Skip to main content

PressOne: Filmul ameninţării jurnalistei Emilia Şercan. Cum au acţionat şefii Academiei de Poliţie

 
Emilia Sercan
Emilia Sercan

PressOne a reconstituit filmul ameninţării jurnalistei Emiliei Şercan. Într-un material amplu de pe site s-a aflat cum Adrian Iacob, fostul rector al Academiei de Poliţie, şi Mihail Marcoci, fostul prorector, au gândit planul de a o ameninţa pe Şercan.

Publicitate

Instanţa s-a pronunţat în cazul celor doi: trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă. Detalii, AICI.

Şercan, jurnalistă la PressOne şi profesor la Facultatea de Jurnalism, a scris un mesaj pe 17 aprilie 2019, pe Facebook, în care anunţa că a fost ameninţată cu moartea după ce a publicat o serie de articole despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliţie.

În continuare, filmul evenimentului reconstituit de PressOne pe baza datelor din dosarul aflat în instanţă:

- Mesajele de ameninţare au fost trimise de Adrian Bărbulescu, un tânăr ofiţer. El a fost obligat să facă acest „gest” la ordinele lui Iacob şi Marcoci.

- Rectorul Iacob l-ar fi îndemnat pe Bărbulescu „să-i rupă dinţii” jurnalistei, iar prorectorul Marcoci să „posteze mesaje denigratoare” la adresa Emiliei Şercan.

- Pe 15 aprilie 2019, Bărbulescu a cumpărat un Iphone5S de pe OLX şi a cumpărat o cartelă prepay dintr-un magazin din Militari. I-a trimis Emiliei Şercan cinci mesaje pe Facebook Messenger, cu un ultim mesaj în care a scris: „Ai grijă de tine”

- Mesajele nu au fost citite de Şercan, iar Bărbulescu era obligat de Marcoci să trimită un SMS. Potrivit datelor din dosar, mesajul conţinea „referiri nemijlocite la actele de violenţă pe care urma să le sufere […] dacă nu înceta activităţile investigative”. Era un mesaj în care o ameninţa cu moartea pe jurnalistă.

- Tânărul poliţist a regretat fapta: „Nu am scris tot ce mi-a spus dumnealui, pentru că mi s-a părut foarte dur şi mi-a fost teamă […]. Am apăsat butonul de trimitere mesaj, însă imediat am regretat gestul meu şi am încercat împiedicarea trimiterii mesajului, oprind telefonul”. După ce a trimis mesajele, el a spart telefonul sub roţile maşinii, la indicaţiilor foştilor şefi din Academia de Poliţie

- După ce Emilia Şercan a publicat mesajele de ameninţare, Iacob şi Marcoci l-au obligat pe Bărbulescu să ascundă orice probă, ba chiar să le distrugă şi să mintă în faţa celor care investighează cazul

- Anchetatorii, însă, l-au identificat pe Bărbulescu o săptămână mai târziu. Însă el a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

- Iacob şi Marcoci au început să dea vina unul pe celălalt. Marcoci, fost prorector, nu a mai dorit să vorbească cu ofiţerul Bărbulescu decât prin intermediari, după ce DNA i-a deschis dosar penal. De asemenea, Marcoci a insistat că nu el l-a forţat pe poliţist să trimită mesajele, ci rectorul Iacob.

Iată o înregistră telefonică dintre Marcoci şi poliţistul Bărbulescu (via PressOne):

„Nu te-am băgat eu în chestia asta! […] Păi ai făcut-o pentru rector” 

„Tu nu mă amesteca pe mine în chestia asta, că tu mă amesteci pe mine aiurea în chestia asta aici. A fost treaba ta cu rectorul”.

„Păi problema a fost a rectorului, nu a mea. Cu ce vrei să te ajut? Vrei să-ţi găsesc avocat eu?!”

„[…] eu în toată ecuaţia asta n-am avut nicio chestie, da? Repet: eu nu am avut niciun fel de chestie. Da?”

„Ţi-am zis eu ce să scrii în mesaj, nebunule care eşti? Eu?”

„Bă, nu ţi-am zis eu. Când ţi-am zis eu, nebunule? Când ţi-am zis eu aşa ceva? Ai înnebunit? Ce ai?”

„[A fost] ideea mea? Eşti nenorocit? Eşti nenorocit? Asta a fost ideea mea? Asta a fost ideea ta”.

 

Citeşte materialul complet pe Pressone.ro

 

CITEŞTE ŞI: Trei ani de închisoare cu suspendare pentru foştii şefi ai Academiei de Poliţie, care au instigat un subaltern să o ameninţe pe jurnalista Emilia Şercan

CITEŞTE ŞI: Emilia Şercan, jurnalista care investighează cazurile de plagiat, a fost ameninţată cu moartea

CITEŞTE ŞI: Mărturie. Bărbatul care a ameninţat-o pe jurnalista Emilia Şercan: „Mi-a spus să cumpăr telefonul de pe OLX, iar cartela de la un magazin de cartier

CITEŞTE ŞI: Cazul Emilia Şercan. Foştii şefi ai Academiei de Poliţie, trimişi în judecată de DNA. Au instigat un subaltern să o ameninţe pe jurnalistă

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus