Skip to main content

Adio, Inclusiv! S-a închis redacţia care a strâs 100.000 de euro din donaţii: „Inclusiv e un compromis pe care l-am făcut”

 
Foto - Pexels
Foto - Pexels

Adio, Inclusiv! A fost închis proiectul jurnalistic care strâns peste 100.000 de euro din donaţii. Anunţul a fost făcut de Ştefan Mako, unul dintre fondatori. 

Publicitate

„Inclusiv se închide. Astăzi pun capăt unui capitol de trei ani şi jumătate care mi-a adus unele dintre cele mai mari satisfacţii şi dezamăgiri din viaţă”, a scris Mako pe Facebook

Reamintim că proiectul inclusiv.ro a fost a pornit ca o iniţiativă promiţătoare în peisajul media de la noi, în urmă cu doi ani. A strâns peste 100.000 de euro de la donatori şi a fost lansat cu un mare capital de încredere din partea publicului. Acum, proiectul a fost închis

„Privind în urmă, Inclusiv e un compromis pe care l-am făcut într-un moment în care ştiam foarte clar ce nu mai vreau în viaţă, dar nu prea aveam o idee despre cum arată ceea ce vreau”, a mai punctat Ştefan Mako. 

Totodată, Mako îşi anunţă şi plecarea din presă

„Odată cu acest capitol, se încheie şi 12 ani de jurnalism (15, dacă pun la socoteală şi facultatea). Aproape jumătate de viaţă şi toată existenţa mea de adult. Am ajuns la această decizie pentru că jurnalismul este ca o dependenţă periculoasă pentru mine”, explică el. 

Inclusiv fost fondat de câţiva jurnalişti care au lucrat în redacţii precum Rise Project, Casa Jurnalistului şi Scena 9. Cei trei fondatori au fost Victor Ilie, Luiza Vasiliu şi Ştefan Mako.

Doi din cei trei fondatori au plecat: „Mi-e ruşine că am pus umărul la un fel de Caritas de presă”

Lucrurile au luat o turnură neaşteptată în primăvara anului trecut, când doi dintre cei trei fondatori au plecat. Victor Ilie şi Luiza Vasiliu au părăsit proiectul, pe care l-au fondat împreună cu Ştefan Mako. 

Cei doi şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de proiect şi de cum a fost administrat de Ştefan Mako. De cealaltă parte, Mako spunea că „problema fundamentală e clară: tensiunile personale între mine şi ceilalţi doi membri fondatori ai proiectului”, după cum relata Paginademedia.ro. 

La despărţire, Victor Ilie a descris în termeni duri proiectul pe care îl fondase: 

„Îmi este ruşine. Dar nu oricum. Nu orice fel de ruşine. Eu un foc de artificii al ruşinii. Pentru că aşa am pornit, pe scenă, cu focuri de artificii, iar acum am ajuns aici.

Mi-e ruşine că am pus umărul la un fel de Caritas de presă”, a spus el pentru Paginademedia.ro. 

Povestea publicaţiei Inclusiv: 100.000 de euro în şase săptămâni

Proiectul Inclusiv a fost fondat de Victor Ilie, Luiza Vasiliu şi Ştefan Mako. Au lansat o strângere de fonduri în urma căreia s-au adunat 100.000 de euro, după şase săptămâni.

Proiectul promitea să fie „cea mai mare redacţie din România”, unde ar fi urmat să aibă contribuţii şi donatorii. Concret, intenţia lor a fost ca fiecare donator să devină membru fondator în redacţie.

În final s-au strâns peste 1.600 de oameni, care au donat împreună aproximativ 100.000 de euro.

„E o investiţie de încredere fără precedent într-un proiect jurnalistic independent”, spuneau fondatorii Inclusiv la finalul strângerii de fonduri.

Ce s-a publicat pe Inclusiv în doi ani? 

Într-un material de „la revedere”, publicat pe inclusiv.ro, Ştefan Mako explică ce rămâne după doi ani de Inclusiv: 

„Rămân în urma noastră 58 de reportaje şi investigaţii şi mai bine de 70 de alte tipuri de materiale semnate de 20 jurnalişti şi peste 30 de contributori – fotografi, ilustratori, experţi din varii domenii. Materialele vor fi disponibile în continuare”, a spus el.

Mako vorbeşte şi despre bani: 

„În cei doi ani şi jumătate de activitate – şase luni în 2019 între crowdfunding şi lansare, plus doi ani întregi de publicare, activităţile noastre editoriale au însumat venituri de aproximativ 125.000 € şi cheltuieli de circa 122.000€ (în medie, cam 4.100 €/lună). Toate veniturile au fost generate prin contribuţii şi donaţii din partea publicului”, explică fostul jurnalist. 

Acest mai menţionează şi că:

„Abonamentele active vor fi anulate automat, iar plătitorii de abonamente anuale vor primi înapoi banii aferenţi lunilor rămase din abonament”. 

VIDEO. Victor Ilie în studioul Paginademedia:


Citeşte şi: Inclusiv, proiect de jurnalism independent, a lansat strângerea de fonduri. Îşi propune să dezvolte „cea mai mare redacţie din România”


Citeşte şi: Fondatorii proiectului Inclusiv, după ce au strâns peste 100.000 de euro din donaţii: „Nu îi vom avea pe toţi dintr-o dată. Planul este gândit pe un an”


Citeşte şi: Doi din cei trei fondatori Inclusiv părăsesc proiectul: „Mi-e ruşine că am pus umărul la un fel de Caritas de presă” - Victor Ilie


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus