Skip to main content

„Cum au omorât pariurile cel mai mare ziar de sport din România". „Ce n-ar face elveţienii pentru bani" - Cazul GSP-Ringier, în ziarele din lume

 
Fotografia cu care ilustrează francezii textul despre GSP: Gazeta Sporturilor a dezvăluit fapte de corupţie despre tragedie
Fotografia cu care ilustrează francezii textul despre GSP: Gazeta Sporturilor a dezvăluit fapte de corupţie despre tragedie

GSP-Ringier. Ziarele internaţionale scriu despre conflictul dintre Ringier şi redacţia GSP şi la câteva săptămâni de la concedierea lui Cătălin Ţepelin, închiderea ediţiei de print şi înlăturarea lui Tolontan de la conducerea editorială.

Publicitate

"Cum au omorât pariurile cel mai mare ziar de sport din România", titrează marţi, 14 noiembrie, una dintre cele mai importante publicaţii generaliste din Franţa, Ouest France.

"Ce n-ar face elveţienii pentru bani! Au fost executaţi", notează şi un ziar din Turcia, în timp ce o publicaţie din Ungaria povesteştei cum ziarul Gazeta Sporturilor a fost închis de Ziua Tuturor Sfinţilor.

Toate cele trei publicaţii menţionează performanţele jurnalistice ale GSP ("mai mult decât un ziar de sport") de-a lungul timpului, printre care şi ancheta de după tragedia de la Colectiv.

Detalii, în continuare:

Franţa: Final brutal pentru ziarul de sport numărul 1, cunoscut pentru investigaţiile sale

Titlu direct în ziarul Ouest France: "Cum au închis pariurile GSP, principalul ziar de sport de România". Publicaţia continuă:

"Unul dintre acţionarii săi, care apără interesele companiilor de pariuri sportive online, a închis peste noapte redacţia"

Echipa ziarului, notează francezii, a fost "sancţionată pentru calitatea investigaţiilor sale". De altfel, articolul despre GSP este ilustrat cu o fotografia de la comemorarea victimelor de la Colectiv. Legenda fotografiei:

"Omagiu celor 65 de morţi (şi 137 de răniţi) în incendiul de la clubul de noapte Colectiv din 2015 din Bucureşti, capitala României. Gazeta Sporturilor a dezvăluit fapte de corupţie în urma tragediei."

Ouest France este una dintre principalele publicaţii generaliste din Franţa. În luna octombrie, site-ul lor avea 380 de milioane de afişări, după Le Monde (410 milioane), dar peste titluri ca Le Figaro (310 milioane) sau France Info (240 de milioane).

Ce mai scrie publicaţia din Franţa:

"Grupul elveţian Ringier – acţionar majoritar – a fost cel care a decis acest lucru, după ce jurnaliştii au refuzat să trimită conducerii articolele legate de industria jocurilor de noroc online"

"Ringier şi-a trimis rapid directorul dinn Serbia, cunoscut pentru relaţia sa specială cu preşedintele Vučić, să facă treaba murdară. El a fost cel care a închis tipografia din Bucureşti."

"Această închidere forţată este, fără îndoială, legată de activităţile celui de-al doilea acţionar al GSP: un bulgar care reprezintă un asociaţie care apără interesele companiilor de pariuri sportive."

"GSP a fost mai mult decât un ziar sportiv"

"Şefii au vrut să facă din ziar o interfaţă pentru jocurile de noroc."

"Cotidianul – 80 de angajaţi dintre care 40 de jurnalişti, zece milioane de cititori pe lună – a scos la iveală corupţia sistemului de sănătate în 2015 la momentul incendiului Colectiv, care a costat viaţa a 65 de oameni. Ancheta amplă a stat la originea demonstraţiilor masive care l-au costat pe prim-ministru la acea vreme postul său."

FotoSpor: Au fost executaţi!

Publicaţia turcească FotoSport vine, de asemenea, cu un titlu direct: "Ce n-ar face elveţienii pentru bani! Au condamnat doi minişti ai sportului! Au fost executaţi".

Materialul publicat de turci miercuri, 15 noiembrie, aminteşte că GSP "este cunoscut şi pentru articolele sale despre investigaţiile de corupţie care au dus la condamnarea a doi miniştri ai sportului".

Articolul aminteşte că GSP, ediţia print "a fost închisă peste noapte, fără nicio notificare" şi că "în patru luni, ziarul, deţinut de grupul media elveţian Ringier, şi-a demis coordonatorul editorial şi redactorul-şef, ediţia tipărită închisă şi a rămas fără un CEO".

"Jurnalismul GSP a fost lăudat de marile organizaţii de presă din întreaga lume pentru investigaţiile despre corupţia din spitalele din România, care au fost prezentate şi în filmul premiat Colectiv."

Fotospor ilustrează materialul cu fotografia în care redactorul-şef Cătălin Ţepelin părăseşte redacţia, în aplauzele colegilor.

Ungaria: GSP, închis în  "circumstanţe bizare"

Index, publicaţie din Ungaria, scrie cum "Versiunea tipărită a ziarului cu tradiţie GSP a fost închisă în circumstanţe bizare".

Articolul menţionează că "la sfârşitul lunii octombrie, jurnaliştii nu aveau habar că urmează să trimită spre publicare ultimul număr tipărit".

Cei de la GSP "au aflat dintr-un mail că vor trebui să producă articole doar pentru varianta online", mai notează site-ul maghiar.

Reamintim că Ringier a decis să închidă ediţia de print a Gazetei Sporturilor de la 1 noiembrie, fără un anunţ prealabil. Totodată, Cătălin Tolontan a fost înlăturat de la coordonarea editorială a Gazetei Sporturilor şi a rămas doar coordonator editorial al ziarului Libertatea.

Decizie-şoc. Gazeta Sporturilor dispare de pe print. Cătălin Tolontan, înlăturat de la conducerea editorială a publicaţiei


Cum au aflat jurnaliştii Gazetei că ziarul se închide în print. „A fost oprit fără ca publicul şi nimeni din redacţie să fie anunţat”


NUMĂR ISTORIC. Libertatea pe hârtie este azi ...ultima ediţie a Gazetei Sporturilor. Număr special cu 18 pagini dedicate GSP. Plus o caricatură de adio semnată Headvertising

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus