Skip to main content

Zece ani de YouTube în România: Selly, cel mai urmărit creator de conţinut generalist şi Andra cel mai popular artist. LooLoo Kids, primul buton de diamant

 
Sursa foto: Pexels.com
Sursa foto: Pexels.com

Zece ani de YouTube în România. Mai mult de 12 milioane de români cu vârsta de peste 18 ani se uită la video-uri pe YouTube,  iar 5,5 milioane de români se uită la video-uri de pe YouTube pe ecranul televizorului.

Publicitate

Cine este cel mai urmărit creator de conţinut generalist în România? Cine a luat primul buton de diamant?

Selly (Andrei Şelaru) este cel mai urmărit creator de conţinut generalist în România, iar LooLoo Kids este cel mai urmărit din România, la nivel internaţional. Canalul LooLoo Kids a luat primul buton de diamant (oferit canalelor care depăşesc pragul de 10 milioane de abonaţi).

În 2013, Google a lansat versiunea pentru România a YouTube: 

"Aceasta a adus conţinut adaptat pentru utilizatorii din România, a permis creatorilor de conţinut de aici să fie mai uşor de descoperit, iar companiilor locale să folosească platforma ca mediu de promovare", spun cei de la Google.

YouTube România în cifre:

  • Mai mult de 12 mil. de români cu vârsta de peste 18 ani se uită la video-uri pe YouTube
  • 5,5 mil. de români se uită la video-uri de pe YouTube pe ecranul televizorului
  • Peste 8.000 de canale din România au peste 10.000 de abonaţi
  • Peste 1.600 de canale din România au peste 100.000 de abonaţi
  • Există mai mult de 150 de canale din România cu peste 1 milion de abonaţi
  • Cel mai popular artist din România pe YouTube la nivel global: INNA
  • Cel mai popular artist pe YouTube în România - Andra
  • Cel mai urmărit creator de content din România, la nivel internaţional: LooLoo Kids
  • Cel mai urmărit creator de conţinut generalist în România - Selly

Ce spun datele Google?

  • la finalul lui 2022, existau peste 8.000 de canale româneşti cu peste 10.000 de abonaţi, în creştere cu 15% faţă de anul anterior
  • 1.600 de canale cu peste 100.000 de abonaţi (+15% faţă de 2021).

Cine a fost creatorul de conţinut care a atins 1 milion de abonaţi?

Mihai Alexandru Hash (Mikey Hash) este primul creator de conţinut de pe YouTube din România care a atins pragul de 1 milion de abonaţi. El a ajuns la această bornă în 2016. 

La finalul lui 2022, existau peste 150 de canale din România cu peste 1 milion de abonaţi, cu 20% mai mult faţă de finalul lui 2021.

Ce canal de YouTube a luat primul buton de diamant?

LooLoo Kids a luat primul buton de diamant, 2020. Acest premiu este oferit canalelor care depăşesc pragul de 10 milioane de abonaţi. LooLoo Kids este şi primul canal de YouTube din Europa Centrală şi de Sud-Est care atinge această bornă. 

Elisabeta Moraru, country director Google România:

"Uitându-ne de unde am plecat acum 10 ani şi unde a ajuns astăzi ecosistemul YouTube din România, pare că totul a evoluat cu o viteză aproape de neimaginat.

În prezent, există conţinut în limba română pe YouTube care răspunde şi celor mai exigente şi nişate cereri, de la DYI, educaţie, cooking sau podcast la seriale originale, emisiuni TV, animaţie sau gaming. Sunt zeci de canale de YouTube româneşti cu peste 1 milion de abonaţi şi 1 miliard de vizualizări.

 În acelaşi timp, advertiserii şi companiile din România dedică tot mai multe resurse pentru dezvoltarea prezenţei lor pe YouTube, prin canale proprii, crearea de conţinut exclusiv şi campanii dedicate.

În cei 10 ani, YouTube România a devenit un mediu unde românii găsesc conţinut de calitate şi care oferă companiilor oportunităţile potrivite pentru a ajunge la publicul ţintă."

Citeşte şi: Canalul de YouTube LOOLOO Kids, acum şi post TV clasic. Va fi extins în Ungaria şi Polonia

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus