Skip to main content

Presa plătită de partide, atac la Recorder după investigaţia zilei. Un articol din Newsweek, preluat de Antena 3, Evz, Capital şi Realitatea

 
Presa plătită de partide, atac la Recorder după investigaţia zilei. Un articol din Newsweek, preluat de Antena 3, Evz, Capital şi Realitatea

Mai multe publicaţii s-au încolonat şi au atacat Recorder după investigaţia despre banii pe care îi plătesc partidele PSD şi PNL către zeci de instituţii de presă. 

Publicitate

Tonul a fost dat de Newsweek, publicaţie condusă de Sabin Orcan, şi unul dintre titlurile care apar pe lista celor care primesc bani de la partidele politice. Doar de la PSD, Newseek ar primi 3.000 de euro pe lună. Plus alţi 5.000 de euro pe lună, de la PNL, după cum arată dezvăluirile Europa Libera

„Nu comentez, nu mă interesează subiectul. Nu mă interesează acest subiect”, a fost răspunsul directorului Newsweek atunci când a fost sunat de jurnalistul Recorder.

Newsweek a venit, însă, la nici 24 de ore de la materialul Recorder, cu propria investigaţie intitulată „Mogulii din umbră. Un ambasador cumunist, garantat de Predoiu de la SIE - omul din spatele Recorder”, despre omul din spatele publicaţiei. 

Textul a fost preluat, la foc automat, de Evz, Capital, B1, Antena 3 şi Realitatea.net, toate aflate în lista publicaţiilor care primesc sume generoase de la partide. 

După atacul Newsweek, a venit şi răspunsul Recorder:

„Când am intrat pe ultima sută de metri cu documentarea investigaţiei despre relaţia financiară partide-trusturi de presă, am început să primim mesaje de ameninţare: dacă voi publicaţi, publicăm şi noi. O să scriem despre voi! Avem audienţă mai mare şi o să vă distrugem!

Am râs şi am publicat, pentru că ştiam că nu avem nimic de ascuns”, au scris jurnaliştii. 

„Marea dezvăluire” despre mogulii din umbră porneşte de la o informaţie pe care n-am ascuns-o niciodată şi pe care am comunicat-o în rapoarte şi în întâlniri cu donatorii care ne-au cerut explicaţii după articole de linşaj asemănătoare: faptul că, în stadiul de proiect, Recorder urma să aibă un finanţator.

Era la începutul lui 2017 şi Recorder exista doar în mintea unor jurnalişti care se gândeau să pornească o publicaţie axată pe jurnalism video. De la această intenţie s-au născut două nevoi: prima a fost aceea de a avea un om cu abilităţi de management şi aşa l-am cooptat în echipă pe Răzvan Ionescu, fost jurnalist şi manager de presă cu care lucraserăm în două redacţii de presă tradiţională.

Următoarea nevoie era finanţarea şi adevărul este că la acel moment nu credeam în posibilitatea de a susţine o publicaţie din donaţiile cititorilor. Aşa ne-am asociat cu Dragoş Vîlcu, un antreprenor din zona producţiilor de reclame şi filme, care înţelegea ideea unui site axat pe jurnalism video. Am creat o entitate juridică (Harfa Online Publishing SRL) cu cinci asociaţi: Mihai Voinea, Cristian Delcea, Răzvan Ionescu, Andrei Crăciun şi Dragoş Vîlcu, printr-una dintre firmele sale. În schimbul procentelor primite, Dragoş Vîlcu urma să investească o sumă de bani care să ajute proiectul în primii ani. 

Numai că, după câteva săptămâni, această înţelegere a căzut deoarece Dragoş Vîlcu a decis să iasă din firma care urma să lanseze Recorder. În iulie 2017, am pornit proiectul fără finanţator şi solicitând ajutorul financiar al publicului, care s-a dovedit peste aşteptări. 

Investigaţia Recorder, în trending pe YouTube

Sute de mii de afişări pentru investigaţia Recorder despre banii pe care PSD şi PNL le plătesc televiziunilor şi site-urilor de ştiri din România. În mai puţin de 24 de ore de la lansarea pe YouTube, materialul de 50 de minute a intrat pe locul patru în clasamentul celor mai populare clipuri de pe platforma video. 

Investigaţia a fost înregistrat aproape 300.000 de afişări pânp la momentul publicării acestui articol. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Soby Soby
    Ultima oră: Conform Fanatik.ro, Mihai Bendeac a confirmat că pleacă de la Antena 1: https://www.fanatik.ro/prima-declaratie-a-lui-mihai-bendeac-dupa-ce-a-plecat-de-la-iumor-scandal-cu-repetitie-intre-actor-si-antena-1-20179933

    Să vedem ce se întâmplă cu iUmor...
  • Soby Soby
    @Anonimus, vorbim despre situații grave la TV acum despre de ce dispar prezentatorii sau personalitățile fără niciun motiv.

    Știe cineva dacă Negruțiu e în concediu medical de nu mai apare la TV? Măcar cazul Negruțiu să nu ajungă ca cazul Muscalu în 2021, de când Muscalu promitea că va fi bine și ar fi revenit la Digi 24, dar de fapt, a demisionat pentru că îi s-a expirat contractul și s-a și retras din presă, dar s-a răzgândit și s-a întors, dar nu la Digi 24, ci la Profit News.

    Au trecut 7 ani de când Pândaru și Negruțiu sunt la Digi 24, Pândaru are contract prelungit, iar Negruțiu cel mai probabil îi s-a expirat și nici nu știm dacă a prelungit și el sau nu.

    Pe ziare tabloide scrie că Bendeac părăsește Antena 1 din nou. Asta s-a spus deja într-un alt comentariu.
  • Ha Ha
    @Sisok, eu încă le aștept, dar probabil au făcut o pauză din a le mai posta din cauza comentariilor, iar eu unul regret că s-a ajuns în acest punct
  • Anonimus Anonimus
    Of doamne Soby, aparusi si tu cu doza zilnica de spam. Nu iti mai ajunge blogul tau obscur sau inca te crezi mare distrugator ;))
  • Soby Soby
    Corectare:
    -10 septembrie 2022*
    -10 septembrie 2022, respectiv 11 septembrie 2022*
    Îmi cer scuze! Pe 3 septembrie 2022 și pe 4 septembrie 2022 au fost ultimele ediții ale emisiunii În fața ta.
  • Soby Soby
    Off-topic: Încă o problemă legată de Digi 24. Nici Florin Negruțiu nu mai apare la Digi 24 de 1-2 săptămâni.

    Ultima dată de când l-am văzut pe el la Digi 24 a fost pe 31 august 2022, de când s-a filmat ultima ediție a emisiunii În fața ta ce a fost dată pe 4 septembrie 2022, și a fost ca invitat la Jurnalul orei 14:00 și la Jurnalul de seară tot în aceeași zi.

    Oare ce se întâmplă cu el? Pe social media nu a mai postat nimic de Digi 24, ci de opiniile lui preluate de pe Republica.ro, nici măcar clipuri cu el ca invitat la Jurnalele de știri Digi 24 nu a mai postat din 31 august 2022, iar emisiunea În fața ta a început să fie dată în reluare. Deja cei de la Digi 24 au programat o reluare a emisiunii În fața ta cu Mihaela Nabâr de la World Vision România ca invitată. Trebuia să fie dată pe 3 septembrie 2022, însă nu s-a mai dat emisiunea În fața ta nici pe 3 septembrie 2022, nici pe 4 septembrie 2022, s-a dat Jurnalul orei 14. Cei de la Digi 24 au reprogramat reluarea la emisiunea În fața ta pe 17 septembrie 2022, să vedem dacă o va mai da sau nu.

    Așteptăm decizia RCS & RDS dacă Negruțiu mai face parte din echipa Digi 24 sau nu. Dacă pleacă Negruțiu de la Digi 24, nu se va mai auzi nici la Digi FM, avea o rubrică la matinalul Digi FM cu opiniile lui, însă pe comunicatul legată de grila de toamnă de la Digi FM nu s-a mai scris nimic de rubriciile de la matinalul Digi FM.
  • margo margo
    @bam

    esti prost gramada. ceea ce am scris in comentariu arata ca am niste repere, iar recorder si-a dovedit de nenumarate ori calitatea de reper. tu ai auzit de cineva indoctrinat cu respect pentru lege si corectitudine? mi-as dori sa fie mai multi ca oamenii de la recorder, lumea ar fi un loc mai bun.
  • jk jk
    @Sisok era absolut logic ca ambele sa fie lider.Vedem joia viitoare daca mutarea lui Sunt Celebru cu Adela a fost inspirata
  • Sisok Sisok
    Diserpatul Razvan R Putina nu apare pe aici sa ceara audientele de ieri ? Sau stie ca Antenuta Zero a fost demeloata de Pro TV si ii e rusine sa le ceara ?

    Cel de-al doilea meci jucat de FCSB în grupele Conference League a fost lider absolut de audiență în intervalul 22:01 – 23:52. În rândul publicului național, cu vârsta cuprinsă între 21 și 54 de ani, din categoriile ESOMAR ABCD, PRO TV avea 9.8 puncte de rating și 36.9% cotă de piață, față de locul 2 care avea doar 3.8 puncte de audiență și 14.2% share. De-a lungul difuzării, peste 1.6 milioane de români au trăit emoția meciului, iar în minutul de aur, la ora 22:36, aproape 1,9 milioane de telespectatori erau în fața televizoarelor.

    La fel si Mile postacul. Unde e ascuns ?
  • Dacian Dacian
    Facebook este platit DIN BANI DE LA STAT! Am văzut o reclame de la USR/PSD/PNL pe Facebook, USR/PSD/PNL iau bani de la STAT pentru promovare, deci PARTIDELE CUMPARA FACEBOOK cu BANI DE LA STAT!
  • B.A.M B.A.M
    @margo, ca simplu fapt divers, vezi că ce ai declarat in comentariu dă deja în sfera ÎNDOCTRINĂRII!!! Ai grijă cu fanatismele, că-s boală grea...
  • B.A.M B.A.M
    Sunt TOTAL DE ACORD cu @Andrei! Doar o completare:
    S-a ajuns în situația asta din cauza Internetului. Apariția lui a distrus presa clasică și continuă să o distrugă pe cea televizată...
    P.S.
    Doar ca fapt divers... Dacă primesc acești bani, DE CE CONTINUĂ SĂ CRITICE PUTEREA ȘI GUVERNUL PE STICLĂ/(ÎN) EMISIA LIVE?!?!
    Ce se întâmplă cu acești bani?!?! Căci SCOPUL NU E ATINS, ba chiar dimpotrivă...
    E din ce în ce mai departe!!!!
  • Ion Ion
    Nu le place mafiotilor controlati de ratati cu dosare penale. Nici o surpriza, santajistii cred ca tine.
  • geo geo
    Bravo, Recorder !
    Bine faceti ca aratati cine primeste, ce si cum primeste de la partide...
    Poate ar fi bine sa faceti si voi, ca si ceilalti jurnalisti virtuali dependenti de finantarile altora, un exercitiu de transparenta si sa publicati anual rapoarte cu sumele de bani primite si cu donatorii. Pe persoană fizcă / juridică, ONG-uri etc. Dar sa nu ne luati cu protectia datelor personale, va rugam !
  • Vaidevoi Vaidevoi
    @Andrei,
    Ai exact retorica jurnalistului cumparat de partid(e). Ignori realitatea si incerci sa gasesti scuze pentru cumpararea de influenta cu bani publici, argumentand ca toti jurnalistii sunt vanduti, ca atare tu de ce sa nu te vinzi?!
    Cateva aspecte, determinante, pe care le ignori cu buna stiinta:
    -Presa americana nu ia bani de la guvernul federal - direct sau indirect-pentru a se face ca nu vede sau pentru a-i ataca oponentii.
    -Nu ascund surselede finantare, asa cum fac " deontologii" din presa romaneasca;
    -Articolele de promovare sunt marcate ca atare;
    Oricat de mult incerci sa te/ ii aperi, aceasta actiune a USL de cumparare a presei aduce mult cu actiunile lui Victor Orban. Iar atacurile asupra celor putini care refuza spaga, sau nu sunt pe placul usl, aduce aminte de tratamentul aplicat presei in Rusia

Trimite un comentariu

sus