Skip to main content

VIDEO. TVR Cultural a început oficial emisia, cu Nadine Vlădescu, jurnalista implicată în scandalul cu Marian Olaianos. Cum arată primele minute din emisie

 
VIDEO. TVR Cultural a început oficial emisia, cu Nadine Vlădescu, jurnalista implicată în scandalul cu Marian Olaianos. Cum arată primele minute din emisie

TVR Cultural - postul cultural al Televiziunii Române – şi-a reluat emisia la 1 decembrie 2022, la ora 12.00 fix, de Ziua Naţională a României, după o absenţă de 10 ani.

Publicitate

Postul cultural a început emisia cu interviuri cu personalităţi culturale, realizate de jurnalista Nadine Vlădescu. Amintim că, jurnalista a fost implicată într-un scandal cu jurnalistul şi comentatorul Marian Olaianos. Acesta a bruscat-o şi a lovit-o pe jurnalistă, în timp ce Vlădescu l-a acuzat pe Olaianos de hărţuire sexuală. TVR a deschis o anchetă în acest caz, iar Olaianos a fost eliminat din echipa care a plecat la Campionatul Mondial din Quatar. 

Cine are emisiuni la TVR Cultural? Pe ce pozitii se gaseste?

Inainte de alte detalii, primul minut din emisia noului TVR Cultural. Pana la startul canalului, pe spatiul TVR Cultural a fost o numaratoare inversa, insotita de imagini in care personalitati ale vietii culturale salutau lansarea. In ultimele secunde inaintea startului, a intrat violonistul Alexandru Tomescu.

VIDEO. Primul minut din emisia TVR Cultural (captura Paginademedia.ro):

Pe ce pozitii e TVR Cultural in grilele cablistilor:

  • RCS-RDS - canalul 198
  • Vodafone - canalul 23
  • Orange România - canalul 150
  • Orange România Communication - canalul 145
  • NEXGen - canalul 42

Cine sunt realizatorii TVR Cultural?

În grila postului, pe lângă Nadine Vlădescu, se regăsesc nume precum Daniela Zeca-Buzura, Marius Constantinescu, Mirela Nagâţ şi cu Bogdan Stănescu prezentator al Jurnalului Cultural. 

Dan-Cristian Turturică, Preşedintele Director-General al TVR

„Sunt norocos că în mandatul meu Culturalul renaşte şi că am reuşit, alături de profesioniştii televiziunii publice, să redau publicului o marcă de prestigiu, atât de valoroasă! Prea puţine dintre operele şi creaţiile artiştilor români ajung la un număr mare de spectatori. Prea puţin despre eforturile şi realizările lor aflăm din mass media.

Prea multe talente aleg să plece din ţară pentru a-şi găsi împlinirea pentru că prea puţini dintre compatrioţi au aflat cât de extraordinari sunt. Prea puţin mai aflăm despre cei care au plecat, au reuşit şi care răspândesc încântare pe alte hotare. Marea majoritate a românilor, din păcate, trăiesc fără a fi conştienţi de abundenţa de talent ce se găseşte la o întindere de mână de ei”

„TVR Cultural va contribui la vindecarea acestei fracturi. Va construi punţi între creatori şi iubitorii de frumos, între personalităţile solare ale ţării şi cei care au nevoie de lumină. Avem nevoie de gândire critică în această lume extrem de complicată, avem nevoie de tălmăciri juste şi cu sens. Nu este deloc întâmplător că TVR CULTURAL renaşte de Ziua Naţională! Aşa ne dorim viitorul: să trăim înconjuraţi de pace, bine şi frumos!” a adăugat şeful TVR.

Pe lângă producţii de actualitate, TVR Cultural va găzdui şi titluri de arhivă cu marile spectacole care au încântat generaţiile trecute.

În prima zi de emisie, pe 1 Decembrie, TVR Cultural a programat: 

  • dezbateri pe teme culturale, transmise în direct, de la orele 14.00, moderator Daniela Zeca Buzura şi 17.00, moderatori Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ,
  • un interviu cu Ministrul Culturii de la ora 15.00
  • o transmisie maraton cu invitaţi de marcă în platou şi momente artistice, prezentată de Liana Stanciu şi Marius Constantinescu, de la ora 18.00.

Printre invitaţii zilei, se vor afla acad. Mircea Dumitru, prof.univ. dr. Vasile Morar, Directorul Operei Române - Daniel Jinga, dirijorulTiberiu Soare, coregrafa Vava Ştefănescu. Principala ediţie a „Jurnalului cultural” poate fi urmărită de la ora 21.00, iar seara, de la ora 22.00, TVR CULTURAL difuzează piesa de teatru „Take, Ianke şi Cadîr”, o producţie eveniment a TVR, din anul 1978, avându-i printre protagonişti pe Alexandru Giugaru şi Ion Finteşteanu.

Grila TVR Cultural, cu titluri noi şi de arhivp. De la Iosif Sava, la Horia Roman Patapievici

Zilele următoare, telespectatorii pot urmări la TVR CULTURAL emisiuni de actualitate culturală, dezbateri de idei, producţii premium din Arhiva de Aur a TVR, evenimente culturale de rezonanţă, concerte, spectacole de teatru, filme de colecţie, programe care aduc în prim-plan cultura minoritaţilor naţionale, documentare etc.

 „Jurnal Cultural”, prezentat de Bogdan Stănescu. Programul acoperă domeniul actualităţii culturale din România şi din străinătate, cu componentă informativă, formativ-educativă, dar şi de promovare a valorilor şi personalităţilor culturii româneşti contemporane.

„Intrare liberă” - dezbatere de idei, cu Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ moderatori, care aduce în prim-plan mari teme contencioase ce vizează fenomenul cultural, chestiuni controversate care frământă societatea modernă, dar şi noile tendinţe din cultură.

Reluarea unor ediţii ale emisiunilor „Seratele lui Iosif Sava” şi „Înapoi la argument”, cu Horia Roman Patapievici, programe premium din Arhiva de Aur a TVR, moderate de vectori şi modele culturale ale Romaniei, spectacole de teatru eveniment cu protagonişti de legendă, monştrii sacri ai scenei româneşti, dar şi  producţii de teatru contemporan se vor afla în oferta TVR CULTURAL.

COOLTART - producţii pe teme culturale realizate de toate studiourile teritoriale ale TVR, inclusiv de TVR MOLDOVA.

„Cultura minorităţilor”. Evenimentele culturale din viaţa minorităţilor sunt aduse în prim plan printr-o serie de reportaje realizate de redacţiile de specialitate din Televiziunea Română.

Concertele Festivalului G. Enescu, emisiunea „Music Revolution” - interviuri în exclusivitate cu cei mai mari muzicieni, „Portret de artist” – interviuri cu personalităţi din diferite zone ale culturii (Constantin Chiriac, Ofelia Popi Noa Wertheim, Alexandra Badea, Sara Brown s.a), documentar românesc şi străin, concerte de jazz sunt parte din grila TVR Cultural.

„Arheologia crimelor comunismului”, documentarul realizat de TVR în colaborare şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, se află printre programele premium difuzate pe canalul cultural.

În exclusivitate, în luna decembrie, pe TVR CULTURAL, vor fi difuzate concerte extraordinare precum cele susţinute de artistele Dolce Pontes şi Yasmin Levy, piese de teatru de colecţie („Efectul Genovese”, „Femeia Perfectă” etc), programe realizate la festivaluri  şi Târguri de carte de prestigiu.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus