Skip to main content

Libertatea: La prima emisiune după amenda primită de la CNA pentru defăimarea jurnalistei Iulia Marin, România TV a spus despre Iulia Marin că „a fost lăsată să facă şi să publice anchete de presă la comandă politică”

 
Libertatea: La prima emisiune după amenda primită de la CNA pentru defăimarea jurnalistei Iulia Marin, România TV a spus despre Iulia Marin că „a fost lăsată să facă şi să publice anchete de presă la comandă politică”

În ziua a noua de când realizează emisiuni despre moartea ziaristei Iulia Marin, RTV a spus că jurnalista pe care o calificase anterior drept „om tulburat psihic care produce materiale de presă” este şi o jurnalistă care a realizat „anchete de presă la comandă politică”, scrie Libertatea.

Publicitate

Pe parcursul emisiunii de joi, 27 aprilie 2023, Victor Ciutacu a spus că „Iulia a fost împinsă spre sinucidere” printr-o „investigaţie despre grupul imobiliar One, unde e şef şi unul dintre şefii Ringier”

Răzvan Savaliuc, jurnalist la luju.ro, l-a completat: „Nu scrii despre şefii din compania ta, îţi dai demisia, pleci şi scrii. Există un principiu: «Mâna care te hrăneşte, nu se muşcă»”.

În cazul articolului invocat de RTV, el nu este o investigaţie a Iulie Marin, ci un articol în care jurnalista a prezentat publicului motivarea unui judecător, notează Libertatea.

A avut tot sprijinul conducerii redacţiei şi colegilor, care a fost făcut public chiar atunci, chiar în ziar.

Emisiunea de joi, 27 aprilie, a lui Victor Ciutacu s-a deschis cu un moment de protest la adresa amenzii CNA de 100.000 de lei.

Realizatorul a anunţat că „suspendă” emisia pentru un minut, după cum a relatat joi seara Pagina de Media

După minutul de protest, Victor Ciutacu a anunţat:

„Vom difuza informaţii cutremurătoare, adevărul de netăgăduit, cum a fost Iulia împinsă spre sinucidere”.

Apoi, s-a difuzat „o investigaţie”, conform expresiei postului, un film de 6 minute, în care s-a spus că „Iulia Marin a fost lăsată să facă şi să publice anchete de presă la comandă politică”. 

„A scris anchete la comandă politică”

Pe parcursul filmului derulat pe ecran, s-a repetat de mai multe ori ideea că Iulia Marin „a scris anchete motivate politic”, „la comandă politică”.

Cel care a întreţinut acest mod de lucru, susţine RTV, este Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Libertăţii. Iar victima anchetelor „la comandă politică”, potrivit României TV, a fost „One Properties, practic cel mai mare dezvoltator imobiliar din România”, cum a caracterizat firma One, câteva minute mai târziu, Victor Ciutacu.

„Le predăm Procuraturii” La încheierea imaginilor, Victor Ciutacu a spus: „ceea ce aţi văzut sunt probe”, referindu-se la filmul de aproximativ 5 minute cu afirmaţiile RTV, „şi vă anunţ că le predăm Procuraturii şi tuturor instituţiilor abilitate ale statului român”. 

Precizare Libertatea

În cazul One, articolul Iuliei Marin, care era jurnalistă de investigaţie, dar scria pe numeroase teme şi aborda mai multe genuri ziaristice, nu a fost propriu-zis o investigaţie, cum RTV susţine. 

Pe 1 septembrie 2022, Libertatea a publicat un articol în care Iulia a rezumat o motivare judecătorească.

E vorba de motivarea Curţii de Apel, care a stopat investiţia imobiliară în blocurile One din Aleea Modrogan, sediul PNL din Bucureşti.

Aşa s-a şi intitula articolul Iuliei: „Cum au motivat judecătorii – „O pierdere pentru patrimoniul cultural”. 

Preşedintele CA al firmei imobiliare One, Claudio Cisullo, este şi membru în boardul Ringier, companie care editează Libertatea.

Transparent şi conform practicii jurnalistice internaţionale, Libertatea a specificat acest lucru în încheierea articolului Iuliei. 

Regula e să scrii şi să marchezi transparent, printr-un disclaimer, dacă cei despre care relatezi au acţiuni, funcţii de conducere sau alte asocieri relevante în companie, tocmai pentru ca publicul să poată cântări dacă ai fost corect sau exagerat, în oricare dintre direcţii.

Aşa a procedat Libertatea în cazul One.

Când Claudio Cisullo s-a adresat pe e-mail ziaristei, punându-i în CC pe alţi membri ai conducerii Ringier şi One, Cătălin Tolontan a criticat acest lucru, într-un editorial publicat a doua zi în Libertatea, pe 2 septembrie.

Opinia s-a intitulat „O jurnalistă, un om de afaceri şi defrişarea terenului din Modrogan” şi în articol scrie:

„Faţă de ceea ce pretinde investitorul, nu jurnalista a greşit, ci el greşeşte. E o temă de interes public felul în care se comportă în raport cu libertatea de exprimare unul dintre oamenii de rang înalt din «board»-ul mai multor companii, printre care una de imobiliare şi una de presă”. 

De asemenea, nu doar conducerea editorială şi redacţia au susţinut-o pe jurnalistă, dar nimeni din conducerea companiei Ringier România nu a reclamat-o la Zürich pe Iulia Marin, aşa cum a spus Victor Ciutacu, în emisiune, că „am auzit”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus