Skip to main content

TVR, explicaţie ireală pentru măririle de salarii cu motivări ridicole: la 2.400 de angajaţi, TVR spune că are "deficit de personal"

 
TVR, explicaţie ireală pentru măririle de salarii cu motivări ridicole: la 2.400 de angajaţi, TVR spune că are "deficit de personal"

Explicaţii ireale date de TVR în legătură cu măririle de salarii cu motivări ridicole precum "aduce cheile" sau "se prezintă la serviciu".

Publicitate

Televiziunea Publică susţine - în condiţiile în care are 2.400 de angajaţi şi un buget anual de peste 80 de milioane de euro - că are "deficit de personal".

Poziţia TVR vine după ce Libertatea a dezvăluit informaţii dintr-un document care arată că "din mai şi până în prezent, 133 de persoane au primit sporuri între 534 de lei şi 4.658 de lei brut pentru sarcini suplimentare care sunt făcute tot în timpul celor opt ore de program."

Unele dintre sarcinile suplimentare pentru măriri vizau ridicolul:

  • se prezintă la serviciu conform programului afişat
  • părăseşte locul de muncă doar cu aprobarea şefului ierarhic superior
  • răspunde la solicitările superiorilor
  • mutarea, coborârea, aducerea cheilor de operare şi ulterior redepozitarea acestora în spaţiile adecvate

Libertatea: Pentru ce primesc bani în plus angajaţii TVR? "Aduc cheile", "se prezintă la serviciu", "răspunde la solicitările superiorilor"

Ce spune TVR despre situaţie?

„SRTv se confruntă cu un deficit major de personal”, spune instituţia publică. TVR anunţă că organigrama sa (care totalizează în jur de 2.400 de angajaţi) avea, la finalul lunii mai, 367 de posturi vacante.

TVR invocă apariţia unor activităţi care nu existau în organigrama instituţiei acum 10 ani şi de aici "sarcinile suplimentare".

Instituţia publică nu menţionează de ce apar sarcini precum "se prezintă la serviciu" sau "răspunde la solicitările superiorilor", însă susţine că acestea "au fost decupate din fişe de post elaborate" şi că "SRTv îşi plăteşte toţi angajaţii pentru mult mai multe activităţi.

TVR: Aceste activităţi sunt cuprinse în fişele de post sau se adaugă la acestea, în situaţiile în care nu există personal suficient pentru îndeplinirea anumitor sarcini, iar unii angajaţi preiau atribuţii suplimentare pentru care primesc un spor de salariu."

"Nu există nicio persoană care să fie plătită suplimentar doar pentru că „aduce cheile”, susţine TVR, care acuză Libertatea că a extras "denigrator" sarcina din alte 27 de atribuţii suplimentare.

Şofer plătit că filmează

Cum motivează TVR creşterile salariale:

„Lipsa de personal specializat pentru anumite posturi, chiar şi după organizarea de concursuri, a determinat conducerea să atribuie personalului existent sarcinile aferente posturilor neocupate în organigramă, în scopul de a asigura desfăşurarea activităţii zilnice a TVR.”

„S-au înregistrat situaţii în care un angajat angajat ca şofer a fost însărcinat şi cu filmările în teren, pentru care primeşte un spor salarial în calitate de cameraman. Conducerea TVR a aprobat astfel de încadrări în urma unor solicitări argumentate din partea şefilor de structuri.”

Se motivează, în acelaşi text, de ce unii dintre angajaţii TVR sunt nevoiţi să accepte „sarcini suplimentare în afara descrierii postului de bază”:

„Instituţia se confruntă cu o lipsă majoră de personal. La data de 31 mai 2023, organigrama TVR avea 367 de posturi vacante, ceea ce afectează semnificativ desfăşurarea activităţii instituţiei.”

„Un alt aspect important de menţionat este faptul că organigrama TVR nu a fost actualizată de 10 ani şi nu include anumite posturi pentru activităţi care nu erau prevăzute la momentul elaborării acesteia, dar care sunt indispensabile în prezent.

În perioada 2022-2023, au fost scoase la concurs posturi pentru care nu s-au înscris candidaţi sau s-au înscris foarte puţini, iar cei care au susţinut examenele nu au fost admişi, ceea ce a dus la neocuparea posturilor respective.”

„În ultimii ani au existat perioade în care nu s-au putut organiza concursuri din cauza blocării lor prin Ordonanţe de Guvern. Aceste probleme sunt cunoscute de conducerea TVR încă de la începutul mandatului şi vor fi soluţionate odată cu finalizarea noii organigrame, a proceselor de lucru şi a descrierilor de post, acţiune care este în desfăşurare.

De menţionat că în şedinţa Consiliului de Administraţie din 25 mai 2023 a fost aprobată o nouă organigramă a TVR, care urmează să fie finalizată până în luna septembrie 2023.”

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus