Skip to main content

„Dacă Ringier nu îşi doreşte decât să se înece în bani, să-i urăm succes. Mi se pare firesc să mă retrag”. Criticul de film Iulia Blaga a anunţat că pleacă de la Libertatea

 
Iulia Blaga, critic de film / foto: europafm.ro
Iulia Blaga, critic de film / foto: europafm.ro

Iulia Blaga, cronicarul de film al ziarului Libertatea, spune într-un text de opinie, că pleacă de la  Ringier, după ce ieri, campania elveţiană a anunţat că dă afară 20% dintre ziariştii redacţiei şi i-a concediat pe Cătălin Tolontan (coordonator editorial Libertatea), Iulia Roşu şi Camelia Stan (redactor-şef adjuncţi Libertatea).

Publicitate

„Dacă Ringier nu îşi doreşte decât să se înece în bani, să-i urăm succes. Mi se pare firesc să mă retrag”, a spus jurnalista.

Iulia Blaga, cunoscut critic de film, a început colaborarea cu ziarul Libertatea în 2020. Printre publicaţiile şi posturile care i-au găzduit semnătura se află România Liberă, HotNews, Suplimentul de Cultură, Scena 9 şi Radio România Cultural.

„Când cineva vrea să distrugă o armată, îi elimină comandantul. Când un patronat vrea să distrugă un ziar, îi îndepărtează liderii. În peste 25 de ani de presă, nu am întâlnit decizie mai aberantă şi mai scandaloasă precum cea luată pe 6 decembrie 2023 de Ringier. care a anunţat că dă afară 20% dintre angajaţi, printre care şi pe Cătălin Tolontan, Iulia Roşu, Camelia Stan – trei editori coordonatori ai unui subiect comun: echipa de 40 de oameni care este sufletul, inima şi creierul celui mai citit cotidian din România”  îşi începe textul de opinie Iulia Blaga.

Iulia Blaga a mai anunţat că textul care va apărea în zilele următoare va fi ultimul în Libertatea.

„Libertatea” a fost pentru mine o oază de libertate şi de corectitudine. Nu mi s-a spus ce şi când să scriu, nu mi s-a tăiat din texte. Dimpotrivă, editorii, printre care şi Iulia Roşu, concediată deja, redactorul-şef Dan Duca şi Tolontan s-au străduit să le facă mai bune şi, de fiecare dată când aveau altă sugestie pentru titlu, mă întrebau.

Când le propuneam un subiect, îmi spuneau să nu-i mai întreb şi să scriu. Colegii de la newsdesk săreau imediat când făceam o corectură, când eu sau altcineva greşisem. O adevărată echipă, în timp real.”

Amintim că Ringier a anunţat, ieri, 6 decembrie printr-un comunicat că urmează să treacă printr-o restructurare importantă, iar Libertatea se va orienta mai mult către zona de digital, în contextul în care vânzările au scăzut drastic, cu 64% faţă de anul 2018. 

În acelaşi comunicat menţionează că „Trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie”, fără a menţiona însă despre cine era vorba. Ulterior, din infromaţiile Paginademedia.ro, cei trei vizaţi erau Cătălin Tolontan, Iulia Roşu şi Camelia Stan. 

Ce mai scrie Iulia Blaga:

"Când am intrat prima oară, acum trei ani, în redacţiile „Libertatea” şi GSP (unde l-am cunoscut şi pe Cătălin Tolontan), am fost surprinsă. Toată lumea era foarte politicoasă şi toţi lucrau în linişte – două redacţii foarte mici, concentrate pe texte care pentru cineva care scrie despre filme reprezentau adevăratul jurnalism."

"După ce am început să colaborăm, mi-am dat seama că Tolontan e genul de om care îi schimbă pe ceilalţi prin puterea exemplului, fără să le spună: „Faceţi aşa!” sau „Faceţi ca mine!”. Pentru că el muncea mult, vorbea calm (mi-a mărturisit ruşinat că a avut şi alte vremuri), spunea întotdeauna „mulţumesc” şi răspundea prompt la e-mailuri, a selectat şi lângă el au venit colegi care făceau la fel. Completându-se într-o diversitate cum rar întâlneşti, ei au alcătuit împreună, editori, redactori, reporteri, ceva unic."

Am fost profund impresionată să văd cât de mult ţin aceşti oameni unii la alţii şi cât de solidari sunt în tragedii cum a fost dispariţia Iuliei Marin sau a lui Mihnea Vasiliu. Cunoscusem mai devreme redacţia GSP din documentarul „Colectiv”, al lui Alexander Nanau, unul dintre cele mai bune filme din lume despre ce înseamnă să faci presă şi să o faci atât de bine, încât să poţi schimba ceva în jur. 

Să faci jurnalism adevărat presupune nu doar să fii un jurnalist bun şi integru, ci şi să faci un sacrificiu de care cititorii nu sunt conştienţi. Înseamnă să treci tot ce înseamnă viaţa ta – tu, sănătatea ta, familia, pe planul doi. 

Ei sunt modeşti şi nu le va conveni că scriu asta: n-am mai întâlnit până acum în presa din România un asemenea eroism şi un asemenea devotament pentru adevăr.

Dacă Ringier nu îşi doreşte decât să se înece în bani, să-i urăm succes. Mi se pare firesc să mă retrag.  Mulţumesc, a fost o onoare să scriu în „Libertatea”! 
 

Citeşte şi: Cutremur la Libertatea: Cătălin Tolontan, dat afară. La fel două nume de la vârful redacţiei

 
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus