Skip to main content

Detalii exclusive din procesul chefilor: Mona Segall le-a zis din septembrie că "poate oricând să facă alţii ca ei". După plecarea chefilor, Antena 1 le-a scris celor care au licenţa Masterchef

 
Detalii exclusive din procesul chefilor: Mona Segall le-a zis din septembrie că "poate oricând să facă alţii ca ei". După plecarea chefilor, Antena 1 le-a scris celor care au licenţa Masterchef

EXCLUSIV. Detalii inedite din confruntarea în instanţă dintre chefi şi Antena 1. Paginademedia.ro a fost la unul dintre procese (cel împotriva lui chef Scărlătescu şi a Pro TV), de unde venim cu informaţii în exclusivitate.

Publicitate

Printre acestea:

- 3,7 milioane de euro a fost prejudiciul înaintat lui Cătălin Scărlătescu, potrivit avocatei acestuia.

- Mona Segall le-ar fi spus chefilor Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea şi Florin Dumitrescu încă din toamna anului trecut că "poate oricând să facă alţii ca ei"

- imediat ce Cătălin Scărlătescu şi-a anunţat plecarea de la Antena 1, postul Intact a luat legătura la nivel internaţional cu licenţiatorii MasterChef (discuţia cu ei a şi fost depusă în instanţă). Ce le-a răspuns, mai jos

- avocata lui Cătălin Scărlătescu a acuzat Antena 1 de rea-credinţă în relaţie cu chefii. De cealaltă parte, Antena 1 spune că chef Scărlătescu nu trebuie să apară la MasterChef, pe Pro TV, până la soluţionarea proceselor

- avocata Pro TV susţine că, dacă se opreşte acum MasterChef, producţie în derulare, riscă să piardă licenţa pentru emisiune

- şi o reacţie/concluzie a avocatei lui Cătălin Scărlătescu: "Ca să fie clar: din atitudinea reclamantei Antena 1 faţă de chef (Cătălin Scărlătescu, în cazul de faţă), din tot ce a făcut, nu vrem să mai auzim de reclamantă! Antena a depus atâtea cereri în judecată - 6 parcă, au cerut prejudicii, i-au hărţuit, au luat legătura cu parteneri comerciali ai pârâtului să le spună că nu e un bun partener contractual"

- Avocata lui Cătălin Scărlătescu a depus instanţei şi soluţia în procesul similar cu Sorin Bontea (care i-a dat câştig de cauză bucătarului) 

- Pro TV şi Cătălin Scărlătescu au depus la dosar şi solicitări de cheltuieli de judecată totale de 28.000 de lei (5.000 de euro).

Mai multe, în continuare:

Procesul de la care vă oferim aceste detalii include trei părţi. A fost o cerere de ordonanţă preşedinţială depusă de Antena 1, pe de o parte, împotriva lui Cătălin Scărlătescu şi a Pro TV (de cealaltă parte). Pe scurt, s-a cerut ca chef Cătălin Scărlătescu să nu participe la emisiunea de pe Pro TV până la soluţionarea proceselor.

„Asta ar însemna ca ani de zile să nu facă nimic", a fost reacţia avocatei Pro TV. „Dacă Antena 1 a făcut un sezon Chefi la cuţite cu alţi bucătari, noi, Pro TV, de ce să nu facem MasterChef cu aceşti bucătari?", a spus avocata Pro TV.

Antena 1 a depus noi înscrisuri la proces, printre care şi o corespondenţă purtată cu licenţiatorii MasterChef. "Răspunsul lor a fost că licenţa MasterChef pentru România este la Pro TV", a spus avocata Antenei 1.

Avocata lui Cătălin Scărlătescu a remarcat că Antena 1 le-a scris licenţiatorilor la scurt timp după ce Cătălin Scărlătescu a anunţat că nu mai e interesat de chefi la cuţite. "Scărlătescu a anunţat pe 2 octombrie, tot atunci a luat legătura şi Antena 1 cu licenţiatorii MasterChef, de unde poate reieşi că reclamanta se pregătea deja de procese", a spus avocata bucătarului.

"Am discutat cu licenţiatorii şi în 2022, şi în 2023", a reacţionat avocata Antenei.

Antena 1: e o clauză încălcată de Scărlătescu. Avocata chefului: "violenţă psihică asupra chefilor"

Antena 1 a invocat o clauză din contract pe care ar fi încălcat-o Scărlătescu. "Clauza 3.3" spune că dacă va exista un terţ cu o ofertă, "pârâtul" s-ar obliga să ofere aceleaşi condiţii pentru Antena 1 şi că, în opinia avocatei Intact, trebuie "să presteze în continuare activităţi pentru emisiunea Chefi la cuţite". O clauză ca un drept de preempţiune. 

Clauze nu este nulă, spune avocata Antenei. "Iniţial era pentru 6 luni, dar pârâtul a negociat la 3 luni. Clauza există şi produce efecte", a susţinut avocata Antenei 1.

De cealaltă parte, avocata lui Cătălin Scărlătescu spune că "contractul lui Scărlătescu cu Antena 1 a încetat la 31 decembrie 2023, iar contractul cu Pro TV a fost semnat pe 16 aprilie 2024"."Nu există o aparenţă a drepturilor reclamantei coonform clauzei 3.3", a argumentat ea. Avocata lui Scărlătescu a amintit că Antena 1 nu -ia achitat lui Cătălin Scărlătescu sume restante pentru sezonul 12, în care acesta a apărut.

Avocata lui Scărlătescu a vorbit de "violenţa psihică asupra chefilor", de faptul că Antena 1 încearcă "să îi distrugă pe chefi". Suma prejudiciului vehiculat doar în cazul lui Cătălin Scărlătescu: 3,3-3,7 milioane de euro. De aici reiese reaua credinţă a reclamantei.

În plus, a spus avocata lui Scărlătescu, "din atitudinea reclamantei Antena 1 faţă de chef (Cătălin Scărlătescu, în cazul de faţă), din tot ce a făcut, nu vrem să mai auzim de reclamantă! Antena a depus atâtea cereri în judecată - 6, au cerut prejudicii, i-au hărţuit, au luat legătura cu parteneri comerciali ai pârâtului să le spună că nu e un bun partener contractual".

Avocata lui Scărlătescu: "Reclamanta l-a hărţuit pe Scărlătescu. Pretinde că are un drept asupra pârâtului, ca persoană. Pârâtul (chef Scărlătescu n. red) are dreptul să îşi cesioneze drepturile de autor. E vorba de libertatea dreptului de creaţie."

"În procesul de creaţie nu poţi lua pe cineva şi să îi spui, dacă nu nu vrea "hai, acum filmează asta"", a mai spus avocata.

Pro TV - Există riscul să pierdem licenţa pentru Masterchef. Antena 1 doreşte ca Pro TV să-şi înceteze activitatea

"Suntem angrenaţi într-un litigiu în care nu suntem parte", a spus avocata Pro TV. Între Pro TV şi reclamanta Antena 1 nu este nicio relaţie contractuală, a argumentat ea.

Pro TV şi-a luat un angajament cu licenţiatorul, şi-a continuat explicaţia, iar întreruperea emisiunii în plin proces de producţie, aşa cum cere Antena 1, poate duce la pierderea licenţei. "Plus că tot ce am făcut până atunci e pierdut. Practic, Antena 1 îşi doreşte ca Pro TV să nu facă emisiunea".

"Poate să facă emisiunea, dar nu cu chef Scărlătescu", a fost reacţia avocatei Antenei. Cu alte cuvinte, MasterChef fără chef Scărlătescu, până nu e clar procesul (cazul de faţă îl implică doar pe Cătălin Scărlătescu, dar sunt deschise procese identice şi împotriva lui Sorin Bontea şi a lui Florin Dumitrescu).

"Dacă Antena 1 a făcut Sezonul 13 Chefi la cuţite cu alţi bucătari. nu văd de ce noi nu putem să facem Masterchef cu chefii pe care îi avem", a spus avocata Pro TV. Ea a invocat dreptul de contractare şi libera piaţă.

"Antena 1 doreşte să oprească o emisiune în derulare. Să blocheze activitatea Pro TV şi a pârâtului", a mai spus avocata Pro.

Discuţiile au atins şi aspectul audienţei.

"Dacă în toamnă Pro TV face MasterChef, iar Antena 1 Chefi la cuţite, publicul se va duce şi spre Pro TV. La fel clienţii de publicitate", a spus avocata Antenei 1. "Participarea anumitor persoane este elementul cel mai important în audienţa unei emisiuni", a susţinut ea.

Cererea Antenei 1 către instanţă: "să obligaţi să nu permiteţi Pro TV să difuzeze materiale cu pârâtul (Scărlătescu, n. red). Pro TV va putea realiza MasterChef, dar cu alte persoane."

"Există un contract de licenţă pentru MasterChef. Doar licenţiatorul se poate pronunţa asupra contractului", a spus avocata Pro TV.

Antena 1 a invocat şi investiţia, de-a lungul timpului, în construcţia imaginii lui Cătălin Scărlătescu.

"Cătălin Scărlătescu a fost la Masterchef între 2012 şi 2014. Când a plecat de la Pro TV la Antena 1, emisiunea era lider de piaţă. Nu se poate spune că Antena 1 l-a creat pe Scărlătescu, el avea deja o imagine când a plecat", a menţionat avocata Pro TV.

În ceea ce priveşte existenţa ambelor emisiuni pe piaţă, "reclamanta speculează împrejurări viitoare, respectiv audienţa şi migrarea clienţilor către Pro TV". "Aceste emisiuni pot funcţiona în paralel", a mai punctat apărătorul Pro TV.

Reamintim că Antena 1 a pornit trei cereri de ordonanţă preşedinţială prin care să se oprească participarea chefilor la emisiunea MasterChef, pe Pro TV. În fiecare proces din cele trei, pe de o parte reclamant este Antena1, iar pârâţi sunt Pro TV şi chef Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu şi Sorin Bontea.

Până acum s-a dat o singură decizie, în cazul cu Sorin Bontea, în favoarea bucătarului. Instanţa a decis şi plata cheltuilor de judecată. ŞI în acest caz, avocata lui Scărlătescu a cerut instanţei ca aceste cheltuieli să fie luate în calcul, în timp ce avocata Antenei 1 a solicitat să nu se includă cheltuielile de judecată.

„Reclamanta putea să deschidă un singur proces pe această cauză. A ales să facă trei procese separate, să îşi asume cheltuielie", a susţinut avocata lui Scărlătescu. 

Deczia instanţei în cazul ordinanţei preşedinţiale cerute împotriva Pro TV şi a lui Cătălin Scărlătescu urmează să fie anunţată în perioada următoare.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus