Skip to main content

Şi vloggerii ar putea fi amendaţi de CNA! În ce cazuri? Se poate cere blocarea contului! Ce spune noua lege a audiovizualului

 
Şi vloggerii ar putea fi amendaţi de CNA! În ce cazuri? Se poate cere blocarea contului! Ce spune noua lege a audiovizualului

Vloggerii şi creatorii de conţinut online intră în atenţia CNA, după cum prevede noua Lege a audiovizualului.

Publicitate

Este o schimbare majoră. Legea vorbeşte şi de amenzi, dar şi de posibilitatea de a solicita unor instituţii date despre cine este în spatele unui cont.

CNA poate, teoretic, să dea amenzi şi să ceară platformelor să suspende un cont pentru un an! Teoretic, pentru că, practic, încă nu există o metodă prin care miile de creatori de conţinut online să poată fi monitorizaţi de forul audiovizual.

Urmează aşa zisa "legislaţie secundară", adică Decizii CNA legate de aplicarea celor din lege.

Paginademedia.ro vă oferă detalii despre ce spune despre platformele online noua Lege a audiovizualului, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată deja în Monitorul Oficial.

Când ar putea fi amendaţi vloggerii? Şi cu cât

Amenzile pentru creatorii de conţinut sunt prevăzute în noua Lege a audiovizualului, care are un capitol întreg dedicat "platformelor de partajare" de tipul Youtube. Sunt prevederi care aliniază legislaţia românească la normele europene.

Cât de mari sunt amenzile? "În funcţie de gravitate, de la 2.000 la 30.000 de lei". Adică de la 400 de euro la 6.000 de euro, cel mult!

Ce ar duce la amendă? Asta dacă vloggerul:

- incită explicit la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup pe considerente, precum sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă, orientare sexuală sau boală cronică contagioasă ori necontagioasă;

- instigă public la săvârşirea de infracţiuni de terorism sau aduc atingere ori prezintă un risc serios şi grav de a aduce atingere securităţii sau sănătăţii publice, inclusiv securităţii şi apărării naţionale.

Citeşte şi: Schimbări majore: după 20 de ani, TVR poate întrerupe programele cu reclame! Poate da şi mai multe. Modificări notabile în publicitate şi la posturile private

CNA va cere, potrivit legii, date despre cine este în spatele contului. Dacă platforma - Youtube, să zicem - nu oferă aceste date, se poate lăsa cu amendă de 6.000 de euro. Pe zi.

"În vederea identificării utilizatorului pentru aplicarea sancţiunii (..) Consiliul va solicita furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video informaţii cu privire la datele de contact stocate de platforma de partajare a materialelor video.


Furnizorii de platformă de partajare a materialelor video (...) au obligaţia de a comunica datele de contact ale utilizatorului respectiv într-un termen care nu depăşeşte 48 de ore, sub sancţiunea unei amenzi de până la 30.000 lei/zi de întârziere.”

Furnizorii de platformă de partajare a materialelor video vor informa utilizatorul în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii cu privire la faptul că datele de contact ale acestuia vor fi puse la dispoziţia Consiliului." 

Forul audiovizual va colabora şi cu alte instituţii pentru a afla cine este creatorul de conţinut:

"În activitatea de supraveghere și control, Consiliul va solicita Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică — ICI Bucureşti, în cazul registrului de domenii şi subdomenii în zona «.ro», transmiterea datelor sau a informaţiilor care pot conduce la identificarea persoanelor care furnizează un serviciu media audiovizual, un serviciu de platformă de partajare a materialelor video sau care încarcă şi generează materiale video pe o platformă de partajare.

Datele solicitate sunt transmise fără întârziere Consiliului, în conformitate cu prevederile legale privind protecţia datelor cu caracter personal."

Conturi blocate un an sau chiar şterse

Dacă vloggerii încalcă grav legea, Consiliul Naţional al Audiovizualului va putea cere suspendarea contului respectiv sau chiar mai mult decât atât. CNA nu o poate face direct, dar o va cere platformei respective.

Încălcările grave ţin de protecţia minorilor, pornografie, violenţă nejustificată sau care incită la ură şi discriminare.

Consiliul poate solicita:

- furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conţinutul ilegal sau să restricţioneze accesul la acesta sau să afişeze un avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conţinut sau să dezactiveze contul utilizatorului pe o perioadă de până la 12 luni;

- furnizorilor de servicii care oferă spaţiu de stocare pentru platformele de partajare a materialelor video să înlăture, să dezactiveze sau să restricţioneze accesul la o platformă de partajare a materialelor video;

- operatorilor de registre, care alocă nume de domeniu pentru platformele de partajare a materialelor video, să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video.


Citeşte şi: Digi, obligat de noua lege să schimbe ordinea posturilor. Plângerile lui Sârbu i-au adus amenzi în trecut. Scrisoare către abonaţi

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Soby Soby
    Stric tot internetul! Deja am atacat mai multe site-uri cu amenințări privind Digi 24 și B1 TV, precum Logopedia și alte site-uri.
  • Leo Leo
    Obae, la faza asta...sa cenzurezi cu rea credinta o fraza intreaga ce nu continea nici macar o virgula "obscena" sau ceva asemanator, doar ca sa nu lasi sa se vada ce ***....m-ai lamurit.

    Obae , m-ai dezamagit si am sa te scutesc de preenta mea pe site-ul tau totalitar si cenzurat fara cap si logica. Acum am inteles dece multi oameni "din domeniu" nu dau 2 lei pe acest site. Cred ca multi te vor parasii....esti nesimtit. Ipocrit.
  • Dragos Dragos
    Eu as cenzura orice persoana care scrie incorect gramatical de pe orice platforma social media sau site. Sau pur si simplu as cenzura cuvintele scrise incorect. Atunci sa vezi curatenie. Cu ce se intampla pe acest site, nici eu nu sunt de acord sa se cenzureze cuvintele care nu au legatura cu injuriile. Apropo, B.A.M, de putine ori sunt de acord cu ce scrii, iar azi e una din acele zile cand iti impartasesc opinia, mai putin acel CAPS obositor.
  • zzz zzz
    Cel mai bun proiect de lege ar fi unul privind DESFINTAREA CNA care a devenit un organ oficial de CENZURA ! In ce tara occdentala s-a mai pomenit ca echivalentul CNA-ului din Romania sa aiba atributii si in mediul online si sa poate inchide conturile sau sa amendeze vloggerii ? Poate in China comunista sau in Rusia lui Putin !!!
  • B.A.M B.A.M
    @Flavius Athemius, cenzura pe acest site e ILOGICĂ și de multe ori NEARGUMENTATĂ în niciun fel!!!
    Și doar ca o paranteză, ție îți poate cenzura cuvintele și altuia să i le valideze.
    Cel mai bun exemplu, e la articolul cu "Te cunosc...." publicat azi, unde la un comentariu de-al meu cuvântul "***" e ACCEPTAT, iar la un al doilea comentariu e CENZURAT!!!
    E pur și simplu ILOGIC!!!
  • Leo Leo
    lavius Anthemius te intrebi degeaba. Eu am tot ridicat problema cenzurii fara cap, logica si capacitate de a intelege. Sa nu spun de lucruri si mai rele facute de Obae....*** "***" ***.

    Unul care cenzureaza nimicuri, inchipuieti ca *** (***).

    Care e diferenta intre "epoca de aur" si paginademedia? In ambele cazuri cenzura e la ea acasa!
  • Flavius Anthemius Flavius Anthemius
    Poate nu inteleg eu bine, dat fiind ca nu folosesc acest site si nu comentez pe-aici, dar ma poate lamuri si pe mine moderatorul de ce cenzureaza cuvitne absolut neinjurioase? Ce e in neregula la sintagma "tara ***" sau la cuvantul "***"?

    In caz ca nu e un filtru si un moderator chiar are ceva cu cuvintele respective, primul se refera la un fruct galben tropical, al doilea la (in)capacitatea unei persoane de a scrie sau a citi.
  • Flavius Anthemius Flavius Anthemius
    Nu ma uit la TV, nu "consum" continut romanesc pe internet. Cu toate astea, nu inteleg de ce aplauda pe-aici unii ca focile la niste legi care ar face Securitatea si NKVD-ul sa roseasca. Ma intreb cati dintre aplaudacii astia voteaza "anticomunisti" si umbla cu "ciuma rosie" in discurs. Nu-ti place continutul unui canal TV sau de internet, nu te uiti, simplu. Pune mana si fa-ti cont de Netflix, HBO Max, D+ si uita-te la ce vrei.

    In rest, chiar as vrea sa vad cum vor obliga coana Pocora si sleahta ei de ciomagari politruci si *** tehnologic o companie americana precum Youtube sa respecte legea unei tari *** si sa raspunda "intr-un termen ce nu depaseste 48 de ore" solicitarii "Consiliului" lu' peste.
  • B.A.M B.A.M
    @Leo, mai bine vii și cu dovezi! Sau măcar cu o MINIMĂ argumentație!!!!
    Eu cel puțin ofer o MINIMĂ argumentație în ceea ce spun!!!!
    Tu ai inteligența necesară să vii cu argumente de orice fel???????
  • Leo Leo
    B.A.M esti atat de inutil in ochii mei de nu-ti dai seama!!! Esti total, dar total paralel cu realitatea. Vrei tu sa insinuezi ceva, dar sincer, ni-ti iese deloc bine. Eu zic sa te lasi de "activitatea" asta, sa nu-ti crape neuronul ala "selectiv", si apoi sa fim martorii unei *** intelectuale.

    Cu riscul de a ma repeta (poate intelege "oleaca" si neuronul tau obosit) esti paralel cu realitatea, asa ca mai bine...zapeza online-ul si scuteste-ne cu inutilitatea ta.
  • B.A.M B.A.M
    @Leo, tu ÎNCURCI noțiunea de "CONȚINUT" cu cele de "caNtitate", respectiv "calitate".
    FIECARE post TV are DREPTUL la ORICE TIP de conținut (fie el și "de tomberon"), ÎN LIMITA actualelor "LEGI" ale audio-vizualului!!!!
    Dacă posturile enumerate de tine vor să difuzeze programe cu 0 audiență, E DREPTUL LOR!!!
    Dacă CONȚINUTUL lor (fie el și mediocru sau mai rău) NU încalcă legislația, AU DREPTUL SĂ EXISTE sub ACTUALA formă, sub ORICE condiție TEHNICĂ!!!
    (Vezi că în CONSTITUȚIE, libertatea de opinie și de exprimare a acesteia e NEîngrădită, INDIFERENT de existența sau nu a unor aparate HD/SD/etc!!!!)
    Cât despre acele posturi care preiau conținutul altora...
    DACĂ telespectatorii VOR, pot SCHIMBA postul, INVALINDÂND această strategie de marketing, și SCĂZÂND astfel suma de bani care va ajunge la patronii care o aplică!!! Doar nu e filozofia "peștelui pane"...
    CE NU E CLAR?!?!?
    Iar legat de radio-uri, NOI NU AVEM DREPTUL la posturi radio EXCLUSIV DE ȘTIRI/ETC DOAR pentru că AȘA VREI TU?!?!?!
    DE CE?!?! NU toți oamenii avem atâta timp liber CA TINE, ca să prindem TOATE programele TV!!!!! Unora chiar le pride bine ca posturile radio să preia știrile sau chiar dezbaterile de pe TV!!!!
    DOAR CĂ NU îți plac ȚIE, asta NU înseamnă că ceilalți NU AU DREPTUL!!!!
    P.S.
    1)Eu sunt chiar curios: te-ai uita la posturile acelea (sau altele) DOAR dacă ar fi HD????
    2)Dacă TU nu te uiți sau ȚIE nu îți plac, ăsta e un motiv suficient ca CNA să le desființeze, deși NU au încălcat legea?!?!?! De ce alți oameni NU ar trebui să aibe ALTERNATIVE (pe care să le valideze sau nu), doar pentru că AȘA VREI TU?!?!
    3) Nu-l folosi pe Soby ca să creezi APARENȚA unei oarecare MAJORITĂȚI! Omu' ăsta FURĂ nickname-urile celorlalți și lasă comentarii FALSE despre B1 TV, DIGI 24, "Ionuț Cristache la Europa FM", etc de cel 9 luni...
    Te INVALIDEZI asociindu-te cu el!!! Știu din proprie experiență!
    4) VERIFICĂ "Antena Stars SD" și apoi "Antena Stars HD"!!! Dacă tu nu vezi diferențe, IA-ȚI OCHELARI!!! (IDEM și pentru posturile pe care "le-ai pus" în acel "etc")
    5)Nu lucrez la niciun post!!!! Dar știu să NU DISCRIMINEZ, spre deosebire de TINE!!!
    ȘTIU SĂ FIU OBIECTIV ȘI SĂ NU CAD PRADĂ APARENȚELOR!!!
    TU ȘTII?!?!?!
  • Dragos Dragos
    Draga Leo, radiourile de la noi care "emit" si online, platesc oricum mai mult decat niste radiouri care difuzeaza doar muzica, nu si reclame. Informeaza-te!
  • Leo Leo
    B.A.M tu tastezi ca nu ai ce face...si vb mult si prost (in mare parte), probabil lucrezi sau ai o legatura cu una dintre mizeriile descrise de mine. Iar daca vrei sa pari interesant (cel putin din punctul meu de vedere) nu prea reusesti.

    Tu traiesti in alta epoca...sau in urma cu cel putin 20-30 ani cand nu se punea accent pe calitatea profesionala (tehnica) ci mai mult pe continut, fie el prost sau bun! Trezeste-te, suntem in 2022!

    Din pacate sunt multe firmituri ca tine ramase ne dizolvate, care pun mai presus de calitate...Cantitatea. Noi astia ancorati in realitatea prezenta, punem accent "decat mult si prost, mai bine putin si bun". Sunt destule tentative de televiziuni (chiar prea multe) care nu ofera nici o calitate tehnica adegvata (fie ea HD sau nu), cu toate ca nu la asta ma refeream eu in textele anterioare, dar nici o calitate/ continut miraculos sau adegvat.

    Am ajuns sa-i dau dreptate lu' Soby....ce draq e cu Realitatile alea de fac retransmisii 90% de la Realitatea plus? Sau porcariile alea de Alephuri/Smart tv care fac fix la fel! Dupa mintea unuia ca tine e ok asa! Bine ca nu suntem toti bolnavi....

    Cat priveste partea cu Radiourile cu retransmisii de pe tv...faptul ca preiau si doar 35-46% audio nu are ce cauta in spectrul audio! Se distruge notiunea de "radio" se calca in picioare idea unuia....se trasforma o emisie radio in portavoce tv, ce nu e chiar ok. Nu stau sa detaliez mai mult, ar fi initil pt cei care mai si gandesc...

    Iar in privinta CNA, o licenta tv se acorda in urma unui proiect/dosar depus la concurs. Desigur ca tot CNA poate reglementa cerintele tehnice cu avizul inspectiei ANCOM, pentru a obliga toate debaralele tv sa ridice standardele. De ce sa avem 100 de carcase tv proaste calitativ, in loc sa avem 20 in ton cu secolul in care suntem?

    Da, sunt unul care nu sustine lipsa unor standarde! Nu-ti permiti sa bagi bani in tv? Lasa-te! Sau treci in online. Dar ce sa caute un junghi tv in grila de programe a cablistului? Daca nu facem "curatenia" absoluta , nu vom avea calitate ci doar cantitate....proasta.

    Ps. CNA ar trebuii sa ia masuri legale si in privinta tv-unilor care au trecut langa sigle de post "HD" si ei emit SD (vezi antena stars, etc...)
  • B.A.M B.A.M
    @Leo o televiziune se poate închide STRICT în funcție de CONȚINUTUL PREZENTAT (DACĂ CHIAR încalcă anumite legi) sau NEplata unor amenzi!!!!!!
    Că televiziunile numite de tine nu au nu știu ce calitate a imaginii și a sunetului e IRELEVANT!!! CNA NU poate impune, de exmeplu, trecerea la emisie HD pentru posturi cu licență SD. (Doar se precizează în licența postului calitatea imaginii!!!)
    Plus că NU e obligatorie această trecere. CNA NU poate (ȘI NU TREBUIE SĂ) intervină în planul de investiții al televiziunilor!!!!
    De ce crezi că atâta timp HD-ul a fost evitat?!?!? Pentru că costurile fie erau prea mari, fie aduceau câștiguri prea mici raportate la investiția propriu-zisă!!!
    Marea majoritate a oamenilor se uită la un post TV sau la un altul ÎN FUNCȚIE DE CONȚINUTUL, nu de calitatea TEHNICĂ a imaginii!!!! Doar ca exemplu, de ce Hora TV HD nu prinde la public???? (Că e HD, cum vrei tu!!!!!)
    Căci PRIMEAZĂ CONȚINUTUL!!!
    Poate acum înțelegi la ce mă refer și, implicit, DE CE E GREȘIT CEEA CE AFIRMI!!!!!
    Cât despre posturile TV/radio care preiau conținutul altor televiziuni (Realitatea Star, Realitatea Sportivă, Realitatea FM, 3FM, DIGI 24 FM, Aleph Bussiness, Smart TV, etc), TU, @Leo, trebuie să ții cont de următoarele criterii:
    1)Dacă au sau nu ȘI CONȚINUT PROPRIU (pe lângă cel preluat)!!!
    2) Dacă conținutul preluat încalcă prezenta lege a audio-vizualului!!!
    3) DACĂ telespectatorii sunt NEmulțumiți, POT SCHIMBA POSTUL către sursă sau altul!!!!
    E atât de simplu!!!! Cum de NU vezi aceste aspecte?!?!!?!?!
    P.S.
    1)Plus că afirmațiile referitoare la Atomic TV (cum că "iau muzică de pe youtube") trebuie:
    -SĂ FIE PROBATE!!!!
    -SĂ ÎNCALCE PREZENTELE "LEGI" ale audio-vizualului!!!!
    2) SUNT TOTAL DE ACORD cu @Kafa!!!!!
  • Soby Soby
    @Leo, de Atomic TV am spus că *** prea multe clipuri de pe YouTube. Altele mai sunt București TV, Party Mix și Disco Mix ce mai *** clipuri de pe YouTube.

    Lista completă cu *** ce trebuie să fiu închise:
    -Național 24 Plus
    -Realitatea Sportivă
    -Realitatea Star
    -Aleph Business
    -Smart TV
    -Atomic TV
    -Nașul TV
    -Inedit TV
    -Kapital TV
    -Autentic TV (este cumva un post local?)
    -Rapsodia TV
    -News România
    -Linkpress TV
    -Cinetube
    -București TV
    -Party Mix
    -Disco Mix

    Lista completă cu posturi în care ar trebui să fie modernizate:
    -Național TV
    -Favorit TV
    -PRO Cinema (trebuie un canal de filme adevărat, nu să dai reluări la greu cu La bloc!)
    -Acasă
    -Acasă Gold
    -Etno TV (partea informativă e pe ducă, oricum mai au emisiuni informative doar între orele 18 și 20)

    Am inclus Acasă și Acasă Gold în acea listă pentru posturile ce merită o renovare, pentru că pe Acasă, în loc să dea telenovele mexicane ce este tradiția lor, dau seriale turcești! Iar pe Acasă Gold, merită să dea doar telenovele mexicane clasice din anii 1990 și mai vechi, poate să dea din anii 1980.

Trimite un comentariu

sus