Skip to main content

Istoria acţionarilor de la Caţavencu, în cifre şi fapte. Mihaiu, Buşcu şi Vulpe, în 90 în aceeaşi cameră de cămin, azi în direcţii diferite.

 

Brusc, Caţavencu a devenit un fenomen. Care, ca orice fenomen, se va duce dracului într-o zi. Însă ziua aceea o vom ţine cât mai departe de noi şi de voi.”

Publicitate

Citatul de mai sus a apărut în prima ediţie a Almanahului Academia Caţavencu, în 1995. Nu e semnat, dar îi aparţine lui Liviu Mihaiu. De atunci (dar şi până atunci) ziarul a trecut prin mai multe schimbări de acţionariat.

În 90, Doru Buşcu, Liviu Mihaiu şi Sorin Vulpe, studenţi la Politehnică şi colegi de cameră, au fost primii Caţavenci. Nu aveau acţiuni.

Paginademedia.ro trece în revistă istoria acţionariatului de la Caţavencu (în fotografia din 1991, de la stânga la dreapta: Doru Buşcu, Eugen Istodor, Ioan Groşan şi fotograful Emil Berdeli):

Februarie 1990

Caţavencu a fost pornită în februarie 1990, de un student – Ovidiu Nacu. Doru Buşcu, Liviu Mihaiu şi Sorin Vulpe erau studenţi la Politehnică şi împărţeau aceeaşi cameră la cămin. Au fost primii caţavenci, la publicaţia care se numea simplu: Caţavencu – săptămânal incomod.

Acţionarul revistei era, 100%, Ovidiu Nacu.

Ce fac azi cei trei colegi de cameră: Sorin Vulpe conduce, ca publisher, compania Liberis. Mihaiu se ocupă de Radio Guerrilla. Doru Buşcu este redactor-şef la Caţavencii.

Octombrie 1991

Ovidiu Nacu lansează şi alte reviste, printre care câteva titluri erotice. Caţavencii sunt soclicitaţi să scrie la aceste reviste. Nu sunt de acord şi decid să plece.

Echipa de la Caţavencu lansează Academia Caţavencu, împreună cu regretatul Mihai Cârciog. Caţavencu lui Nacu mai rezistă câteva luni.

Structura de acţionariat a noii reviste Academia Caţavencu:

  • Mihai Cîrciog – 80%
  • Mircea Dinescu – 20%

1996

Caţavencii preiau acţiunile de la Mihai Cârciog. Practic, fostul proprietar le cedează părţile, la preţuri simbolice.

În noua formulă, Mircea Dinescu are 30%, iar zece Caţavenci primesc cote între 8 şi 10%.

Caţavencii acţionari:

Doru Buşcu
Mircea Toma
Liviu Mihaiu
Cornel Ivanciuc
Ioan T. Morar
Patrick Andre de Hillerin
Viorel Moţoc
Octav Mardale
Sorin Vulpe
Eugen Istodor

1997

Mircea Dinescu îi vinde acţiunile lui Sorin Ovidiu Vîntu. Preţul vehiculat: aproximativ 300.000 de dolari. Vânzarea se votează în Senatul Academiei Caţavencu. Rezultatul: egalitate. Eugen Istodor îşi reevaluează votul şi parte din revistă devine proprietatea lui Vîntu.

1999

Caţavencii răscumpără de la Sorin Ovidiu Vîntu (cu aceeaşi sumă) partea de 30% şi devin acţionari 100%.

2001-2002

Sorin Marin, fost acţionar la Rompetrol, cumpără 50% din revistă. Cealaltă jumătate se redistribuie între Caţavenci.

O parte din banii încasaţi de caţavenci se investeşte în dezvoltare. Caţavencu începe să lanseze şi alte tilturi.

2006

Sorin Ovidiu Vîntu preia Caţavencu, companie care între timp ajunsese la circa zece titluri, un post de radio şi o cifră de afaceri de aproximativ 12 milioane de euro. Printre acestea: Academia Caţavencu, Radio Guerrilla, Cotidianul, B 24 Fun.

A fost cea mai bună afacere pentru caţavenci, care au primit sute de mii de euro (între 500.000 şi 800.000 euro) fiecare.

Doar doi Caţavenci nu au fost de acord cu vânzarea: Liviu Mihaiu şi Mircea Toma. În următorii ani vor părăsi redacţia.

O parte mare din bani a fost investită în companie. Aproape jumătate din suma totală a tranzacţiei.

2010

Caţavencu mai are în portofoliu Academia Caţavencu şi Radio Guerrilla. Alte titluri s-au închis (cum ar fi Cotidianul), altele au fost vândute sau preluate de foştii manageri (Tabu, Aventuri la pescuit, Superbebe, 24 Fun).

Academia Caţavencu se scindează. Mircea Toma şi o parte din redacţia Academia Caţavencu pleacă şi lansează o nouă publicaţie: Kamikaze.

Caţavencu SA intră în faliment.

2011

Instanţa pronunţă falimentul Caţavencu SA. Brandul Academia Caţavencu este scos la licitaţie. La prima licitaţie, este câştigat de Doru Buşcu, pentru 1,6 milioane de euro. Buşcu nu strânge banii, iar licitaţia se reia.

La a doua licitaţie apare un al doilea jucător surpriză – Orlando Nicoară, managerul Mediafax Group (deţinut de Adrian Sârbu). Câştigă Dan Grigore Adamescu, prin jurnalistul Claudiu Pădurean (cal înscris oficial la licitaţie).

Adamescu nu convinge echipa de la Academia Caţavencu. Echipa lui Doru Buşcu pleacă la Dinu Patriciu, pentru săptămânalul Caţavencii.

Denis Dinulescu este numit de Adamescu redactor şef al Academiei Caţavencu. Redactor şef adjunct este poetul Paul Vinicius.

29 iunie 2011

Trei reviste de satiră, cu trei editori diferiţi, apar pe piaţă: Academia Caţavencu, Kamikaze şi Caţavencii.

Foto: Academia Caţavencu

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • kolo kolo
    Bai PAH! Tu esti singurul cu stomac ca sa mai iasa la interval. L-ai citit pe Buscu cu "...uniti-va!". Un om cu gusa de ciocoi are fantasma "uniti-va!"?

    Ca sa ce? Sa mai faceti voi (matale la divizia juniori) niste jonglerii cu actiuni si milioane de euro si apoi sa va dati fete si mai mari?

    Plus ca "texte scurte, imagini mari, citit rapid" scrie pe voi Liber TATEA. Oricata carnitza o sa puneti si chiar daca va aduceti o alta Tache (macar aia noua ar putea avea ceva sex-appeal) tot o sa va faca un "Can-Can" pe umor sau un "Click!". S-a dovedit deja.

    Muriti ba!
  • ElCucui ElCucui
    @Radu Preda, salut, bătrâne!
    @nelu, tu nu prea înțelegi slova, am impresia. "Iubita" a avut parte de gang-bang-uri pe bani mulți până să o ia Adamescu de fată mare.
    @PAH, zi-ne și cu cât ți-ai vândut acțiunile către colegi, să facă și gazda un up-date.
  • antropologu antropologu
    Ce simpatic era Buscu cu obrajii supti si carare pe mijloc...
    Cum aratam toti baietii intelectuali pe vremea aia.
    Ce vremuri, dom'ne...
    Cum i-a pervertit banul pe unii, cum i-a schimbat...
  • Pericle Pericle
    Adica vreti sa spuneti ca Vintu a platit hidrantul cu JUMA DE MILION DE EURO de bot de gheisha? Mamaaa ce fraier! Pe Matasari gasea de 10.000 de ori mai ieftin!
  • PAH PAH
    Petrișor, la structura acționariatului din '91 lucurile satu, de fapt, așa: a fost iun contract de asociere in participatiune intre MIrcea Dinescu, Rodan SRL și Așezamantul Cultural Academia Cațavencu. MIrcea avea 20% din participațiuni, Academia Catavencu avea 21% și Rodan SRL, firma lui Cârciog, condusă de Dan NIcolici, 59%.
    În 1996 Mircea a ajuns la 33%, restul fiind distribuit între AC Academia Catavencu si IQ Editex, firma noastra care edita ziarul. AC avea 10%, IQ Editex avea 57%.
    MIrcea vinde in 1998, nu in 1997. Vinde 30% catre SOV si 3% catre Florin Calinescu.
    In 1999 nu a avut loc nicio tranzactie, rascumpararea de la Vantu facandu-se mult mai tarziu, dupa 2001.
    Dupa achizitia facuta de Vantu, in 1998, se infiinteaza SC Academia Catavencu SA. Structura actionariatului este SC. IQ Editex SRL - 55% (82.500 actiuni)
    Sorin Ovidiu Vantu - 30% (45.000 actiuni)
    Florin Calinescu - 3% (4.500 actiuni)
    Asociatia Academia Catavencu - 1% (1.500 actiuni)
    Doru Buscu - 1% (1.500 actiuni)
    Patrick Andre de Hillerin - 1% (1.500 actiuni)
    Eugen Istodor - 1% (1.500 actiuni)
    Cornel Ivanciuc - 1% (1.500 actiuni)
    Octav Mardale - 1% (1.500 actiuni)
    Liviu Mihaiu - 1% (1.500 actiuni)
    Ioan T. Morar - 1% (1.500 actiuni)
    Viorel Motoc - 1% (1.500 actiuni)
    Mircea Toma - 1% (1.500 actiuni)
    Sorin Vulpe - 1% (1.500 actiuni)
    51 de actionari avand in posesie 1% din actiunile S.C. Academia Catavencu SA.

    Sorin Marin, prin Fundația Anonimul, a apărut de-abia in 2002. Eu deja imi vandusem actiunile, la acea data, catre cei 9 colegi care faceau parte din Senatul AC si din IQ Editex.

    Informatiile si schimbarile de actionariat petrecute dupa caea data imi sunt necunoscute, dar ce am scris anterior reprezinta informatiile corecte de pana in anul 2002.

    Multumesc
  • kolo kolo
    Felicitari pentru postare (articol, daca preferi). In sfarsit o idee originala legata de subiectul asta. Chiar interesant
  • El grande hidrante El grande hidrante
    Incorect! Pe piata sint acum doua reviste de partid, ambele sub acelasi nume, si una singura de satira.
  • Nelu Nelu
    Frumoasa poveste! Deci ceilalti(kaztele) sint niste pu...frici, nascuti din vechea garda, Academia Catavencu. Apropos, chiar v-ati batut joc de acest brand si ati scos cel mai prost ziar, pe care am putut vreodata sa-l vad, seamana cu Urzica. Bravos, Catavencii! Imi pare rau Doru Buscu, ca ti-ai vazut "iubita", calcata in picioare de barbari dar nu-i nimic, CATAVENCII sint cu tine, noi cititorii sintem Catavencii vostri!
  • Radu Preda Radu Preda
    Doar asa, de dragul statisticilor, ar trebui mentionat la fondatori si Constantin "Papi" Damian, coleg de facultate cu Ovidiu Nacu (Batalu') si asociat cu el in intreprinderea initiala. Din cate imi amintesc, Catavencu a aparut in februarie 1990, inainte sa fie dat celebrul decret 54, care reglementa infiintarea primelor intreprinderi "mici" private.
    Ar mai fi de spus ca inaintea divortului de Nacu, in afara de revistele erotice mentionate mai aparea si Catavencu International, un saptamanal pe format broadsheet, scos tot de echipa de la Catavencu.
    La primul numar echipa era mai larga, politehnistilor deja amintiti adaugandu-li-se o gasca de la Litere, din care a ramas statornic doar Viorel "Bill" Motoc.
    21 de ani... e ceva!

Trimite un comentariu

sus