Skip to main content

Minutul Paginademedia. Oana Zamfir, Digi 24: Prima emisie după Colectiv, cel mai dificil moment în 11 ani de TV. "Aveam nodul în gât şi ochii în lacrimi"

 
Minutul Paginademedia. Oana Zamfir, Digi 24: Prima emisie după Colectiv, cel mai dificil moment în 11 ani de TV. "Aveam nodul în gât şi ochii în lacrimi"

Minutul Paginademedia. Ani de televiziune cu momente grele, emoţionante, dar şi cu experienţe mai vesele. O meserie în care îşi recunoaşte "dependenţa de ştiri" şi în care o vede pe Christiane Amanpour (CNN) ca pe un model de urmat. Şi în care ceea ce se vede, la prezentare, este "doar vârful icebergului."

Publicitate

În această săptămână, la Minutul Paginademedia, Oana Zamfir, de la Digi 24.

Tragedia de la Colectiv a fost cel mai dificil moment al carierei, spune ea. Mai ales prima transmisie după incendiul din club.

"Era sâmbătă, la câteva ore după tragedie, îmi amintesc că aveam nodul în gât şi ochii în lacrimi în timp ce transmiteam mărturiile şi informaţiile legate de eveniment", îşi aminteşte Oana Zamfir.

"Cunoşteam pe cineva care fusese în acea noapte la Colectiv, despre care nu ştiam dacă supravieţuise. Acea emisie şi cele din zilele ce au urmat, au fost cele mai dificile momente trăite în 11 ani de televiziune, atât din punct de vedere profesional şi uman", continuă ea.

Un model?

Christiane Amanpour, de la CNN, este un jurnalist complet. În plus, ca femeie trecută de 60 de ani, demonstrează că profesia de jurnalist TV poate fi practicată la cel mai înalt nivel tocmai datorită experienţei de viaţă şi profesionale.

Este ceea ce mi-aş dori să văd şi în România la televizor, la posturile de ştiri.

Jurnalista spune că este - cum altfel - "dependentă" de ştiri:"sunt dependentă de ştiri pentru a fi mereu la curent cu noutăţile, însă emisiunile sunt la fel de importante pentru o înţelegere mai bună a contextului, pentru analiză sau pentru relaxare."

Poveşti "scurse" dintr-un interviu în care ne-am propus să aflăm - ca de obicei în această rubrică - Ce citeşte Oana Zamfir? Ce seriale şi emisiuni îi plac? Ce ascultă? Cum se pregăteşte înainte de jurnal?

Am aflat, dar am aflat şi altele. Chiar şi întâmplări amuzante i s-au întâmplat în direct:

"O muscă  a pătruns în platoul de ştiri şi s-a aşezat pe fruntea mea în momentul când citeam o ştire despre Suveranul Pontif de la acea vreme, Papa Benedict.

Am început să mişc usor smucit capul, fără să mă opresc din vorbit, însă musca nu făcea decât să îşi schimbe locul pe faţa mea. A fost pe cât de amuzant, pe atât de dificil de gestionat în regim de direct."

Aşadar, ce preferă Oana Zamfir?

Ascultă radio oriunde: "Fac parte dintre acei 'ciudaţi' care ascultă radio peste tot: în maşină, la sală, pe stradă, dar şi acasă."

Ce serial preferă?

White Lotus

Ce citeşte?

"Am făcut o vizită la redacţia Politico de la Bruxelles. Atunci am primit un exemplar al ziarului care marca un an de război în Ucraina."

Ce emisiuni îi plac?

The Tonight Show Starring Jimmy Fallon şi Amanpour.

Ce publicaţii urmăreşte de la noi şi din străinătate?

Hotnews, Agerpres, Republica, BBC, CNN, Politico, Times, The Guardian, The Telegraph, etc.

Unde o vezi?

Prezintă Ştirile Seriide la ora 23, jurnalele de sinteză a zilei, de luni până joi şi este realizatoarea podcastului Scenă Deschisă.

  • TV sau YouTube?

TV pentru ştiri şi transmisiuni speciale, Youtube pentru înregistrări ale unor emisiuni din Marea Britanie şi SUA care nu pot fi urmărite altfel.

  • Radio sau podcast?

Fac parte dintre acei “ciudaţi” care ascultă radio peste tot: în maşină, la sală, pe stradă, dar şi acasă. Iubesc anumite posturi de radio de la noi pentru că mă regăsesc în playlistul lor muzical şi ascult un anumit post pentru jurnalul principal de ştiri.

Şi podcasturi urmăresc destul de des, mai ales că realizez şi eu unul la Digi24, Scenă Deschisă.

  • Facebook sau Instagram?

Mă simt foarte bine pe Instagram, care este o modalitate foarte plăcută de a ţine legătura cu prietenii mei reali şi virtuali, de a împărtăşi cu ei experienţe inedite, locuri, hobby-uri, stări, bucurii.

Nu m-am conformat recomandărilor legate de “ce merge pe Instagram”, nu am privit niciodată platforma ca pe o sursă alternativă de venit şi nu am susţinut produse sau concepte în care nu cred.

Pentru că urmăresc paginile unor posturi internaţionale de ştiri, dar şi ale unor reviste de specialitate, Instagram este, totodată, şi o platformă prin intermediul căreia mă pun la curent cu noutăţile din diverse domenii, de la hard news, până la cinema, teatru sau fashion.

  • Ştiri sau emisiuni?

Ambele. Sunt dependentă de ştiri pentru a fi mereu la curent cu noutăţile, însă emisiunile sunt la fel de importante pentru o înţelegere mai bună a contextului, pentru analiză sau pentru relaxare. Depinde despre ce fel de emisiuni este vorba. 

  • Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?

Când eşti prezentator de ştiri, nu îţi permiţi să ignori anumite titluri din domenii care pe tine, personal, te interesează mai puţin. Invariabil, ziua începe cu revista presei naţionale şi internaţionale, cu accent pe subiectele care pot avea impact sau sunt de interes şi pentru noi, românii.

Pentru plăcerea mea, întotdeauna caut ştiri din domeniul cinematografic. În permanenţă, vreau să ştiu care sunt filmele momentului, cum arată scena internaţională cinematografică.

  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?

Online şi TV. Din păcate, printul a dispărut aproape în totalitate din bula mea. Cărţile sunt singura formă de print cu care mai iau contact.

  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua? 

Hotnews, Agerpres, Republica.

  • Ce publicaţii din străinătate urmăreşti?

BBC, CNN, Politico, Times, The Guardian, The Telegraph, Business Insider, Sky News, Reuters, Vanity Fair, Hollywood Reporter, Vogue.

  • Când ai citit ultima dată un ziar/revistă şi ce ziar sau revistă?

În februarie, când am făcut o vizită la redacţia Politico de la Bruxelles. Atunci am primit un exemplar al ziarului care marca un an de război în Ucraina.

  • La ce te uitai la TV când erai mică?

Am fost un copil care s-a bucurat de televizor color şi de posturile internaţionale cu care se delectau românii la începutul anilor ‘90. Îmi petreceam zile întregi uitându-mă la Cartoon Network şi la postul Italia 1, motiv pentru care, în jurul vârstei de 7-8 ani, ajunsesem să vorbesc fluent limba italiană.

  • Dar acum?

Folosesc TV-ul pentru ştiri, emisiuni de dezbateri şi de divertisment, dar şi pentru a urmări posturile internaţionale.

  • Serial preferat?

White Lotus, ambele sezoane. Abia aştept sezonul 3.

  • Emisiune preferată?

The Tonight Show Starring Jimmy Fallon şi Amanpour.

  • Jurnalist preferat? 

Din punctul meu de vedere, Christiane Amanpour, de la CNN, este un jurnalist complet. În plus, ca femeie trecută de 60 de ani, demonstrează că profesia de jurnalist TV poate fi practicată la cel mai înalt nivel tocmai datorită experienţei de viaţă şi profesionale.

Este ceea ce mi-aş dori să văd şi în România la televizor, la posturile de ştiri.

  • Cât de des postezi pe reţelele sociale?

Aproape zilnic, în funcţie de conţinut şi de evenimente.

Blog sau vlog?

Mai degrabă, vlog. Sunt om de televiziune şi radio, aşa că îmi vine natural să vorbesc şi să mă arăt în timp ce vorbesc.

  • Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru jurnalism?

Nu mi-am descoperit-o, ci s-a creat în timp. Nu am visat de mică să fiu prezentatoare şi nici nu mi-am imaginat că locul meu de muncă va fi într-o redacţie de ştiri. Mereu mi-am imaginat că voi deveni actriţă, cântăreaţă sau că voi lucra în domeniul advertising-ului.

În orice caz, am avut întotdeauna o înclinaţie spre activităţi artistice.

Contactul cu lumea jurnalismului a fost o întâmplare majoră în viaţa mea, un drum pe care am păşit, la început, stingher şi apoi, din ce în ce mai apăsat.

  • Spune-mi o întâmplare amuzantă care s-a întâmplat în direct?

Îţi povestesc două: în timpul unuia dintre jurnale, o muscă “foarte activă” a pătruns în platoul de ştiri şi s-a aşezat pe fruntea mea în momentul când citeam o ştire despre Suveranul Pontif de la acea vreme, Papa Benedict.

Am început să mişc usor smucit capul, fără să mă opresc din vorbit, însă musca nu făcea decât să îşi schimbe locul pe faţa mea. A fost pe cât de amuzant, pe atât de dificil de gestionat în regim de direct.

O altă întâmplare s-a petrecut la finalul unei emisiuni, pe vremea când prezentam emisiunea de sinteză a zilei, care se încheia după miezul nopţii. În momentul în care mi-am luat “la revedere” de la telespectatori şi am urat noapte bună, pixul mi-a alunecat de pe clipboard.

Reflexul meu a fost să mă aplec după el însoţit de un “Hopaaa” sonor. Îmi amintesc că a fost un moment care i-a amuzat mult pe telespectatori, care mi-au scris numeroase mesaje după acest episod.

  • Dar şi o întâmplare dificilă în direct?

Prima mea emisie după incendiul de la Colectiv. Era sâmbătă, la câteva ore după tragedie, îmi amintesc că aveam nodul în gât şi ochii în lacrimi în timp ce transmiteam mărturiile şi informaţiile legate de eveniment.

La rândul meu, cunoşteam pe cineva care fusese în acea noapte la Colectiv, despre care nu ştiam dacă supravieţuise. Acea emisie şi cele din zilele ce au urmat, au fost cele mai dificile momente trăite în 11 ani de televiziune, atât din punct de vedere profesional şi uman.

  • Ai lucrat şi la radio. Ţi-ar mai plăcea să te întorci?

Da. Visez ca, într-o zi, nu foarte departe în viitor, să mă întorc sub o formă sau alta la radio. Dacă m-ai ruga acum să îţi spun ce anume îmi place la radio, răspunsul e scurt şi simplu: totul.

  • Cum se pregăteşte un jurnalist înainte de a intra în direct?

În momentul de faţă, lipsesc timp de câteva săptămâni de pe post pentru că mă aflu la Bruxelles, într-un program de perfecţionare dedicat jurnaliştilor.

Din 3 aprilie, voi reveni la Ştirile Serii la Digi24. Acest lucru înseamnă că zilele mele de muncă vor începe din nou la o oră atipică, ora 18:00. În timp ce alţii se întorc de la lucru, eu mă pregătesc de serviciu.

Ritualul machiajului şi al coafatului nu poate făcut pe repede-nainte, oricât de mult chef ai sau nu într-o zi. Niciodată nu durează mai puţin de o oră şi jumătate. Ţinuta pentru emisie trebuie stabilită încă de dimineaţă pentru a nu exista riscul unor suprapuneri de culori sau modele de la un prezentator la altul.

În ceea ce priveşte pregătirea jurnalului împreună cu echipa, sarcina mea presupune să mă asigur că sunt la curent cu toate subiectele importante ale zilei, că am informaţii despre context şi că pot corecta anumite erori care se pot strecura în text sau materiale.

Citesc tot ce urmează să difuzăm la TV, mă consult cu echipa în legătură cu ordinea sau forma în care urmează să difuzăm anumite subiecte. Emisia începe la ora 23:00 şi se încheie la 1:00  noaptea, cu posibilitatea prelungirii până spre dimineaţă, în cazul unui Breaking News nocturn.

În cei 11 de ani de când prezint ştirile, am primit adesea întrebarea “De ce vii atât de devreme la redacţie dacă tu intri pe post la ora x?”. De fiecare dată explic că munca de prezentator la un post de ştiri nu se rezumă la machiaj, coafat şi citit prompterul şi că ceea ce se vede este doar vârful icebergului.

Oana Zamfir, carte de vizită:

  • A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Stiintele Comunicării, Universitatea din Bucureşti.
  • A lucrat la Radio România - Bucureşti FMm la secţia stiri şi a fost realizatorul matinalului de weekend 
  • În noiembrie 2011 s-a alăturat echipei Digi24
  • A început cu stirile de weekend de la Digi24 şi, doi ani mai târziu, a devenit prezentatoarea ştirilor de seară şi moderatoarea unei emisiuni de dezbateri, difuzată în timpul săptămânii.
  • A fost gazda unor ediţii speciale la Digi24: Gala Premiilor Oscar, transmise 5 ani, consecutiv, de Digi24, în exclusivitate în România, dar şi ediţiile organizate la FITS (Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu)
  • Timp de 5 ani a fost şi gazda emisiunii Ca-n Filme, la Digi24
  • Începând din 2020 până în octombrie 2022, a prezentat ştirile principale de weekend
  • În prezent este prezentatoarea Ştirilor Serii, de la ora 23, jurnalele de sinteză a zilei, de luni până joi
  • Recent a fost co-prezentatoarea Revelionului de tip late night difuzat la Digi24 – Breaking Show, împreună cu Lucian Mândruţă
  • Realizatoarea podcastului Scenă Deschisă

GALERIE FOTO:

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus