Skip to main content

Cum a fost posibil momentul cu Draga Olteanu Matei de la „Protevelion”? Detalii despre producţia făcută cu Inteligenţă Artificială. Vocea regretatei actriţe, copiată şi reprodusă într-un soft

 
Cătălin Bugean şi echipa sa au explicat în ce fel a fost creat momentul cu holograma Draga Olteanu Matei pentru Protevelion 2024 / colaj: Paginademedia.ro
Cătălin Bugean şi echipa sa au explicat în ce fel a fost creat momentul cu holograma Draga Olteanu Matei pentru Protevelion 2024 / colaj: Paginademedia.ro

Actriţa care a "jucat-o" pe Draga Olteanu Matei într-un moment făcut de Protevelionul 2024 a fost aleasă pentru asemănarea fizică cu regretata actriţă. Vocea Dragăi Olteanu Matei a fost copiată şi apoi reprodusă întocmai de un soft.

Publicitate

Cum a fost posibil clipul făcut de Pro TV? Cum a fost realizat tehnic? De ce Draga Olteanu Matei şi nu alt actor al "Generaţiei de Aur"? Cum a fost aleasă actriţa care să o joace?

Cătălin Bugean – Show Runner PRO TV, Vasile Alboiu – Creative Director PRO TV şi Radu Croitoru – Senior Creative Producer PRO TV au povestit, în pentru Paginademedia.ro, cum a luat naştere acest monolog istoric pentru divertismentul de televiziune.

Producătorii programului „Protevelion 2024” au explicat de ce au ales ca primul moment de divertisment realizat cu o hologramă construită cu Inteligenţă Artificială să fie Draga Olteanu Matei. 

Actriţa care a ajutat echipa în acest proiect este Andra Meda Topîrceanu. Cum a fost posibilă această filmare? Detalii în interviu.

GALERIE FOTO. Andra Meda Topîrceanu, „dublură” pentru Draga Olteanu Matei - „Generaţia de Aur a comediei româneşti este considerată perioada de glorie a cinematografiei naţionale”

Paginademedia.ro: Când şi cum a venit ideea realizării unui astfel de moment cu holograma unei mari actriţe a Generaţiei de Aur?

Cătălin Bugean (Show Runner PRO TV): Dorul şi dragostea pentru acele vremuri apuse ne-au făcut să creăm acest tribut unei mari actriţe a Generaţiei de Aur, care a ridicat un nou standard de comedie. Carisma dânsei, talentul actoricesc şi capacitatea de a se adapta la diverse genuri au făcut-o pe Draga Olteanu Matei o prezenţă inconfundabilă în lumea artistică românească.

Draga Olteanu Matei rămâne un reper al cinematografiei şi al teatrului românesc. Prin interpretările memorabile şi contribuţia adusă artei scenice, ea a devenit un simbol al talentului actoricesc autentic şi al dragostei pentru artă.

Generaţia de Aur a comediei romaneşti este considerată perioada de glorie a cinematografiei naţionale, cu producţii remarcabile, care au captivat publicul atât în ţară, cât şi în străinătate. Această perioadă a reprezentat nu doar o explozie de creativitate în domeniul comediei, ci şi o formă de rezistenţă artistică împotriva unui regim politic restrictiv.

Filmele şi personajele create în această perioadă au rămas în inimile spectatorilor, aducând zâmbetul pe buze şi oferind o oglindă satirică a unei realităţi complicate. Astfel, Generaţia de Aur a comediei româneşti rămâne un capitol de neuitat în istoria cinematografiei naţionale.

Paginademedie.ro: Cât timp a trecut de la idee până la rezultat?

Vasile Alboiu (Creative Director PRO TV): Au fost mai multe etape. Scenariul şi deepfake-ul de voce au durat cam o săptămână, filmările pe cromă o zi, decuparea cromei şi deepfake-ul pe faţa personajului încă două săptămâni. Apoi a urmat filmarea efectivă pe set, cu o zi de pregătire şi montaj înainte.

VIDEO. Draga Olteanu Matei – Momentul de umor de la „Protevelion 2024”

CITEŞTE ŞI:

Inteligenţa Artificială readuce actorii dispăruţi pe TV. Regrateta Draga Olteanu Matei, la Protevelionul Pro TV, cu ajutorul tehnologiei „deepfake”

Revelionul 2024 s-a mutat pe YouTube. Artiştii au publicat pe canalele lor momentele artistice din show-urile de la TV

AUDIENŢE REVELION 2024. Miezul nopţii pe TV: Cei mai mulţi români, pe Pro TV şi pe Antena 1

AUDIENŢE REVELION 2024. Protevelionul, cel mai urmărit, la distanţă: aproape trei milioane de români în minutul de vârf. Câţi s-au uitat şi la Antena 1? România TV, pe trei

Dacă doriţi să revedeţi... Când se reiau programele speciale de Revelion 2024 la TV. Lista completă

Vasile Alboiu: „Am căutat o actriţă care să fie cât se poate de aproape de statura Dragăi...”

Vasile Alboiu este Creative Director la Pro TV / foto: arhiva personală

Paginademedia.ro: Cum aţi ales actorul pe care să îl readuceţi astfel în faţa telespectatorilor?

Vasile Alboiu: Am căutat o actriţă care să fie cât se poate de aproape de statura Dragăi Olteanu – înălţime, gesturi, mimică etc. Am discutat între noi mai multe variante şi am fost cu toţii de acord că Meda Topîrceanu este exact ce trebuie.

Paginademedie.ro: Aţi avut mai multe opţiuni pentru alegerea numelui din Generaţia de Aur? Dacă da, ce a determinat alegerea Dragăi Olteanu Matei?

Radu Croitoru (Senior Creative Producer PRO TV): Ideea de la care am plecat a fost un tribut pentru o legendă a comediei.

Revelioanele de astăzi nu ar fi existat în această formă, după atâţia ani, dacă oamenii de televiziune de dinaintea noastră nu le-ar fi impregnat atât de bine în mentalul colectiv.

Acest gen de program, care înseamnă în esenţă muzică şi comedie, a rezistat datorită momentelor legendare ale marilor actori din trecut. Doamna Draga Olteanu Matei este, fără îndoială, un reper al comediei jucate pe scenă, pe platourile de film sau în televiziune. Sigur că au fost mai multe propuneri, însă doamna Draga a câştigat printr-un vot unanim.

„Poate că tehnologia ne va împlini visul de a-i revedea şi pe Amza Pellea, Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu...”

Paginademedie.ro: Ce alte nume aţi dorit?

Radu Croitoru: Deşi este nedrept pentru că sigur voi omite pe cineva, o să spun că românii duc încă dorul unor nume legendare ale comediei noastre. Ne-am gândit, desigur, la mulţi dintre uriaşii scenei româneşti.

Poate că tehnologia mânuită cu atenţia pe care memoria lor o merită ne va împlini visul de a-i „revedea” şi pe Amza Pellea, pe Tamara Buciuceanu, pe Stela Popescu, pe Dem Rădulescu, pe Mitică Popescu şi pe mulţi alţi giganţi ai scenei de comedie.

Paginademedie.ro: Vă rugăm enumeraţi toate persoanele implicate în realizarea acestui moment.

Vasile Alboiu: A fost o întreagă echipă. Totul a început cu ideea venită de la producătorii programului „Protevelion” – Cătălin şi Radu. Am continuat cu scenariul, vocea, filmarea la care a participat o echipă întreagă – DOP, regizor, maşinişti etc.

O echipă de grafică s-a ocupat de deepfake-ul pe faţa personajului şi a decupat croma, după care a pregătit tot materialul pentru proiecţie. Am lucrat cu o firmă specializată în astfel de proiecţii – Holograma 3D.

„Utilizarea imaginii s-a realizat cu respectarea prevederilor legale în vigoare”

Paginademedie.ro: Pentru drepturi de autor a fost nevoie de aprobări ale membrilor familiei sau ale moştenitorilor?

Radu Croitoru: Utilizarea imaginii s-a realizat cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Trecând peste aspectele legale, consider că este datoria noastră, ca români, să le păstrăm memoria vie marilor actori şi să folosim Inteligenţa Artificială cu măsură, conştienţi că această inteligenţă nu va atinge vreodată talentul unic al acestora pentru care, la „Protevelion”, noi am făcut doar o reverenţă.

Paginademedie.ro: Vă rugăm să detaliaţi puţin procesul de realizare (de unde au fost luate imagini şi expresii ale Dragăi, precum şi alte elemente necesare, pentru realizarea hologramei).

Vasile Alboiu: Am început cu scenariul care a fost mai apoi transformat în vorbe cu un software de voice deepfake. Următoarea fază a fost filmarea pe cromă. Am căutat şi, din fericire, am găsit o actriţă care să se apropie cât se poate de mult de statura şi gesturile Dragăi Olteanu.

După filmare, am căutat fotografii cu Draga Olteanu din diverse unghiuri şi în anumite etape ale vieţii dânsei – de la fotografii din tinereţe, până spre 60 de ani.

Ne-am oprit la 40 de ani, pentru că acea perioadă e cumva cea mai cunoscută din cariera actriţei. Am folosit un program de deepfake pentru feţe ca să suprapunem imaginea din fotografia aleasă peste filmarea de pe cromă.

La final am proiectat materialul astfel obţinut pe o folie transparentă pentru a obţine efectul de hologramă.

„Vocea care se aude în clip este chiar vocea doamnei Draga Olteanu Matei”

Paginademedie.ro: Cine a pus vocea care a fost prelucrată pentru a deveni Draga?

Cătălin Bugean: Vocea care se aude pe clip este chiar vocea doamnei Draga Olteanu Matei. Am clonat vocea dânsei cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, apoi am creat textul scriptului pe care l-am introdus în softul respectiv.

După mai multe încercări, magia a apărut: umorul doamnei Draga Olteanu Matei rămâne nemuritor, chiar şi pe un text modern. Castingul pentru găsirea actriţei potrivite a trecut prin mai mult etape. Una dintre ele a fost cea în care a trebuit să explicăm actriţei faptul că îi vom folosi doar corpul, fără vocea şi chipul ei.

Pentru unii actori este încă un tărâm nou, ciudat şi de domeniul SF-ului. Ne-am dorit o actriţă care s-o reproducă cât mai bine pe doamna Draga Olteanu Matei, gândul din spatele textului fiind la fel de important ca textul în sine.

Paginademedie.ro: A fost nevoie şi de o actriţă cu care să se filmeze pentru „montarea” hologramei?

Vasile Alboiu: Da. Am avut norocul să găsim actriţa perfectă pentru acest proiect – Andra Meda Topîrceanu. A înţeles repede ce are de făcut şi i-a plăcut mult ideea. Gestica ei a fost foarte aproape de cea a Dragăi Olteanu Matei. Am folosit corpul şi gesturile Medei peste care am suprapus chipul Dragăi Olteanu Matei.

VIDEO. „Actriţa a făcut un fel de playback”

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus