Skip to main content

Victorie în instanţă pentru Pro TV. Curtea de Apel consideră că a avut dreptate să nu difuzeze mesajul „Actul sexual comis de un major cu un minor...”

 
Victorie în instanţă pentru Pro TV. Curtea de Apel consideră că a avut dreptate să nu difuzeze mesajul „Actul sexual comis de un major cu un minor...”

Pro TV câştigă în instanţă anularea unei amenzi de la CNA. Curtea de Apel a decis să anuleze o amendă de 10.000 de lei pe care Pro TV a primit-o pentru că a refuzat să difuzeze mesajul  „Actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferenţa de vârstă este mai mare de 5 ani, şi se pedepseşte cu închisoarea”. 

Publicitate

Postul TV s-a opus să-l difuzeze, deşi era obligatoriu prin lege, deoarece a considerat că induce publicul în eroare. Iar pentru acest refuz a fost amendat, în noiembrie 2023, de CNA cu suma de 10.000 de lei. La fel şi televiziunea Aleph News. 

Curtea de Apel a decis astăzi să anuleze decizia CNA, însă aceasta nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. 

Ce spune decizia pe scurt, consultată de Paginademedia.ro, de pe Portalul Instanţelor de Judecată: 

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta PRO TV S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI.

Anulează Decizia nr. 654/22.11.2023 emisă de către pârâtul Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Exonerează reclamanta de la plata amenzii în cuantum de 10.000 lei aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 28 alin. (8) din Legea nr. 504/2002. Ia act de faptul că reclamanta şi-a exprimat voinţa de a pretinde cheltuielile de judecată pe cale separată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal, sub sancţiunea nulităţii.”

De menţionat că mesajul a fost difuzat, aşa cum spunea legea, de toate posturile TV şi de radio din România. Mai puţin de Pro TV şi Aleph News, ambele fiind amendate cu câte 10.000 de lei. 

Cum s-a apărat Pro TV: 

Reprezentanţii televiziunii au spus în toamnă la CNA că legea în vigoare prevede o diferenţă de trei ani între persoanele în cauză, nu de cinci ani, aşa cum se menţionează în mesaj. Legea în varianta cu diferenţa de cinci ani (aşa cum spune mesajul de avertizare) a intrat în vigoare la începutul lui 2024 şi nu se aplica în 2023 atunci când era obligatoriu pentru difuzare. 

Amenda a fost propusă în noiembrie 2023 de preşedintele CNA, Monica Gubernat, şi votată de majoritatea celor prezenţi. „Eu nu pot dezavantaja ceilalţi radiodifuzori care au dat mesajul, chit că m-au sunat toţi cu aceleaşi argumente pe care mi le-au dat şi Pro-ul, dar totuşi au respectat.

Nu cred că dăm un semnal ok dacă privim cu lejeritate faptul că doi din marea masă a radiodifuzorilor nu au respectat legea. Atunci avem o lege cam degeaba”, a spus atunci Monica Gubernat. 

Acelaşi argument l-a avut şi Ionel Palăr: „Realitatea e următoarea: avem o lege în vigoare. Avem o lege în vigoare pe care unii au înţeles să o respecte, strâmbă, şchioapă, surdă, cum o fi ea, iar alţii nu au aplicat-o. (…) legea e lege, nu avem ce-i face.”

De cealaltă parte, Răsvan Popescu, membru CNA, a propus o somaţie, care  a atras două voturi, a sa şi a Dorinei Rusu. Un alt membru, Oana Dincă, nu a votat pentru nicio sancţiune. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus