Skip to main content

Victor Ilie de la Recorder, premiat pentru ancheta „Regele Pandemiei”

 
Victor Ilie de la Recorder, premiat pentru ancheta „Regele Pandemiei”

Premiu pentru jurnalistul Victor Ilie, de la Recorder.  O investigaţie de impact, despre compania de stat Unifarm, a câştigat Premiul Ion Raţiu pentru Jurnalism în 2021. 

Publicitate

Ancheta intitulată Regele Pandemiei, semnată de Ilie, îl vizează pe Adrian Ionel - omul care a condus Unifarm vreme de opt ani şi care a fost principalul responsabil cu achiziţia pentru stat şi cetăţeni de echipamente medicale vitale în pandemie.

„Este un exemplu de „jurnalism de clasă”, venit dinspre un proiect independent de presă, un material documentat într-o perioadă în care accesul jurnaliştilor la informaţii a fost adesea limitat”, au spus cei din comisia de evaluare despre materialul jurnalistului Recorder. 

Ca premiu, Victor Ilie va participa la ediţia 2021 a Reuters Journalist Fellowship Summer School, o şcoală de vară destinată jurnaliştilor din toată lumea.

Victor Ilie a absolvit Facultatea de Jurnalism de la Iaşi (2012), a scris în Opinia Veche (fostă Opinia Studenţească), Jurnalul Naţional, Casa Jurnalistului, Rise Project şi Inclusiv. Din septembrie 2020, s-a alăturat echipei Recorder.

Premiul Ion Raţiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015, inspirat de Ion Raţiu, care, odată revenit în România în 1990, după 50 de ani de exil, a luptat pentru libertatea presei. Nominalizările pentru premiul Ion Raţiu sunt făcute de Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch şi de reprezentanţi ai facultăţilor de Jurnalism din Cluj şi Bucureşti.

Printre cei care au mai câştigat premiul se numără Diana Oncioiu - 2020, Alex Nedea (Recorder) - 2019, Paul Radu (Rise Project) - 2018, Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigaţii Media) - 2017, Emilia Şercan (PressOne) - 2016, Cătălin Tolontan (Gazeta Sporturilor şi Libertatea) - 2015.

Rise Project trebuie să şteargă două investigaţii semnate de Victor Ilie

Recent, Tribunalul Bucureşti a decis că publicaţia Rise Project trebuie să elimine două investigaţii care-l au în centru pe Adrian Streinu Cercel - fost manager la Matei Balş, acum parlamentar PSD. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. 

Cele două articole în cauză -  Institutul de boli inventate şi Spitalul meu de stat - au fost semnate de Victor Ilie în 2018. Anchetele au fost premiate şi la Gala Superscrieri.


Citeşte şi: O investigaţie de impact deschide noul site Recorder. Cum arată noua „faţă” a publicaţiei?


Citeşte şi: Rise Project trebuie să şteargă două investigaţii despre Streinu-Cercel. Decizia nu e definitivă


Citeşte şi: Victor Ilie, fost Inclusiv şi Rise Project, a ajuns la Recorder


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus