Skip to main content

Investigaţie HotNews: „Mai vreţi şi salariu? Sunteţi varză!” - Ce au primit în schimbul entuziasmului angajaţii de la Aleph News, ultimul proiect „revoluţionar” al lui Adrian Sârbu

 
Investigaţie HotNews: „Mai vreţi şi salariu? Sunteţi varză!” - Ce au primit în schimbul entuziasmului angajaţii de la Aleph News, ultimul proiect „revoluţionar” al lui Adrian Sârbu

​Viaţa de angajat la Aleph, grupul controlat de Adrian Sârbu. Pe baza mărturiilor a cel puţin 14 foşti angajaţi, HotNews.ro a dezvăluit cum îşi tratează Adrian Sârbu subalternii, care sunt concediaţi sau batjocoriţi public dacă îndrăznesc să-şi ceară salariile.

Publicitate

Sunt practici despre care Paginademedia.ro a scris încă de acum doi ani, şi care, iată, încă există în grupul de presă controlat de Adrian Sârbu. 

Citeşte şi: Dezvăluirile Paginademedia.ro din mai 2021. Inside Story. Foşti angajaţi Aleph acuză: “Nu am semnat contract ca să fim înjuraţi!” Glumă la postul lui Adrian Sârbu: “S-a Aleph praful!”

„Pe 15 aprilie ar fi fost zi de salariu. Spun ar fi fost, pentru că este 17 şi nu am nici salariu, nici vreo explicaţie. Şi nu sunt singurul angajat care este în această situaţie.”

Aşa începe un mail trimis de jurnalista Andreea Olteanu de la televiziunea Aleph News, condusă de omul de afaceri Adrian Sârbu, colegilor din redacţie şi şefilor pe 18 aprilie 2021. La acel moment lucra de aproape un an în cadrul trustului de presă, iar de aproape două luni nici ea, şi nici ceilalţi jurnalişti nu îşi primiseră banii.

Gestul avea să o coste. La o jumătatea de oră după trimiterea mailului, Olteanu era scoasă de pe toate grupurile în care comunica cu colegii, fără să i se spună de ce. Iar în ziua următoare, printr-un mail, afla că era dată afară, scrie HotNews.ro. 

Din mărturiile angajaţilor Aleph:

  • Potrivit sursei citate, la Aleph jurnaliştii au pus la punct un mecanism prin care să primească măcar o parte din salariu. Managerii de departament, angajaţii de la HR, cei de la financiar şi „doamna Angela”, secretara lui Sârbu, făceau liste cu persoanele care au nevoie mai mare de bani, liste care încă există şi astăzi.
  • Deşi banii veneau cu ţârâita sau nu veneau deloc, angajaţii erau obligaţi să arate că sunt dedicaţi total companiei. Trebuiau să participe la şedinţele de sumar, câte trei pe zi, chiar şi atunci când erau în concediu sau când aveau o zi liberă. Dacă nu făceau asta, Sârbu îi lua peste picior, povestesc ei.

  • La şedinţe, angajaţii erau umiliţi constant.

    „O colegă era foarte emoţionată într-o şedinţă şi-a întrebat-o: «Tu ai un soţ acasă, nu?». Şi i-a zis «Poate ar trebui să vii la mine să te învăţ ce înseamnă un bărbat adevărat, să te facă să te simţi apreciată»”, povesteşte Mara.

    Şi tot la şedinţe li se spunea că nu sunt capabili de nimic. „«Mai vreţi şi bani? Vă mai aşteptaţi şi la salariu…Sunteţi varză, băi!»,” îşi aminteşte Olteanu că a spus Sârbu.

    „Şi lumea era şocată. Toată lumea se gândea: Băi, dacă sunt aşa varză, dă-mă afară, dar eu sunt aici, plăteşte-mă.”

HotNews mai precizează că Adrian Sârbu nu a răspuns la apelurile telefonice şi mesajele în care i-am cerut un punct de vedere. La scurt timp după, am fost sunaţi de către avocatul lui, Codrin Ţarălungă.

„De ce ar face subiectul unui articol relaţia unui angajator cu angajaţii lui, în condiţiile în care există o clauză de confidenţialitate?”, a întrebat avocatul.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus