlnirea cu noii colegi din instituţie: «Este o onoare şi o responsabilitate imensă să fiu numit director general interimar al Crucii Roşii Române. Cu toţii avem o datorie morală să ne implicăm în sprijinirea celor în nevoie şi sunt hotărât să continui şi să dezvolt munca valoroasă a acestei organizaţii».

Domnul Halpert va aduce o abordare deschisă şi un focus asupra digitalizării şi transparenţei în activitatea organizaţiei. El va colabora strâns cu echipa Crucii Roşii pentru a continua să ofere ajutor celor aflaţi în nevoie şi pentru a consolida misiunea umanitară a organizaţiei.”

Iată care sunt atribuţiile directorului general al Crucii Roşii, potrivit Statutului Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România care a fost adoptat prin Hotărârea Adunării Generale.

  • 1. Directorul general este principalul funcţionar executiv al SNCRR.
  • 2. Directorul general are următoarele atribuţii principale:
  • a) să aplice hotărârile Adunării Generale, ale Consiliului Naţional şi deciziile Comitetului de Direcţie;
  • b) să conducă aparatul propriu al sediului central al SNCRR şi să răspundă de executarea responsabilităţilor încredinţate;
  • c) să acţioneze în calitate de ordonator principal de credite. Să coordoneze elaborarea proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli şi să răspundă de execuţia bugetară;
  • d) să reprezinte SNCRR în calitatea ei de persoană juridică;
  • e) să îndeplinească şi alte sarcini încredinţate de organele centrale de conducere sau de către preşedinte;
  • f) să prezinte, semestrial sau ori de câte ori este nevoie, în faţa Comitetului de Direcţie, rapoarte privind activitatea SNCRR;
  • g) să îndeplinească, din oficiu, funcţia de secretar al Adunării Generale, al Consiliului Naţional şi al Comitetului de Direcţie;
  • h) să pregătească, să organizeze şi să participe, fără drept de vot, la sesiunile Adunării Generale, ale Consiliului Naţional şi ale Comitetului de Direcţie;
  • i) să numească şi să elibereze din funcţie personalul din aparatul propriu din cadrul sediului central al SNCRR;
  • j) să răspundă de administrarea şi gestionarea patrimoniului sediului central al SNCRR;
  • k) să stabilească relaţii de colaborare cu diverse ministere, instituţii guvernamentale şi neguvernamentale care manifestă interes faţă de misiunea umanitară a Crucii Roşii;
  • 3. În exercitarea atribuţiilor sale, directorul general emite dispoziţii.
  • 4. Între reuniunile Comitetului de Direcţie, directorul general poate exercita atribuţiile prevăzute la articolul 44 litera g) – să aprobe organigrama sediului central.

VIDEO. Crucea Roşie - Povestea începutului activităţii din România, pe scurt

  • Societatea Crucea Roşie din România a fost înfiinţată la 4 iulie 1876, actul de întemeiere fiind semnat de unele dintre cele mai importante personalităţi ale vremii – Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino şi Dr. Carol Davila.
  • Primul preşedinte al Crucii Roşii Române a fost Prinţul Dimitrie Ghica (între anii 1876-1897).
  • Primul sediu a fost actualul Spital Colţea din Capitală.
  • Prima misiune a început la nici trei săptămâni de la înfiinţare şi a fost trimiterea unei ambulanţe pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăr, pentru a acorda ajutor medical militarilor răniţi, indiferent de tabăra din care făceau parte.
  • Pentru că Statulul Crucii Roşii adoptat în 1876 nu permitea femeilor să facă parte din conducerea Societăţii, după 30 de ani, în 1906 s-au pus bazele „Societăţtii de Cruce Roşie a doamnelor din România”, prima preşedintă aleasă fiind Irina Câmpineanu. Timp de nouă ani, cele două societăţi au activat în paralel, iar în 1915, Adunarea Generală a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie a aprobat fuziunea lor. La acea vreme, Crucea Roşie Română era patronată de Regina Maria, care le-a adresat românilor următorul mesaj: „Crucea Roşie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca şi în război, nu trebuie să piară. Cu toţii, de la mic la mare, să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu nesfârşită dragoste”.

Despre Crucea Roşie Română

„Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, înfiinţată în 1876, este o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparţial şi neutru.

Organizaţia contribuie, prin programele implementate, la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică.

Crucea Roşie Română este prezentă la nivel naţional, cu reprezentanţe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 615 de subfiliale şi 435 de comisii. 8928 de voluntari se implică activ în activităţile Crucii Roşii Române. Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate şi Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roşie Română se bazează în acţiunile sale.” - se mai arată în comunicatul transmis de Crucea Roşie Română.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus