Skip to main content

INTERVIU. Sfatul jurnalistei BBC Kasia Madera: „Faceţi un pas înapoi înainte de a da un like sau un share, dacă aveţi de-a face cu informaţii care vă provoacă emoţii puternice”

 
INTERVIU. Sfatul jurnalistei BBC Kasia Madera: „Faceţi un pas înapoi înainte de a da un like sau un share, dacă aveţi de-a face cu informaţii care vă provoacă emoţii puternice”

EXCLUSIV. INTERVIU Paginademedia. "Faceţi un pas înapoi înainte de a da un like, un share sau un retweet, dacă aveţi de-a face cu informaţii care vă provoacă emoţii puternice". Este un sfat care vine din partea jurnalistei BBC Kasie Madera, într-un interviu Paginademedia.

Publicitate

Jurnalista Kasie Madera, care lucrează de 20 de ani la BBC, a fost la Bucureşti la conferinţa IAA Creativity for Better.

Kasie Madera:

„Unul dintre lucrurile de bază pe care îl spun când sunt invitată la şcoli este că, dacă vezi ceva care te face foarte, foarte furios sau dacă chiar eşti de acord cu ceva, atunci gândeşte-te de ce e aşa şi întreabă-te cine câştigă dacă eu mă simt aşa."

În ceea ce priveşte informaţiilor false distribuite în mod intenţionat, jurnalista BBC consideră că numărul acestora au crescut în ultimii 20 de ani

„(Informaţiile false distribuite intenţionat, n.red.) sunt unul dintre lucrurile de care trebuie să fim foarte, foarte conştienţi şi cred că aici este şi despre puterea emoţiei pe care oamenii o simt după ce văd ceva., a spus jurnalista.

În interviul cu Paginademedia, jurnalista Kasia Madera, prezentatoare de ştiri la BBC, vorbeşte despre importanţa menţinerii încrederii în jurnalism, despre cum pot oamenii să recunoască informaţiile false distribuite intenţionat, cât şi despre cum se documentează un jurnalist BBC.

„Foarte mulţi oameni au acces foarte rapid la informaţii, informaţii ale căror surse e posibil să nu fie citate, dar care le creează emoţii foarte puternice. E nevoie să fim conştienţi că oamenii sunt bombardaţi cu informaţii, însă e nevoie să ne menţinem încrederea pe care o avem cu audienţa noastră”, afirmă Kasia Madera, care a fost invitată în România la un eveniment organizat de IAA.

Cum îşi menţine BBC încrederea cu propria audienţă

Madera precizează că BBC încearcă, „în special acum”, să explice publicului său modul în care îşi obţine informaţiile, astfel încât oamenii să-l înţeleagă şi să îşi menţină încrederea în organizaţie.

„Suntem cea mai de încredere organizaţie media de ştiri şi avem nevoie să ne menţinem această încredere, pentru că înţelegem că oamenii sunt copleşiţi cu multe şi multe informaţii diferite.

Ceea ce încercăm să facem, în special acum, e, realmente, să tragem cortina în privinţa modului în care ne obţinem informaţiile”, explică jurnalista BBC.

Aceasta continuă apoi să explice cum corespondenţii BBC din Ucraina distribuie, pe toate platformele sociale pe care BBC le foloseşte, modul în care îşi preiau informaţiile, astfel încât audienţa publicaţiei să poată înţelege atât procesul de culegere a informaţiilor în sine, cât şi să fie parte a acestei „călătorii” de căutare a adevărului.

Sentimentul e că, dacă eşti onest în privinţa modului în care îţi obţii ştirile şi apoi împărtăşeşti motivul pentru care prezinţi audienţei aceea ştire anume, atunci ei (publicul, n.red.) vor avea încredere în noi, pentru că înţeleg procesul care ne-a adus până la acest punct”, explică Kasia Madera.

Aceasta mai precizează că „fără încredere, nu ai nimic”, şi că tot acest demers al BBC e „un pic” similar cu prezentarea unui „behind the scenes” (în spatele scenei), în care publicaţia îşi ia audienţa cu ei „într-o călătorie”.

„Dacă eşti jurnalist, o trăieşti şi o respiri, n-o poţi deconecta”

Dacă spui o poveste, asigură-te că ai toate aspectele, toate vocile, pe toată lumea implicată, astfel încât să ai ambele părţi ale unui argument”, îndeamnă jurnalista BBC.

Kasia Madera precizează că, înafară de BBC ca sursă de documentare şi informare zilnică, „citeşte tot” la care se poate uita, inclusiv organizaţiile media care au puncte de vedere diferite în special pe un subiect anume, pentru că „toată lumea are o opinie, iar ca jurnalist, trăieşti şi respiri jurnalismul, nu-l poţi deconecta”.

„Mă uit la BBC, citesc website-ul şi ascult radioul BBC. Citesc tot ce văd şi mă uit la organizaţii media care poate au un punct de vedere mai mult pe o parte sau pe alta (a spectrului politic) şi mă asigur că sunt peste modul în care toată lumea răspunde, în special similar asupra aceluiaşi subiect. [...] Toată lumea are o opinie, şi eu doar mă asigur că sunt vizavi de toate”, conchide Kasia Madera.

Cine este Kasia Madera

Katarzyna „Kasia" Madera este o jurnalistă britanică şi prezentatoare de ştiri, în principal al buletinelor de seara şi de peste noapte al canalelor BBC One, BBC News Channel şi BBC World News.

În 2013, aceasta devenea una din principalii prezentatori al programului World News Today, difuzat pe BBC Four, BBC World News şi pe BBC News Channel. Ulterior, aceasta a prelaut poziţia de prezentator deputat, iar în prezent este prezentator de sprijin pentru BBC News Channel şi programul BBC News at One.

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • An An
    off-topic: Stire interesanta este preluarea licentei Bucuresti Tv si radio Best Fm de catre KanalD.... Astfel Bucuresti Tv va deveni in curand KanaldD 2... Interesant ar fii sa ne dati cateva detalii despre cand de va face trecerea la noua denumire. Am vazut ca propun content de pe Youtube thExclusive si redifuzari seriale turcesti... Avand in vedere ca au catva content pe care nu il difuzeaza pe postul principal, cred ca postul isi are sensul... Mie, sincer, imi placea si Bucuresti tv... Aveau stiri ok cu voice over, muzica de toate felurile, era si acele topuri de muzica si filme noi aparute...era o combinatie intre Party Mix, Travel Mix si un post generalist...daca investeau in el, cred ca iesea ceva decent....

Trimite un comentariu

sus