Skip to main content

APEL: Protest faţă de discursul urii de la România TV, după moartea jurnalistei Iulia Marin: "ne adresăm inclusiv firmelor care-şi fac publicitate"

 
APEL: Protest faţă de discursul urii de la România TV, după moartea jurnalistei Iulia Marin: "ne adresăm inclusiv firmelor care-şi fac publicitate"

UPDATE. Până vineri, 21 aprilie, apelul a strâns peste 1.500 de semnatari.

Publicitate

Apel iniţiat de redacţia Libertatea împotriva discursului practicat de postul de televiziune România TV, care "incită la ură şi discriminare faţă de persoanele cu probleme de sănătate mintală".

"Ne adresăm următoarelor autorităţi publice, dar ne adresăm şi organizaţiilor din domeniul publicităţii, precum şi firmelor private care îşi derulează campanii publicitare pe postul de televiziune România TV", spune documentul.

"Pe aceste firme naţionale şi internaţionale, precum şi pe organizaţiile precum IAA şi RAC, care autoreglementează etica din publicitatea românească, le întrebăm: este prevăzută în codul dumneavoastră de responsabilitate socială asocierea cu posturi TV care incită la discriminare?"

Documentul, semnat doar în prima zi de 200 de redacţii, vine după ce, în emisiunea de miercuri seara, România TV a abordat subiectul morţii jurnalistei Iulia Marin: „Oamenii ăia sunt tulburaţi psihic, produceau materiale de presă. Pixul domnişoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloşie poate distruge destine”.

Joi, într-o a doua emisiune pe aceeaşi temă, un invitat România TV a spus că "N-aş lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine".

Documentul e semnat de redacţii din toată ţara, dar şi de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, Asociaţia Psihiatrilor Liberi din România, rectori şi profesori universitari, şefi de edituri.

Textul apelului:

Apel împotriva discursului practicat de postul de televiziune România TV care incită la ură şi discriminare faţă de persoanele cu probleme de sănătate mintală

Noi, instituţiile şi organizaţiile care semnează acest apel public, respingem ferm discursul împotriva persoanelor cu afecţiuni psihice, promovat în prime-time de postul România TV în seara zilei de 19 aprilie 2023.

În acord cu valorile profesiilor noastre, de medici, psihologi, profesori, jurnalişti, artişti, reprezentanţi ai societăţii civile, o spunem cu toată claritatea şi responsabilitatea: astfel de mesaje sunt nedemocratice şi încurajează izolarea oamenilor cu afecţiuni psihice.

Nu e întâia dată când, în spaţiul audiovizual, se promovează un limbaj şi idei care incită la ură. De data aceasta, victima principală este o persoană care nu se mai poate apăra: jurnalista de 32 de ani, Iulia Marin, care a decedat acum câteva zile.

Iulia Marin a lucrat de-a lungul unei cariere de 11 ani la publicaţiile Adevărul, Pressone, Recorder, Gândul şi Libertatea. Şi-a făcut meseria cu dedicare şi cu talent. Integritatea şi discernământul ei profesional n-au fost puse niciodată sub semnul îndoielii.

Ziarista s-a luptat cu o suferinţă psihică diagnosticată şi tratată ani de zile, timp în care Iulia a continuat să muncească, aşa cum o fac milioane de femei şi bărbaţi din România, care muncesc în condiţiile în care au diverse boli, de la cancer la nevroze şi de la suferinţe cardiace la diabet sau bipolaritate.

Mai ales pentru oamenii cu boli psihice, munca, mediul colectiv, responsabilităţile sunt recomandate de medici, ca însoţitoare ale tratamentului şi terapiei. Iulia Marin însăşi a scris de repetate ori cum o ajută munca de ziaristă şi viaţa de redacţie „care m-a încurajat şi susţinut, mi-a acordat încredere când eu nu mai credeam deloc în mine, mi-a cultivat această încredere şi m-a ridicat de pe banca de rezerve pe care singură mă aşezasem”.

În redacţii, „nu de puţine ori, auzeam: «Avem nevoie de tine». O vorbă în care nu credeam, nu-mi mai vedeam utilitatea şi nici contribuţia”, a mărturisit ea publicului.

Miercuri, 19 aprilie 2023, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la postul România TV, a fost atacată nu doar memoria acestei femei care nu mai e. S-a prezentat, într-un stil brutal, şi cazul unui alt ziarist, un bărbat care are şi el o suferinţă psihică. Ambele persoane au fost „ţintite” pentru ca postul RTV să ilustreze ideea că „Oamenii ăia sunt tulburaţi psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă. Pixul domnişoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloşie poate distruge destine”.

Minute în şir, au fost ridiculizaţi şi atacaţi oameni, decedaţi sau vii, pentru că au boli psihice şi au fost învinovăţiţi cei care îi angajează sau colegii alături de care lucrează.

În locul medicilor, al specialiştilor şi al legii, un post de televiziune consideră că poate decide el cine e apt şi cine este inapt de muncă, cine merită un salariu şi cine nu, cine e de încredere şi cine nu.

Noi, semnatarii acestui apel, refuzăm să credem că România poate asista la normalizarea discriminării la adresa celor bolnavi. Nu este normal, nu este omeneşte să instigi împotriva celor suferinzi, indiferent de boala lor şi să le pui sub semnul îndoielii capacitatea de a-şi câştiga existenţa, în mod liber şi demn.

Ne adresăm următoarelor autorităţi publice, dar ne adresăm şi organizaţiilor din domeniul publicităţii, precum şi firmelor private care îşi derulează campanii publicitare pe postul de televiziune România TV.

Aveţi aici transcrierea acestei emisiuni. Oricât de rău vă produce lectura, vă rugăm să faceţi efortul de a citi, ca să respectăm nu doar şocul din familiile oamenilor atacaţi direct, dar şi oroarea care cuprinde orice om martor la promovarea unor asemenea idei, despre inferioritatea copiilor, părinţilor şi prietenilor noştri bolnavi.

Pe aceste firme naţionale şi internaţionale, precum şi pe organizaţiile precum IAA şi RAC, care autoreglementează etica din publicitatea românească, le întrebăm: este prevăzută în codul dumneavoastră de responsabilitate socială asocierea cu posturi TV care incită la discriminare?

Către CNA ne adresăm, respectuos, şi îi întrebăm când vor face, cu adevărat eficient, din interesul publicului motivul existenţei lor ca instituţie? Noi, ca societate, am ajuns ca în schimbul licenţelor gratuit acordate posturilor TV pentru a ne informa, să primim insulte şi instigări la ură.

Către Consiliul pentru Combaterea Discriminării înaintăm rugămintea de a privi minutele acestei emisiuni care, în opinia noastră, a dus limbajul urii la noi cote, chiar şi pentru nivelul substandard al unor posturi TV din România.

Încheiem această scrisoare printr-un apel către toţi cei care se simt, deseori pe bună dreptate, prea lipsiţi de speranţă, de putere şi de metode de a mai crede că putem schimba ceva: dacă nu ne ridicăm vocile acum, pentru a proteja memoria unui om care nu se mai poate apăra, atunci când merită să vorbim?

Semnături

Redacţia Libertatea
Redacţia PressOne
Redacţia Recorder
Redacţia VICE România
Redacţia Factual
Redacţia Centrul de Investigaţii Media
Redacţia CursDeGuvernare
Redacţia Dela0
Redacţia RISE Project
Redacţia Context.ro
Redacţia Scena9
Redacţia Gazeta Sporturilor
Redacţia Teleleu
Redacţia Panorama
Dragoş Pătraru şi echipa Starea Naţiei
Asociaţia MozaiQ LGBT
Asociaţia Front/Feminism-Romania
Redacţia Spotmedia
Redacţia G4Media
Redacţia Lovedeco
Asociaţia ALIAT Pentru Sănătate Mintală
Redacţia Monitorul de Botoşani
Centrul FILIA
Funky Citizens
Sens Pozitiv
Redacţia Inquam Photos
Documentaria, colectiv foto
Platforma Iscoada
Geeks for Democracy
ActiveWatch
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Redacţia Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
E-Romnja - Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome
Emilia Şercan, jurnalistă PressOne
Mona Dîrţu, jurnalistă
Code for Romania
Teodor Baconschi, eseist
Tudor Chirilă, actor
Mircea Dumitru, filosof, fost ministru al Educaţiei
Redacţia Ziarul de Iaşi
Redacţia Iaşul Nostru
Centrul pentru Inovare Publică
Expert Forum
APADOR-CH
Asociaţia ACCEPT
Fundaţia ESTUAR
Asociaţia Carusel
Societatea de Analize Feministe AnA
Asociatia SEXUL vs BARZA
Centrul Român de Politici Europene
Median Research Centre
Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului, jurnalist şi scriitor
Asociatia Centrul European pentru Educatie si Cercetare Juridica (ECLER)
Asociaţia SAMAS
Reporter24.INFO
Fundatia Freedom House, Romania
Redactia PRESShub.ro
Redacţia Alba24
Federatia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de
HIV/SIDA (UNOPA)
Redacţia HunedoaraMea.ro
Centrul de Resurse Juridice
Centrul pentru Jurnalism Independent
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Redacţia We Love Sport
Redacţia Gazeta de Stâlpeni
Asociaţia Mişcarea Sinergistă Timişoara
Saptamana.online
Redacţia Dobrogea Live
Ioana Raluca Petru psihoterapeut
Redacţia Obiectiv de Suceava
Redacţia Info Sud-Est
ArgesulOnline.ro
Redacţia Constanţa TV
Asociaţia Moaşelor Independente
Redacţia Ştiri PROFM
Andrada Fiscutean, jurnalist
Fundaţia Friends For Friends/Superscrieri
Romanian Harm Reduction Network
Asociaţia „Învingătorii sclerozei multiple”
Fundaţia Comunitară Bucureşti
Fundaţia Raţiu pentru Democraţie
Asociatia A.R.T. Fusion
Redacţia Kiss FM
Redacţia Rock FM
Redacţia Magic FM
ECPI - Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice
Victor Ciobotaru - doctorand ştiinţe politice
Societatea Academică din România
Redacţia România Curată
Dragos Stanca, antreprenor
Radu Afrim, regizor
Simona Tache, psihoterapeut
Raluca Radu, prof. univ., Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
Asociaţia Civică Banat
Redacţia start-up.ro
Carmen Dumitrescu, Investigatoria
Moise Guran, jurnalist
Marian Preda, sociolog, profesor universitar
Silvia Ciubotaru (Guţă), psihoterapeut
Delia Marinescu, jurnalistă freelancer
Laura Ionescu, scriitoare
Redacţia Ştiri din Muntenia
Bogdan Oprea, cadru didactic Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
Redacţia Misreport
Dragoş Iliescu, profesor Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Psihologie, secretar general al Asociaţiei Psihologilor din România
Asociaţia “Stâlpeni, comuna noastră!”
Lavinia Bălulescu, jurnalistă şi scriitoare
Radu Vancu, eseist
Andreea Pavel, jurnalist
Redacţia Republica
Marius Chivu,  scriitor
Luiza Dobrescu, jurnalist
PEN România
Cristian Preda, decan FSPUB
Redacţia Wall-Street.ro
Anca Iosif, jurnalistă
Ana Maria Ciobanu, jurnalistă
Asociaţia Psihiatrilor Liberi din România, preşedinte Profesor Univ. Dr. Adela Ciobanu
Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, preşedinte: Şef Lucrări Dr. Ana Giurgiucă
Sorana Stănescu, jurnalist
Redacţia Cultura la dubă
Redacţia SunMedia
Ramona Ursu, jurnalistă SunMedia
Oana Băluţă, conf.univ.dr. Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
Editura Black Button Books
Redacţia Vrancea24
Cătălin Stancu, jurnalist
Ştefan Borcea, jurnalist
Redacţia Actualitatea vrânceană
Mihai Boicu, jurnalist
Jurnal de Vrancea
Daniel Palade, jurnalist
Redacţia ReporterIS
Florin Silviu Negru, jurnalist
Eli Bădică, editoare şi jurnalistă culturală
Sebastian Oancea, jurnalist
Compania de teatru Giuvlipen
Ioan Stanomir, politolog
Cătălin Striblea, realizator radio
Ileana Andrei, jurnalist
Alexandru Popa, Asociaţia Inima Copiilor
Tudor Giurgiu, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc
Melania Cincea, jurnalistă
Andrei Petre, jurnalist
Matei Bărbulescu, jurnalist Redacţia Buletin de Bucureşti
Redacţia Bihoreanul
Andu Radu, editor de film şi colorist

Alexandra Pacurar, psihoterapeut

Redacţiile Treizecizero.ro şi Lead.ro
Asociaţia Mai Mult Verde

Raluca Miroi, jurnalistă
Andreea Dogar, jurnalista
Redacţia Edupedu
Matei Udrea, jurnalist
Cristi Ciupercă, jurnalist
Gabriel Bejan, jurnalist
Cosmin Savu, jurnalist
Alex Dima, jurnalist
Cristian Leonte, jurnalist
Paul Angelescu, jurnalist
Paula Herlo, jurnalist
Rares Nastase, jurnalist
Flavius Ilioni Loga, asistent social
Asociaţia LOGS - Grup de Iniţiative Sociale
Vlad Alexandrescu, profesor universitar
Roxana Bucată, doctorandă
Asociaţia 2Celsius
Asociaţia Pe Stop
Irina Vasilescu, psihoterapeută
Sonia Teodoriu, jurnalist
Ionuţ Benea, jurnalist
Andra Mureşan, jurnalistă HotNews.ro
Redacţia Special Arad
Cristi Citre, jurnalist
Florin Iaru, scriitor
Andreea Smerea, jurnalist Euronews Digital
Andreea Pora- jurnalist
Redacţia Turnul Sfatului
Grupul pentru Dialog Social (GDS)
Redactia stiri Europa FM
Vitalie Cojocari, jurnalist
Redacţia GreatNews.ro
Anda Deliu, jurnalist
Claudia Florescu, psihoterapeut
Asociaţia Zi de BINE
Eli Neicuţ, creator de conţinut
Alexandru Toma Pătraşcu, director Bucharest Science Festival
Asociaţia Opportunity Associates Romania
Alina Manolache - jurnalist
Andreea Ofiteru, jurnalista

Mădălina Cocea, comunicator de ştiinţă
Ada Roseti, cercetator
Adrian Ardelean, jurnalist
Redacţia ELLE România

 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus