Skip to main content

Când are loc premiera primului film regizat de Dana Rogoz. A fost ales din 100 de titluri. „Sunt foarte fericită că este în selecţia oficială a Festivalului Anonimul”

 
foto: arhiva personală
foto: arhiva personală

Dana Rogoz revine în forţă în faţa marelui public, spre final de an. Actriţa, care este de curând şi scenaristă, şi regizoare, a vorbit, în exclusivitate cu Paginademedia.ro, despre premiera primului său film, scurtmetrajul „La distanţă” („Remote”). „Sunt foarte fericită că este în selecţia oficială a Festivalului Anonimul”, a declarat Dana Rogoz.

Publicitate

A doua jumătate a acestui an îi aduce Danei Rogoz două mari satisfacţii: revenirea pe micile ecrane, la Pro TV, în noul serial care va debuta în toamnă, Groapa, precum şi premiera primului film scris şi regizat de ea, scurtmetrajul „La distanţă”, ce va avea premiera la unul dintre cele mai importante festivaluri de film din România, Anonimul, care anul acesta are o ediţie specială, căci aniversează 20 de ani de existenţă.

Filmul Danei Rogoz a fost selectat alături de alte 11 titluri din 100 de scurtmetraje româneşti, selecţia fiind făcută de criticul de film Ionuţ Mareş. Astfel, „La distanţă” intră în cursa pentru premiul de 1.000 de euro, titlul „Cel mai bun scurt metraj românesc” de la Anonimul fiind acordat de public.

Celelalte titluri selectate sunt:

  1. „Acolo unde bărcile nu ajung” (regia: Vlad Buzăianu),
  2. „Alibaba” (regia: Vlad Popa),
  3. „Antrenamentul de noape” (regia: Bogdan Alexandru),
  4. „Appalachia” (regia: Roxana Stroe),
  5. „Berliner Kindl” (regia : Lucia Chicoş),
  6. „Exerciţiu de concediu” (regia: Lara Ionescu),
  7. „Karina” (regia: Ilinca Hărnuţ),
  8. „Sasha” (regia: Serghei Chivirigă),
  9. „Să păstrăm distanţa” (regia: Cecilia Ştefănescu),
  10. „Venus” (regia: Carina-Gabriela Daşoveanu) şi
  11. „Vreau să sparg sera” (regia: Teona Galgoţiu).

Dana Rogoz ne-a mărturisit care sunt gândurile şi emoţiile pe care le încearcă în pragul premierei scurtmetrajului său, „La distanţă”, pe care l-a realizat în iulie 2022.

Unde va avea premiera filmului

[Gallerya]

Dana Rogoz: „Sunt foarte fericită că primul meu scurtmetraj, scris şi regizat de mine, este în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul. Vreau să mă bucur pentru fiecare respiraţie a acestui scurtmetraj.”

Detalii despre producţie

Dana Rogoz: „L-am filmat în luna iulie, anul trecut, iar anul acesta, în august, va avea premiera la Sfântu Gheorghe. Scurtmetrajul are deja un distribuitor francez, deci sper să ajunga pe viitor la un public cât mai numeros.”

Când a mai fost selectată în acelaşi festival

Dana Rogoz: „E prima oară când voi merge la Anonimul, deşi acum câţiva ani un alt scurtmetraj în care jucam rolul principal a fost selecţionat («Luna mea», regia: Claudiu Mitcu). Atunci Lia era prea mică pentru a călători cu ea, aşa că abia acum voi ajunge pentru prima oară la acest festival, despre care am aflat că are o atmosferă unică.”

E recunoscătoare echipei

Dana Rogoz: „Mulţumesc în primul rând echipei scurtmetrajului, care a avut încredere în mine şi m-a însoţit pe acest nou drum. E foarte frumos gândul că vom avea curând premiera.”

Dana Rogoz, din ce în ce mai prezentă pe marile ecrane

Dana Rogoz a mai fost prezentă pe marele ecran şi în 2019, în rolul principal al filmului „Mo” realizat de soţul său, regizorul Radu Dragomir, cât şi într-un rol secundar, în filmul „#dogpoopgirl”(2020) regizat de Andrei Huţuleac. De asemenea, în 2021, a interpretat (vocal) rolul principal în anime-ul „Belle”.

Scurt istoric al Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul

În 2023 are loc cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care se va desfăşura, în perioada 14-20 august 2023, ca de obicei, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Mai exact, „tabăra” Anonimul e amplasată în Complexul Green Village şi Green Dolphin Camping.

Programul Festivalului Anonimul cuprinde două competiţii de scurtmetraje, românesti şi internaţionale, precum şi proiecţii de film de lungmetraj, urmate de întâlniri şi dialoguri între cineaşti şi public.

Povestea debutului Danei Rogoz

Dana Rogoz a debutat pe micile ecrane la vârsta de numai 3 anişori, ca parte din grupul vocal Minisong, coordonat de Ioan Luchian Mihalea. La doar 9 ani debuta oficial şi ca actriţă, în cadrul programului Abracadabra, condus de Magicianul Marian Rîlea. De atunci, a rămas cu porecla dată de numele rolului pe care îl interpreta, Abramburica.

Apoi, în 2002, la numai 17 ani, avea deja primul rol principal într-o producţie tv care a fost ani buni lider de audienţă, serialul La bloc (tot la Pro TV). Şi în cinema a debutat devreme, la doar 18 ani, în filmul „Dulcea saună a morţii” regizat de Andrei Blaier. A făcut parte, de asemenea, din distribuţia mai multor seriale tv, „Fete cu lipici” (2005), „Îngeraşii” (2008), „State de România” (2009) şi „Moştenirea” (2010).

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus