Skip to main content

PERFORMANŢĂ. Ultima investigaţie Recorder, primul loc în trending. După doar două zile. A depăşit manelele lui Iuly Neamţu sau Ţancă Uraganu, dar şi noua piesă Shakira

 
PERFORMANŢĂ. Ultima investigaţie Recorder, primul loc în trending. După doar două zile. A depăşit manelele lui Iuly Neamţu sau Ţancă Uraganu, dar şi noua piesă Shakira

Recorder în trending. O investigaţie jurnalistică ocupă primul loc în trending pe youtube. După doar două zile. Ultimul material Recorder - investigaţia Puterea din umbră - a urcat pe prima poziţie pe platforma video.

Publicitate

Lansată în urmă cu două zile, ancheta semnată de Andreea Pocotilă, Cristi Delcea şi Mihai Voinea se apropie de un milion de vizualizări. În trending, vineri, 13 ianuarie, s-a situat peste manele, muzică lăutărească sau piese pop cu Andia şi Shakira.

Înainte de materialul Recorder - o anchetă a cărei documentare s-a întins pe şapte luni -, topul din trending de vineri:

1. Recorder - Puterea din umbră (875.000 de vizionări în două zile)

2. Iuly Neamţu - Lalelele din Olanda - Manele Caviar (3,4 miioane de vizionări în două săptămâni)

3. Georgiana Lobonţ & Lavinia Mariş - Banii din întreaga lume (675.000 de vizionări în şapte zile)

4. Andia - Intenţionat (157.000 de vizionări într-o zi) 

5. Shakira - BZRP Music Sessions (67 de milioane de vizionări într-o zi)

6. Luis Gabriel - Seviyorum (504.000 de vizionări într-o săptămână)

7. Live Podcast cu Gojira - Ian, Azteca, Nane, Amuly, Rava (1,2 milioane de vizionări în dou săptămâni)

8. LeLe - Băutura mă omoară (405.000 vizionări)

9La muncă, cu Selly - Angajat la Starbucks (322.000 de vizionări în trei zile)

10Betty SalamTzancă UraganuFlorin SalamCosti - Djeali Djele (1,9 milioane de vizualizări în două săptămâni)

Despre ce este vorba în materialul Puterea din umbră?

Din prezentarea investigaţiei:

Imaginaţi-vă că un ofiţer de poliţie este anunţat, peste noapte, că nu mai are dreptul să-şi desfăşoare activitatea. I se comunică doar atât: aviz negativ pentru acces la informaţii clasificate. Ofiţerul nu are dreptul să ştie de ce i s-a încheiat cariera. Nu i se spune cu ce a greşit şi, prin urmare, nu are nici posibilitatea să se apere. Întreabă la sindicate, se consultă cu un avocat. I se spune să accepte decizia: Nu te poţi pune cu ei. Sunt mult prea puternici!

Acesta nu e un scenariu de film şi nici măcar un caz izolat. Este un mod de operare şi un mesaj de forţă care circulă prin cele mai importante instituţii ale statului român: ei sunt în stare de orice şi nu trebuie să dea socoteală nimănui. Pentru că şi-au croit legi care le permit să facă asta.

Istoria ultimilor ani ne arată că serviciile secrete din România caută să-şi sporească influenţa şi să comunice tot mai puţin cu cetăţenii şi cu instituţiile care ar trebui să le supravegheze activitatea. În lipsa unor mecanisme eficiente de control, puterea tot mai mare a acestor structuri generează în mod inevitabil abuzuri, iar siguranţa naţională e umbrela perfectă pentru a le ascunde. La ea se adaugă frica, alimentată de atmosfera care pluteşte în jur: „E prea riscant să te pui cu ei!”

Am pornit această documentare de la un om care nu s-a temut să vorbească. Datorită lui, am putut deschide o breşă în această lume ermetică şi i-am convins şi pe alţii că nu trebuie să tacă. La capătul a şapte luni de documentare – timp în care am auzit de nenumărate ori „Aveţi curaj să vă puneţi cu ei?” – am reuşit să decriptăm modul de funcţionare prin care unul dintre cele şase servicii secrete ale României îşi exercită puterea într-un mod brutal. Este vorba de DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, intrat în legendă ca Doi şi-un sfert.

Citeşte şi: Trending YouTube: opt manele, un colind şi... o investigaţie Recorder

VIDEO. Investigaţia Recorder - Puterea din umbră

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Vulpea Vulpea
    Aveau sursă directă ...unchiul fostului lor șef. :)

Trimite un comentariu

sus