Skip to main content

Două zile, două DERAPAJE grave, în emisiunea lui Ciutacu, după moartea ziaristei de la Libertatea, Iulia Marin

 
Două zile, două DERAPAJE grave, în emisiunea lui Ciutacu, după moartea ziaristei de la Libertatea, Iulia Marin

„Cum au folosit-o şi au lăsat-o să moară. Controversa decesului”, a anunţat Romania TV pe burtieră, în emisiunea Punctul Culminant de miercuri seara. 

Publicitate

Aşa a anunţat Romania TV cazul jurnalistei de 32 de ani de la Libertatea, care a murit în urmă cu câteva zile. Cazul a fost discutat ca la o şuetă de Victor Ciutacu şi invitaţii săi, jurnalistul punând sub semnul întrebării munca jurnalistei.

„Fata asta făcea anchete de presă, cu talent, din câte am înţeles şi din câte am citit şi destul de aplicată şi, mă rog, tipul ăla de deontoloagă la virguliţă.

Fata asta făcea anchete după ce avusese trei tentative de suicid şi trei internări la spitalul nouă, la Obregia. Nu-ţi pui problema, tu, ca angajator - bun, fără să-i limitezi dreptul de muncă, doamne fereşte - dacă fata aia e în deplinătatea facultăţilor mintale şi dacă fata aia e în deplinătatea responsabilităţii de a-i pune nişte anchete grele în braţe? Ai vreo garanţie, dincolo de scriitura corectă şi de documentele prezentate, că ancheta aia e făcută în afara unei rătăciri, din desle rătăciri pe care le avea fata asta?”, a spus Victor Ciutacu pe post, miercuri. 

Discuţiile de pe post au scandalizat opinia publică şi au apărut valuri de reacţii în social media. A apărut chiar şi un protest faţă de discursul urii de la Romania TV, semnat de zeci de persoane, de publicaţii şi de ONG-uri, protest ce face apel inclusiv la clienţii de publicitate ai televiziunii.

Redăm în continuare câteva fragmente din emisiunea de miercuri seara a lui Victor Ciutacu, în care invitaţi au fost Robert Turcescu şi Mirel Palada:

Victor Ciutacu: Pe reţelele sociale Iulia avea un altfel de dialog cu publicul, în afara celui de ziar. Vorbea deschis despre lupta cu depresia pe care ar fi înfruntat-o ani de-a rândul şi pe care ar fi trat-o în spital de cel puţin trei ori.

Vocea din off: Iulia Marin s-a luptat în ultimii patru ani cu probleme de sănătate mintală. Cu diagnostice severe despre care a ales să vorbească deschis. Chiar despre tulburarea bipolară. Chiar dacă a scris constant despre bolile psihice pe pagina ei de Facebook şi nu s-a ruşinat să recunoască dificultatea unei vieţi tot timpul încercate, jurnalista nu a primit nici un ajutor.

A ţinut chiar şi jurnale publice chiar şi din zilele, săptămânile în care a fost internată la spitalul de psihiatrie.

Victor Ciutacu:

Dincolo de tragismul poveştii în sine, mie mi-au sărit în ochi câteva chestii.

O grămadă de cetăţeni care se pretind a fi cel puţin prieteni cu ea unii dintre ei, toţi plâng cu lacrimi de sânge şi aşa mai departe, dar exact ca şi în cazul Cristinei Ţopescu, toţi în ultima frază spun că ar fi vrut să se vadă cu ea să bea o cafea, dar soarta a fost crudă şi nu a reuşit şi acum le pare rău de ea şi o vor păstra veşnic în amintiri.

Victor Ciutacu:

Vreau să mă aplec asupra unul lucru care nu mă va face foarte popular în breaslă, aceea a responsabilităţii angajatorului faţă de angajat şi pe de altă parte faţă de beneficiarul muncii, respectiv cititorul, privitorul şi aşa mai departe.

Fata asta făcea anchete de presă, cu talent, din câte am înţeles şi din câte am citit şi destul de aplicată şi, mă rog, tipul ăla de deontoloagă la virguliţă.

Fata asta făcea anchete după ce avusese trei tentative de suicid şi trei internări la spitalul nouă, la Obregia. Nu-ţi pui problema, tu, ca angajator - bun, fără să-i limitezi dreptul de muncă, doamne fereşte - dacă fata aia e în deplinătatea facultăţilor mintale şi dacă fata aia e în deplinătatea responsabilităţii de a-i pune nişte anchete grele în braţe? Ai vreo garanţie, dincolo de scriitura corectă şi de documentele prezentate, că ancheta aia e făcută în afara unei rătăciri, din desle rătăciri pe care le avea fata asta?

E un al doilea caz în acelaşi trust de presă. Nu am nicio problemă cu Tolontan, nu mă apuc să îl învinovăţesc. Dar acum vreun an de zile ăia de la Gazeta Sporturilor şi de la Libertatea îl căutau pe Daniel Scorpie, jurnalist vechi, care tot aşa plecase de acasă până la piaţă şi nu s-a mai întors vreo trei zile. Din fericire, pe Scorpie l-au găsit într-un apartament gol al soacrei sale. Şi tot aşa, cu nişte internări avute.

Tot aşa, oamenii ăia, tulburaţi psihic, produceau materiale de presă.

Tu, ca angajator, nu-ţi pui problema: bă, dau drumul pe piaţă la ce produce omul acesta? Dincolo de talent, dincolo de profesionalism.

Victor Ciutacu: Domnul general, vreau să vă întreb ceva. Pe partea militară, ok, sunt mai multe rigori şi aşa mai departe, dar există acele controale. Dacă ai un document medical care îţi atestă faptul că omul suferă de tulburări psihice. Îluia îi mai dai drumul în teren? Îi mai dai armă? Până la urmă, pixul domnişoarei Marin e o armă, care folosită cu ticăloşie poate distruge destine. Bun, din ce am văzut eu, fata aia pare să nu fi fost băgată în măgării.

(…)

Victor Ciutacu: Fata aia scria de vreo doi ani de zile şi îşi descria experienţele din spitalul 9, în urma tentativelor de suicid pe care le recunoştea ea. Mă pun şi în situaţia angajatorului: băi, e un om talentat, ce fac, îl dau afară, îl las fără mijloace de subzistenţă?

”Şi tot ei storc azi lacrimi de emoţie cititorilor, continuând să-şi prezinte fosta angajată ca pe un soi de bizarerie talentată”;

Discuţia a continuat însă şi joi seara, tot la emisiunea lui Victor Ciutacu, de data aceasta cu Bogdan Chirieac şi Răzvan Savaliuc invitaţi. 

Redăm câteva fragmente de discuţie, via G4Media.ro:

  • ”Promovează cu cinism scriiturile unei fete grav afectată psihic”;
  • ”Schizofrenia de care suferea (…) nu era un secret pentru nimeni, cu atât mai puţin pentru şefii ei direcţi (…) nu erau un secret nici nopţile petrecute la spital (…)”;
  • ”Şi tot ei, purii şi revoltaţii au publicat (Libertatea, n.red.), cunoscându-i starea şi diagnosticul, ba chiar pe post de editorial delirul ei din salonul cu oameni cu discernământ îndoielnic, expunând-o judecăţii nedrepte a semenilor şi punându-i eticheta de rătăcită promovată ca experiment de presă”. 
  • ”Şi tot ei storc azi lacrimi de emoţie cititorilor, continuând să-şi prezinte fosta angajată ca pe un soi de bizarerie talentată”;
  • ”Cei care au uitat de ea în casă înaintea Paştelui (…) ne acuză pe noi de derapaj, pentru că ne-am permis să ne întrebăm aseară, într-o dezbatere, dacă e normal ca un om bolnav psihic, cu grave tulburări comportamentale să presteze la vedere în presă”;
  • ”Continuăm să întrebăm dacă după fiecare încercare ratată de suicid Iulia Marin a fost testată psihologic şi dacă a fost declarată aptă să presteze o activitate cu o încărcătură emoţională majoră şi impact public colosal? Şi vom continua să întrebăm (…)”;
  • ”Într-o lume normală, după copleşitoarea tragedie din propria ogradă, nici măcar un singur om din conducerea marelui trust elveţian de presă din România şi Bulgaria nu ar mai avea ce căuta în meseria asta, iar controalele psihiatrice ar fi devenit obligatorii pentru salariaţii din presă, nu doar la ieşirea din spitalul de psihiatrie, ci chiar de la angajare”.

CONTEXT:

Reamintim că jurnalista Iulia Marin, care a lucrat în redacţii precum Libertatea, Adevărul, Recorder sau Press One, a fost găsită moartă marţi, 18 aprilie, în apartamentul în care locuia. 

Cauzele decesului vor fi stabilite de medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) în următoarele zile, notează Libertatea

Iulia Marin s-a luptat în ultimii patru ani cu probleme de sănătate mintală, despre care a ales să vorbească deschis, inclusiv despre tulburarea bipolară. A scris constant despre bolile psihice pe pagina ei de Facebook, pe blog, dar şi pentru Recorder

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus