Skip to main content

"Adio, Libertatea! Adio de fapt presei scrise independente” Reacţie în cazul concedierilor de la Libertatea de la Asociaţia Ziariştilor Independenţi

 
Cătălin Tolontan / foto: europafm.ro
Cătălin Tolontan / foto: europafm.ro

Încă o reacţie în cazul concedierii lui Tolontan de la Libertatea. Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR) reacţionează după ce ieri, 6 decembrie, compania Ringier l-a concediat pe Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al ziarului Libertatea, dar şi pe cele două ziariste care ocupau funcţia de redactor-şef adjuncţi, Iulia Roşu şi Camelia Stan.

Publicitate

„Curajul său a fost pedepsit azi, când 20% din redacţie a fost pusă pe liber, în frunte cu Tolontan şi doi redactori-şefi adjuncţi. Şi libertatea presei scrise a primit un ultim semn: Da, punct”, scrie AZIR.

Într-un comunicat intitulat „Tolo, ultima redută picată din presa scrisă”, Asociaţia Ziariştilor Independenţi a formulat o poziţie referitoare la demiterea jurnalistului.

„Prin concedierea lui Cătălin Tolontan din fruntea ziarului LibertateaAZIR remarcă doborârea ultimei redute din presa scrisă, cea care reuşea să fie profesionistă şi să se lupte cu patronii pentru independenţa editorială.

În afară de GSP şi Libertatea, până acum o lună, nu există niciun cotidian în care şeful editorial să nu stea drepţi în faţa patronului şi să nu execute orice ordin absurd care viola principiile jurnalismului şi chiar ale legislaţiei”, spune AZIR într-un comunicat.

Asociaţia Ziariştilor Independenţi mai spune că Tolontan a fost un bun manager şi că a reuşit să „transforme un tabloid banal ca Libertatea în singura gazetă de investigaţie”. 

Tolo s-a priceput nu doar să fie jurnalist, ci şi un bun manager. Pe vremea când Gazeta Sporturilor era în curtea mogulului Dan Voiculescu, el se certa public cu patronul şi reuşea să fie singurul print profitabil din trust. A fost însă momit de trustul Ringier să vină cu echipa în grădina elveţiană, cu promisiuni ferme că va fi lăsat să facă presă ca la carte. 

În câţiva ani, Tolontan a reuşit să transforme un tabloid banal ca Libertatea în singura gazetă de investigaţie din presa scrisă cotidiană. Una serioasă şi de luat în seamă. Până azi.”

„Adio, Libertatea! Adio de fapt presei scrise independente”

„AZIR emite acest comunicatA nu uita ziua de 6 decembrie 2023, când presa adevărată de cotidian a fost îngropată de vie, fără nicio somaţie.

Plictisiţi de lamentările gazetarilor, patronii au vrut să pună punct acestei categorii, iar Libertatea va trece curând în online, pentru a fi doar profitabilă. Şi desigur libertatea va rămâne doar un nume de site, nu o ţintă la care să mai viseze jurnaliştii. Au visat destul, dar nu au bani să-şi hrănească iluzia că vor mai putea vedea vreodată un ziar pe hârtie care să fie controlat doar de ei. Aşadar, adio, Libertatea! Adio de fapt presei scrise independente.”

Şi ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent, organizaţii care militează pentru libertatea presei, au reacţionat ieri după anunţul companiei Ringier.

Pozitia integrală de la AZIR:

„Prin concedierea lui Cătălin Tolontan din fruntea ziarului LibertateaAZIR remarcă doborârea ultimei redute din presa scrisă, cea care reuşea să fie profesionistă şi să se lupte cu patronii pentru independenţa editorială. În afară de GSP şi Libertatea, până acum o lună, nu există niciun cotidian în care şeful editorial să nu stea drepţi în faţa patronului şi să nu execute orice ordin absurd care viola principiile jurnalismului şi chiar ale legislaţiei.

Tolo s-a priceput nu doar să fie jurnalist, ci şi un bun manager. Pe vremea când Gazeta Sporturilor era în curtea mogulului Dan Voiculescu, el se certa public cu patronul şi reuşea să fie singurul print profitabil din trust. A fost însă momit de trustul Ringiersă vină cu echipa în grădina elveţiană, cu promisiuni ferme că va fi lăsat să facă presă ca la carte. În câţiva ani, Tolontan a reuşit să transforme un tabloid banal ca Libertatea în singura gazetă de investigaţie din presa scrisă cotidiană. Una serioasă şi de luat în seamă. Până azi.

Istoricul pe scurt al conflictului zonei editoriale cu cea administrativă a început de anul trecut, dar a culminat cu concedierea redactorului-şef de la GSPCătălin Ţepelin, apoi a luat avans cu închiderea ediţiei print fără ştirea coordonatorului editorial, respectiv Cătălin Tolontan. Ba chiar a fost concediat prima oară. Ziaristul nu s-a lăsat şi a demascat întreaga încercare de subordonare chiar în Libertatea, unde a arătat cum afacerile din zona pariurilor sportive sunt mai importante ca independenţa reporterilor. Şi a şefilor, care au fost somaţi să predea în avans articolele legat de păcănele pentru a nu deranja clienţii.

Curajul său a fost pedepsit azi, când 20% din redacţie a fost pusă pe liber, în frunte cu Tolontan şi doi redactori-şefi adjuncţi. Şi libertatea presei scrise a primit un ultim semn: Da, punct. 

Cu tristeţe, nostalgie şi fireasca iritare inutilă, Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România constată doar execuţia presei scrise, care nu poate fi trecută la fapt divers, cu toate că o vor face mulţi din domeniu (aserviţi de multă vreme intereselor patronilor şi vor încerca demitizarea lui Tolo). Nu ajută la nimic promisiunile UE, reacţiile furibunde de faţadă ale politicienilor noştri şi încurajările societăţii civile ce stă pe margine şi nu se bagă. Doborârea ultimei redute din presa scrisă va lasă în urmă o cicatrice, dar nu va fi pedepsită de nimeni. Şi nici nu ar fi legal, pentru că patronul poate concedia şi angaja pe cine doreşte. Moral este o vină, dar posesorii munţilor de bani ar trebui să caute în DEX cu ce se mănâncă. Ei sunt până la urmă chitiţi pe profit, nu pe poveşti cavalereşti cu independenţă, principii şi corectitudine. 

AZIR emite acest comunicat pentru a nu uita ziua de 6 decembrie 2023, când presa adevărată de cotidian a fost îngropată de vie, fără nicio somaţie. Plictisiţi de lamentările gazetarilor, patronii au vrut să pună punct acestei categorii, iar Libertatea va trece curând în online, pentru a fi doar profitabilă. Şi desigur libertatea va rămâne doar un nume de site, nu o ţintă la care să mai viseze jurnaliştii. Au visat destul, dar nu au bani să-şi hrănească iluzia că vor mai putea vedea vreodată un ziar pe hârtie care să fie controlat doar de ei. Aşadar, adio, Libertatea! Adio de fapt presei scrise independente.”

Despre Cătălin Tolontan via Libertatea:

  • A intrat în presă în 1990, la ziarul studenţesc al Facultăţii de Comerţ din Academia de Studii Economice.
  • Jurnalistul a devenit cunoscut odată cu ascensiunea ProSport de la sfârşitul anilor '90, sub patronatul lui Adrian Sârbu, în chip de redactor-şef al publicaţiei care l-a avut pe Ovidiu Ioaniţoaia ca director.
  • Tot la Media Pro a coordonat echipa care a lansat publicaţiile locale din seria Clujeanul, Hunedoreanul, Bihoreanul.
  • Din 2003 şi până în 2018, cu aceeaşi echipă de jurnalişti, a fost redactor-şef al Gazetei Sporturilor, unde a insistat în investigaţii de presă.
  • În septembrie 2018 a cedat postura de redactor-şef al GSP lui Cătălin Ţepelin, care a condus Gazeta până în octombrie anul acesta.
  • Din 2018 şi până ieri, 6 decembrie, Tolontan a fost coordonatorul editorial al ziarului Libertatea şi a fost şi coordonatorul al GSP până luni, 5 decembrie.

Citeşte şi: Cutremur la Libertatea: Cătălin Tolontan, dat afară. La fel două nume de la vârful redacţiei

 
 
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus