Skip to main content

RAR în presă. Recorder, rectificări şi precizări după ancheta despre Catedrală: „Pentru jurnalismul onest pe care l-am promis”

 
RAR în presă. Recorder, rectificări şi precizări după ancheta despre Catedrală: „Pentru jurnalismul onest pe care l-am promis”

Gest rar în presă. După o anchetă şi un reporaj viral, cu aproape trei milioane de vizualizări, Recorder vine cu câteva rectificări şi precizări. 

Publicitate

„Pentru că jurnalismul onest pe care l-am promis din prima zi a proiectului Recorder este şi despre asta: despre recunoaşterea greşelilor care, mai devreme sau mai târziu, apar în viaţa oricărei redacţii.

Pentru cei care nu caută jurnalişti eroi, vom fi aici în continuare, încercând să ne facem meseria cu onestitate”, subliniază jurnaliştii. 

Vorbim despre ancheta intitulată „Catedrala Prăduirii Neamului”, cea care a fost urmată de viralul film „Clanul Marelui Alb”. Cele două subiecte virale au fost întoarse pe toate părţile mai ales în online. Documentarul lui Victor Ilie a adus atât luade, vizualizări şi share-uri, cât şi critici. Reamintim că materialele vin cu dezvăluiri importante din interiorul Bisericii Ortodoxe Române. 

În acest context, Recorder a publicat un nou text intitulat: Catedrala. Ce am greşit şi ce rămâne valabil.

Într-un demers rar întâlnit în presa de la noi, ziariştii aduc o serie de clarificări şi fac câteva rectificări. Jurnaliştii chiar afirmă deschis că există câteva „greşeli de documentare” în investigaţia populară pe tot internetul. Echipa de la Recorder mai subliniază:

„După corectarea acestor greşeli, am recitit articolul şi considerăm că el rămâne relevant şi valoros pentru oricine este dispus să admită că administrarea banilor publici trebuie justificată chiar şi atunci când e vorba de Biserică”. 

De ce sunt necesare corecturile? Explică tot ei: 

„Ne simţim obligaţi să venim cu câteva precizări importante, mai ales că, pe lângă atacurile care pot fi demontate cu uşurinţă, au existat şi reacţii care ne-au pus în faţa unor greşeli de documentare în cazul materialului despre construirea Catedralei”

Principalele precizări:

Redăm, pe scurt, câteva dintre precizările făcute de jurnaliştii Recorder:

- Theda Mar precizează că preţul cheilor de boltă, adică pietrele de deasupra ferestrelor, este de 210 euro pe bucată şi nu 530 de euro, cum apare în articolul nostru. Diferenţa vine din faptul că preţul de 530 de euro include manopera şi procedurile de montaj, fapt care nu a reieşit suficient de clar din articol. Este o eroare pe care, de asemenea, am corectat-o printr-o erată.

- Valcon Roofs afirmă că s-au folosit 19.912 mp de tablă, în timp ce în materialul Recorder a apărut o cantitate de 30.000 mp.

- În cazul acoperişului am extras, din documente, două cifre care vizau cantitatea de tablă folosită: una de 19.900mp şi una de 10.000mp. Aşa am ajuns la un total de 30.000mp. Valcon Roofs susţine că cei 10.000mp sunt de fapt manoperă, iar cantitatea reală de tablă folosită pentru acoperişul Catedralei este 19.912mp. Întrucât nu avem documente cu care să-i contrazicem, ne-o asumăm ca pe o eroare de documentare pe care am corectat-o în articol printr-o erată.

Primul loc în Trendingul YouTube

Filmul „Clanul Marelui Alb” se numără printre cele mai populare publicate de Recorder până acum. 

Jurnalistul Victor Ilie, cel care a documentat subiectul, s-a infiltrat sub acoperire şi a reuşit să smulgă informaţii importante de la oameni apropiaţi Patriarhului Daniel. Chiar unul dintre respectivii oameni îl numeşte „Marele Alb”. 

Până acum, are aproape trei milioane de vizualizări a fost câteva zile pe primul loc în Trending YouTube. 


Citeşte şi: „Clanul Marelui Alb” - Un nou reportaj viral de la Recorder. Afacerile BOR şi imagini cu camera ascunsă


Citeşte şi: DNA s-a autosesizat după ancheta Recorder. Plus două demisii după „Clanul Marelui Alb”


VIDEO. Clanul Marelui Alb

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Andrei Andrei
    Mă uit la comentariile de pe aici și vad păreri multiple. Ceea ce nu mă miră e că încă văd prostie și judecată oarbă, păreri spuse de dragul de a fi spuse și lipsă totală de gramatică. In opinia mea jurnaliștii de la recorder fac o treabă bună și cred că vor face și de acum înainte. Le urez succes și multă baftă!!
  • Daniel Daniel
    Gina, cand o sa inveti sa scrii corect gramatical, atunci o sa ai dreptul la o opinie. Tara asta este plina de *** functionali, chiar si la putere, asa ca nu va mai mirati ca se intampla ceea ce se intampla...
  • Daniel Daniel
    Foarte rar se întâmplă într-un eveniment jurnalistic ca redacția să posteze erate. Este de apreciat. Totuși, conținut articolui rămâne același. Un preot care se milogește la un mirean (arhitectul care se lauda cu cate dosare a rezolvat) un politician corupt, astea sunt problemele de fond. Dacă au știut capetele luminate din vârful BOR este puțin relevant. Ca și în societatea civilă, adică de la guvernanti la ultimul post dintr-o primărie, este mai important să taci, să nu vezi ce se întâmplă, altfel se tolbura apele.
  • Gina Gina
    Recorder: ați luat-o cumva peste ochi, adică ați pățit una alta de la Doamne-Doamne, că veniți cu rectificări la "ancheta"voastră jurnalistică!??? Dar de ce Patriarhul României, al cincilea om în stat este făcut porc din rasa "Marele Alb" de către voi???!!Cum va permiteți să vă pot îți in halul asta?Ați smintit atitia oameni, provocindu-i să facă gravul păcat de a supăra pe vreun preot, cum zice la rugăciunea de dezlegare de la înmormântare?Dar de ce nu ați făcut un reportaj despre cum se construiește Catedrala, cum Patriarhul citește personal absolut orice hîrtie, cum doarme in zori de abia, cu ce bani sunt construite bisericile, restaurate!?Dar voi, numai cu laturi știți să aruncați, ore.asemenea injurii ați fost angajați de către cei care nu au loc de biserică, de Patriarh!Suntem și voi amantele unora, care nu vor fi acceptați de BOR cu spurcăciunile și teoriile drăcești?! Ce aveți cu Biserica creștină a românilor? De ce nu ați făcut investigații ptr..cum a cheltuit Cîtu împrumuturile exorbitante? Sau alte matrapazlâcuri ale politicienilor, a președintelui! Așa, ei v-au dat cei 30 arginți! V-ați gindit, cumva, că există posibilitatea să aveți soarta lui Iuda, ptr.ca ați hulit omul Lui Dumnezeu? Stați liniștiți, plata va veni curind!Sunteți în rugăciunile atitor preoți, episcopi!
  • Bogdy1947 Bogdy1947
    Ok, e pe primul loc in Youtube trending, pe acelasi loc cu manele si trapanele, dar ce aduce nou? Nu stiam ce este de fac BOR? Nu stiam cat se fura? Stiam toate astea, pentru un reportaj atat de laudat, ma asteptam sa aduca ceva nou...
  • DODO DODO
    usurel ! patriarhia a facut un reportaj in care explica clar fondurile , cheltuielie ,contractele sau achizitiile Se face si o paralela cu costurile unor edificii similare di alte tari Foarte profesionalist Totul concret si la obiect Pacat ca a fost difuzat doar pe trinitas ( duminica 17 oct ) Asta da peste cap toata ancheta recorderului Ramine ca adevar doar opacitatea patriarhiei Nu va grabitisa aruncati cu pietre !
  • geo geo
    ”Recorder are cei mai buni jurnalisti din Romania”...care, insa, au comis erori la documentare !
    Eu știu că, înainte de a face publice anumite informații, verifici corectitudinea acestora !
    Apropo, băieții au ieșit cu ”precizarile” după ce s-au prins că au greșit sau după ce li s-a atras atenția asupra erorilor comise, pentru a nu fi nevoiți să publice drepturi la replică ?
    Cotizați, în continuare, la ei, cotizați...
  • Stefan Stefan
    Inca o dovada ca Recorder are cei mai buni jurnalisti din Romania. Nicio alta publicatie nu ar fi facut acest lucru.

Trimite un comentariu

sus