Skip to main content

Presa plătită de partide, atac la Recorder după investigaţia zilei. Un articol din Newsweek, preluat de Antena 3, Evz, Capital şi Realitatea

 
Presa plătită de partide, atac la Recorder după investigaţia zilei. Un articol din Newsweek, preluat de Antena 3, Evz, Capital şi Realitatea

Mai multe publicaţii s-au încolonat şi au atacat Recorder după investigaţia despre banii pe care îi plătesc partidele PSD şi PNL către zeci de instituţii de presă. 

Publicitate

Tonul a fost dat de Newsweek, publicaţie condusă de Sabin Orcan, şi unul dintre titlurile care apar pe lista celor care primesc bani de la partidele politice. Doar de la PSD, Newseek ar primi 3.000 de euro pe lună. Plus alţi 5.000 de euro pe lună, de la PNL, după cum arată dezvăluirile Europa Libera

„Nu comentez, nu mă interesează subiectul. Nu mă interesează acest subiect”, a fost răspunsul directorului Newsweek atunci când a fost sunat de jurnalistul Recorder.

Newsweek a venit, însă, la nici 24 de ore de la materialul Recorder, cu propria investigaţie intitulată „Mogulii din umbră. Un ambasador cumunist, garantat de Predoiu de la SIE - omul din spatele Recorder”, despre omul din spatele publicaţiei. 

Textul a fost preluat, la foc automat, de Evz, Capital, B1, Antena 3 şi Realitatea.net, toate aflate în lista publicaţiilor care primesc sume generoase de la partide. 

După atacul Newsweek, a venit şi răspunsul Recorder:

„Când am intrat pe ultima sută de metri cu documentarea investigaţiei despre relaţia financiară partide-trusturi de presă, am început să primim mesaje de ameninţare: dacă voi publicaţi, publicăm şi noi. O să scriem despre voi! Avem audienţă mai mare şi o să vă distrugem!

Am râs şi am publicat, pentru că ştiam că nu avem nimic de ascuns”, au scris jurnaliştii. 

„Marea dezvăluire” despre mogulii din umbră porneşte de la o informaţie pe care n-am ascuns-o niciodată şi pe care am comunicat-o în rapoarte şi în întâlniri cu donatorii care ne-au cerut explicaţii după articole de linşaj asemănătoare: faptul că, în stadiul de proiect, Recorder urma să aibă un finanţator.

Era la începutul lui 2017 şi Recorder exista doar în mintea unor jurnalişti care se gândeau să pornească o publicaţie axată pe jurnalism video. De la această intenţie s-au născut două nevoi: prima a fost aceea de a avea un om cu abilităţi de management şi aşa l-am cooptat în echipă pe Răzvan Ionescu, fost jurnalist şi manager de presă cu care lucraserăm în două redacţii de presă tradiţională.

Următoarea nevoie era finanţarea şi adevărul este că la acel moment nu credeam în posibilitatea de a susţine o publicaţie din donaţiile cititorilor. Aşa ne-am asociat cu Dragoş Vîlcu, un antreprenor din zona producţiilor de reclame şi filme, care înţelegea ideea unui site axat pe jurnalism video. Am creat o entitate juridică (Harfa Online Publishing SRL) cu cinci asociaţi: Mihai Voinea, Cristian Delcea, Răzvan Ionescu, Andrei Crăciun şi Dragoş Vîlcu, printr-una dintre firmele sale. În schimbul procentelor primite, Dragoş Vîlcu urma să investească o sumă de bani care să ajute proiectul în primii ani. 

Numai că, după câteva săptămâni, această înţelegere a căzut deoarece Dragoş Vîlcu a decis să iasă din firma care urma să lanseze Recorder. În iulie 2017, am pornit proiectul fără finanţator şi solicitând ajutorul financiar al publicului, care s-a dovedit peste aşteptări. 

Investigaţia Recorder, în trending pe YouTube

Sute de mii de afişări pentru investigaţia Recorder despre banii pe care PSD şi PNL le plătesc televiziunilor şi site-urilor de ştiri din România. În mai puţin de 24 de ore de la lansarea pe YouTube, materialul de 50 de minute a intrat pe locul patru în clasamentul celor mai populare clipuri de pe platforma video. 

Investigaţia a fost înregistrat aproape 300.000 de afişări pânp la momentul publicării acestui articol. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dragos Dragos
    Andrei, asa frumos vorbesti din carti. Nu cumva tastezi din sediul unui partid sau din birourile vreunui ziar (site) vizat de ancheta?
  • margo margo
    puteti sa scrieti de rau despre recorder, ca eu NU VA CRED. recorder si-a demonstrat independenta, spiritul civic, respectul pentru lege, tara si stat de drept.
    nimic din ce voi citi vreodata rau despre recorder nu o sa ma convinga. pentru ca stiu ca recorder are dreptate si ca detractorii lor nu au dreptate.
  • Dan SALCEA Dan SALCEA
    Cert e ca nimeni nu mai da 2 bani nici pe Sabin Borcan și nici pe DIGI PE ANTENA 3, pe Evz, pe Turcescu, pe România TV, pe dc news nu mai dădeam de mult.
  • Ne0 Ne0
    @ Andrei
    Asta ai inteles tu din investigatia Recorder? Trist, foarte trist! Nu ne mai facem bine niciodata!
    FELICITARI RECORDER!
  • Bluemoon Bluemoon
    Draga Andrei
    Respira,inspira, expira. Repeat.
  • Lucian Lucian
    Ati scris Antena 3 de 2 ori in titlu!!!
  • Neutru Neutru
    Daca ar fi sa definesc Romania printr-un cuvant acela ar fi "gashca". Culoarea predominanta ar fi gri.
    Tocmai a aparut pe un site cu numele prescurtat in trei litere condus candva, prin anii 90 de marele "maestre" al presei din Romania, cum a ajuns documentul de la care s-a pornit investigatia la Recorder.
    Altfel... investigatia Recorder este legitima si bravo lor! am mai aflat niste amanunte pe care, poate, doar ni le imaginam.
    Dar...intotdeauna exista un dar... care maculeaza cumva... si te duce cu gandul la cuvantul "Gashca", la culoarea gri si la o aproape autoresemnare.
    Pentru ca de cele mai multe ori, cand pare ceva, total legitim, apare si intrebarea despre gashti.
  • mihai mihai
    Uite că propaganda s-a organizat nu doar la trusturile mari ale celor care au devalizat România, dar își trimit săgețile și la secțiunile de comentarii, inclusiv aici, ca să ne spună că e ceva normal ca din banii publici să se ducă la unii care să răspândească minciunile de partid.
  • Andrei Andrei
    Și o ultimă mențiune legată de titlul articolului precedent pe acest subiect. O nuanță: " cum cumpără partidele politice presa, CU BANI DE LA BUGETUL DE STAT".
    Hmm...da și nu. Din titlul vostru se înțelege cumva că partidele alocă sume de bani prin Legea Bugetului, ori banii sunt alocați din subvenții. Corect, sunt bani din bugetul de stat, dar banii partidelor. Așa merg milioane și către Facebook, tot din "bugetul de stat".
  • Andrei Andrei
    Și acum câteva partide (USR, REPER, AUR) o să pozeze în partide sfinte, fără greșeală pentru că au sume mai mici date presei. O aparență. Zilele trecute vedeam o reclamă USR pe antena3.ro. Nu știu dacă e vorba de un contract sau o reclamă generată prin Google Ads, cert e că reclama era consmetizată ca o stire, ba chiar scria "stire" pe ea. Nu avea logo-ul partidului, dar avea fontul si trimitea la un comunicat USR. Și acum deontologii o să zica ca batranii sunt manipulati de Antena 3. Da. La fel cum tinerii sunt manipulati de reclamele pe retelele sociale. Exact asa. Propagandă inseamna si o simpla postare pe Facebook, si sume uriase date televiziunilor si au același scop. Daca ti se pare tie ca daca vezi reclame electorale pe Facebook esti mai putin sau nu esti manipulat si bunica ta care se uita la Antena 3 e, te inseli. Formele de manipulare difera, intentia e tot aia. Sunt modalitati NORMALE prin care partidele se promoveaza. Asa putem s-o ardem că nu e moral, deontologic. Și înca ceva legat de expresia "cainele de paza" al democratiei"...am observat ca in SUA s-a creat un soi de sistem in care o televiziune anti-putere lanseaza ceva, iar televiziunea pro-putere evită, minimizează sau respinge acuzațiile/dovezile. Probabil așa va funcționa și la noi noua presa, iar fiecare va alege de partea cu ei.
  • jk jk
    Întrebarea sau analiza mai corectă și concretă este dacă atacurile s-au dat și pe TV sau nu.Că deja peste "granița" asta intră,cel puțin teoretic,CNA.Unde cei de la Recorder,dacă s-au simțit lezați,pot face liniștiți sesizare.Și nu doar una.

    P.S.În titlu e enumerat Antena 3 de 2 ori
  • Andrei Andrei
    Despre ce vorbim? Că partide finanțează televiziuni? Ok. În parteneru' strategic partidele au propriile televiziuni și publicații online: CNN, MSNBC,ABC, Newsmax, RSBN, The Daily Wire. Culmea, Fox a devenit destul de echilibrat de o vreme. Până și companii precum Disney au devenit extensii politice. Să mă intereseze că dă PSD bani la presă? După cei 80 dă milioane dați de Orban pentru a speria, traumatiza, înfiora populația? Nu mă interesează. Nu (mai) există jurnalism obiectiv. Pentru că nu e profitabil și punct. N-o spun eu, o spune piața media care trăiește cu bani. Așa că am două opțiuni: fie aleg partea care îmi convine și urmăresc acea parte, fie închid televiziorul, social media etc... cât despre Recorder, e foarte simplu să-ți dai seama că acționează la comandă. Nu cred că "investigațiile" despre Apele Române sau povestea cu popii s-au nimerit pur și simplu într-un moment favorabil pentru unii. E modul lor de funcționare. Doar nu crede cineva ca ăștia trăiesc din donații :)) oricum partea asta (dreapta economică și extrema stângă social- USR, REPER- pentru că din zona aia a răsărit RECORDER) au impresia că sunt niște îngerași nevinovați care luptă ei cu sistemul pe gratis. Nu există și nu va mai exista presă obiectivă, cel puțin nu presă "mare". Cât despre ideea "din bani publici", sumele alea tot ajung la partide. Că îi bagă în televiziuni, în reclame pe Facebook, în sedii sau mașini...totul e propagandă politică pentru că asta e politica. Propagandă. Despre asta e. Despre a încerca să convingi că ești mai bun decât alții. Ori da, să ne mințim în continuare cu lozinci ieftine despre cum să fim corecți și cuminți ca partid și cum USRiștii n-au plătit deloc presa în 2019. Ca idee, am mai spus pe aici: Newsmax, post lansat acum vreo 7 ani în SUA a luat avânt după ce a susținut ca alegerile din 2020 nu au fost corecte, retorica lui Trump. Acum bate CNN în prime-time difuzând integral marșurile lui Trump. Să te bați cu colos media difuzând un marș politic. Că plătesc partidele presa? Să plătească.

Trimite un comentariu

sus