Skip to main content

Duma din Rusia a dat duma. Vrea să închidă presa străină de pe teritoriul rus. Motivul?

 
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels
După ce a introdus pedeapsa cu până la 15 ani de închisoare pentru jurnalişti, Duma de Stat a aprobat un proiect de lege prin care presa străină ar putea fi închisă.
Publicitate

Sunt vizate toate acele instituţii media care difuzează informaţii considerate false de Kremlin, potrivit AFP, scrie Libertatea.

Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat legea marţi, în primă lectură. Textul urmează să fie adoptat în a doua şi a treia lectură de Dumă şi într-o lectură finală de Consiliul Federaţiei (camera superioară).

Mass-media ar putea fi interzise "în cazul difuzării unor informaţii vizând discreditarea forţelor armate ruse sau legate de introducerea de sancţiun" împotriva Rusiei, notează şi G4Media.

Mai mult decât atât, instituţia rusă a transmis într-un comunicat faptul că noua lege permite inclusiv "închiderea sau limitarea activităţilor media în Rusia dacă autorităţile din ţara de origine a acestei mass-media comit acte neprietenoase faţă de media ruse în străinătate".

Dacă va trece, legea va da putere procurorului şi adjuncţilor săi să retragă licenţa de difuzare a unui trust media dacă publică informaţii ce vor fi considerate „ilegale” sau „periculoase”, subliniază Libertatea.

Totodată, acreditările jurnaliştilor care lucrează pentru trusturi străine ar putea anulate.

În luna martie a acestui an, Rusia a adus nişte modificări legislative prin care jurnaliştii care publică informaţii false despre armata rusă pot face până la 15 ani de închisoare.

Citeşte şiCum blochează Rusia ştirile despre invazia din Ucraina. Putin a aprobat o lege ce pedepseşte „ştirile false” cu până la 15 ani de închisoare

Citeşte şiREACŢIE. Organizaţia Reporteri Fără Frontiere: „Ne uităm neputincioşi pe măsură ce mass-media independentă din Rusia este redusă la tăcere”.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • margo margo
    era rau cu der die das, dar mai rau cu davai ceas
    de la nistru pan la don, davai ceas davai palton,
    davai ceas, davai mosie, haraso prietenie! constantin tanase in 1945

Trimite un comentariu

sus