Skip to main content

Fotograful Vadim Ghirdă, premiat cu Pulitzer, expoziţie la Photo Trends Festival în Vama Veche

 
Fotograful Vadim Ghirdă, premiat cu Pulitzer, expoziţie la Photo Trends Festival în Vama Veche

Fotograful român Vadim Ghirdă, corespondent Associated Press, premiat cu Pulitzer pentru imaginile realizate la începutul războiului în Ucraina, va fi invitatul special al evenimentului de arte vizuale Photo Trends Festival.

Publicitate

Evenimentul se va desfăşura în perioada 19-27 august la 2 Mai şi Vama Veche.

Fotografiile pe care le-a realizat în Ucraina la începutul războiului i-au adus alături de echipa de fotografi Associated Press cel mai important premiu dedicat fotojurnalismului.

 
La Photo Trends Festival va vernisa, pe 23 august, de la ora 18:30, expoziţia sa de fotografie „Ucraina. Războiul aproape de noi”, cu imagini realizate pe front şi imprimate în condiţii speciale, într-un format extrem de mare.
 
Fotografiile vor fi expuse în aer liber, în zona pietonală a staţiunii 2 Mai şi vor putea fi văzute până la sfârşitul festivalului, pe 27 august.
 
Într-un interviu pentru RFI, Vadim Ghirdă a mărturisit la un moment dat unul dintre momentele grele pe care le-a surprins prin lentila aparatului foto:
 
„Am mers cu autorităţile locale şi am asistat la recuperarea cadavrelor oamenilor care fie au murit în casele lor fie, de pildă,  5-6, poate 10 persoane, nu vreau să greşesc, care muriseră într-o casă de bătrâni care nu a mai fost alimentată, nu a mai avut cine să se ocupe de bătrâni şi au murit acolo".
 
 
Despre Vadim Ghirdă:
 
- A început colaborarea cu Associated Press în 1990, pe când avea 18 ani. A documentat în imagini prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est.
 
- A acoperit numeroase evenimente, printre care mineriadele din România, declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, numeroase proteste din Ucraina, prăbuşirea Iugoslaviei, bombardamentele din Serbia, conflictul din Bosnia sau criza din Kosovo.
 
- Vadim Ghirdă a câştigat premii precum Premiul Asociaţiei Naţionale a Fotojurnaliştilor din SUA, Premiul Seminarului de la Atlanta pentru Fotojurnalism, multiple premii ale Associated Press sau Premiul Clarion, iar fotografiile sale au fost de mai multe ori clasate în topurile anuale ale celor mai mari publicaţii de presă.
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus