Skip to main content

Dragoş Anastasiu câştigă definitiv procesul cu Patrick Andre de Hillerin şi Caţavencii după articolul „Nară-nară, vrem ostaşi”. Ce daune morale trebuie să plătească jurnalistul

 
Dragoş Anastasiu câştigă definitiv procesul cu Patrick Andre de Hillerin şi Caţavencii după articolul „Nară-nară, vrem ostaşi”. Ce daune morale trebuie să plătească jurnalistul

Definitiv. Final de proces între Caţavencii şi omul de afaceri Dragoş Anastasiu, în cazul articolului „Nară-nară, vrem ostaşi”, în care Anastasiu era acuzat că ar fi agent acoperit SIE şi că a făcut trafic de cocaină, pentru Serviciul de Informaţii Externe (SIE), prin autocarele de la compania sa de turism.

Publicitate

Publicaţia Caţavencii şi jurnalistul Patrick Andre de Hillerin sunt obligaţi să-i plătească omului de afaceri Dragoş Anastasiu daune morale de 5.000 de euro, plus publicarea deciziei în Caţavencii, Adevărul şi Evenimentul zilei. 

Decizia a fost dată de Curtea de Apel Bucureşti la începutul lui 2022, însă a fost atacată la Înalta Curte de Caţavencii şi de Hillerin. Astăzi, Înalta Curte a decis în favoarea omului de afaceri Dragoş Anastasiu. 

Totodată, în urma deciziei de astăzi, Caţavencii şi jurnalistul Patrick Andre de Hillerin sunt obligaţi să acopere şi cheltuielile de judecată ale lui Anastasiu, de 2.935 de lei. 

Soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie:

  • Detalii soluţie: Decizia nr. 82: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de pârâţii Patetic Media SRL şi Patrick Andre de Hillerin împotriva deciziei nr. 111A din 31 ianuarie 2022 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a IV-a civilă. Obligă pe recurenţii-pârâţi Patetic Media SRL şi Patrick Andre de Hillerin la plata sumei de 2935 lei, către intimatul-reclamant Anastasiu Michael-Dragoş, cu titlul de cheltuieli de judecată. Definitivă.

Articolul în cauză, „Nară-nară, vrem ostaşi”, a apărut în Caţavencii în anul 2019, pe site şi în print, iar pe lângă numele lui Anastasiu mai apăreau şi cele ale lui Adrian Sârbu şi Dan Şucu, patronul Mobexpert.

Textul a fost scos încă de atunci din online în urma notificărilor primite de la avocaţii celor trei oameni de afaceri. Apoi, a urmat procesul intentat de Dragoş Anastasiu, care a cerut 300.000 de euro daune morale, după cum a declarat acesta pentru NewMoney.ro.

Tribunalul Bucureşti i-a respins ca nefondată acţiunea în instanţă a lui Dragoş Anastasiu, în martie 2021.

Omul de afaceri a atacat decizia la Curtea de Apel, care, de data aceasta, i-a dat dreptate. Iar Caţavencii şi Patrick Andre de Hillerin vor trebui să-i plătească lui Anastasiu daune morale de 5.000 de euro, la care se adaugă cheltuielile de judecată.

Totodată, instanţa obligă Caţavencii şi pe de Hillerin să şteargă articole despre Anastasiu, dar şi de pe contul de Facebook al lui de Hillerin. 

În plus, decizia trebuie publicată atât în Caţavencii, cât şi în Adevărul şi Evenimentul zilei. 

Decizia Curţii pe Apel, care rămâne după ce a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: 

Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că: Admite în parte acţiunea.

Obligă pârâţii în solidar la plata sumei de 5.000 euro despăgubiri pentru prejudiciul moral, precum şi la dobânda legală penalizatoare aferentă, de la data prezentei decizii şi până la data plăţii efective.

Obligă pârâţii în solidar să publice pe cheltuiala proprie prezenta decizie, integral, pe site-ul www.catavencii.ro (pentru cel puţin 30 de zile), precum şi în cotidianele Adevărul şi Evenimentul Zilei.

Obligă pârâţii în solidar să elimine de pe pagina de internet www.catavencii.ro şi de pe contul de Facebook al aceleiaşi publicaţii articolele la care se referă prezenta acţiune.

Obligă pârâtul Patrick Andre de Hillerin să elimine de pe contul propriu de Facebook postările Ia care se referă prezenta acţiune.

Respinge acţiunea pentru rest, ca neîntemeiată.

Obligă pârâţii în solidar să plătească reclamantului suma de 5.752, 50 lei cheltuieli de judecată în faţa primei instanţe.

Obligă intimaţii în solidar să plătească apelantului suma de 2.992, 22 lei cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei, astăzi, 31.01.2022.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus