Skip to main content

Discuţii în van la CNA despre Roşia Montană

 

După aproape o oră de dezbateri cu Mircea Toma, Bogdan Naumovici şi reprezentanţi ai Roşia Montană Gold Corporation, Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a luat nicio decizie în privinţa unor spoturi care promovează acest proiect.

Publicitate

Membrii Consiliului nu au luat nicio decizie, discuţiile dintre participanţii la şedinţă pe acest subiect, în continuare:

Mircea Toma, director ActiveWatch- Agenţia de monitorizare a presei:

“Din punctul nostru de vedere, spoturile publicitare încalcă art 29, punctul g.). “Să nu stimuleze comportamente dăunătoare mediului”. În virtutea acestui articol nu acceptă comunicarea comercială care dăunează mediului. Urmează să arunce în aer nişte munţi s.a.”

“Promovarea joburilor pentru această activitate încurajează comportamente care dăunează mediului. Impactul unei campanii de acest gen este pe de o parte o campanie care spune că dacă ai locuri de muncă merită să distrugi mediul. Nu am venit cu speranţe foarte mari la dumneavoastră, dar puteţi face istorie.”

Narcisa Iorga, membru CNA:

“Avem un coleg care vă susţine. Dacă aţi fi venit la toate plângerile pe marginea acestui subiect aţi fi văzut. Noi aici suntem să aplicăm o lege şi atât. Discuţiile despre modificarea legii aveţi destulă putere de lobby în Parlament."

Christian Mititelu, membru CNA:

"Spoturile stimulează o mentalitate potrivit căreia o proiritate socială, locală (reducerea şomajului) într-o zonă primează asupra interesului faţă de protecţia mediului şi a sănătăţii publice. În acest sens, văd aplicabilitatea Art. 29 f. şi g. din Legea audiovizualului."

Bogdan Naumovici, 23 Ideas:

"Oamenii trebuie să înţeleagă din spot că oamenii din această zonă care sunt specializaţi în minerit au dreptul să muncească, mai ales că au această şansă."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ion Diaconu Ion Diaconu
    d, bine zici:)) ar trebui interzise reclamele la frigidere,automobilele si,de fapt, cam la orice e legat de activitatea umana, ca intr-un fel sau altul, tot ajungem sa poluam.
  • Anda Anda
    nici eu nu inteleg de ce ar trebui interzise aceste spoturi. Eu am fost in Rosia Montana, prin 2007 ce-i drept, dar situatia era la fel de nasoala ca cea prezentata in spoturi. Si atunci, sa interzicem niste reclame care prezinta realitatea?
  • d d
    Va dati seama ca nici reclama la frigidere nu mai ai voie sa faci dupa capul tembelilor astoara?!...pai frigiderele merg cu freon care dau gaura in stratul de ozon, deci dauneaza mediului...
  • Ion Diaconu Ion Diaconu
    Naumovici s-a bagat in aceasta chestiune, pentru ca era o provocare pentr munca lui de advertiser. Dar rosienii chiar au nevoie de ce pune pe masa, ca momentan, am inteles, ca traiesc cu doar 6 lei/zi. Daca domnul Toma traia la fel, cred ca era si el de acord cu proiectul.
  • Carmen Carmen
    Eu nu stiu ce l-a deranjat asa de tare pe Marius Toma in acele clipuri. Am inteles motivatia publica pe care a dat-o, dar avand in vedere ca eu nu am vazut in spoturi nicio atitudine/gest/sugestie care sa ma determine sa adopt un comportament anti-mediu, cred ca a avut alta motivatie pentru care a facut tamtam. Poate din motive financiare, poate a vrut sa-si faca reclama agentiei pe care o conduce.
  • Ion Diaconu Ion Diaconu
    eu sunt de parere ca localitatile alea, in numar de 16, vor fi distruse daca proiectul nu incepe, avand in vedere ca sunt intr-o stare de saracie lucie si cu poluarea la grade inacceptabile. Proiectul poate rezolva ambele probleme. De ce nu-ti convine,Aidan?
  • seba seba
    Bai, nu fiti rai, eu cred ca Naumovici s-a bagat in chestia asta pentru ca rosienii sa aiba ce pune pe masa la copchii. Ei stau cu curul pe aurul ala si de la inaltimea Apusenilor fac...cu bolta pe noi.
  • aidan aidan
    de cand cel care face spoturi,naumovici,devine si promotorul direct interesat al celor care vor distruge 4 munti si vreo 16 localitati, dintre care una cu 1880 ani vechime atestata documentar?nu mai vorbesc de lacul cu cianuri.am vazut si auzit aceste spoturi mai des dacat il vedeam si auzeam pe ceausescu!chiar ma uitam cu teama la conserva intrebandu-ma daca s-o deschid sau nu!in 15 ani nu am vazut decat cel mult 7-8 emisiuni cat de cat contra proiectului.este o atat de mare inegalitate incat nu inteleg ce se intampla!de fapt inteleg, vorba vine ca nu inteleg.si domnul, devenit peste noapte luptatorul rmgc, cam ce doreste, sa fie difuzat si mai mult decat este? dl. naumovici nu a aflat ca mineritul de suprafata nu se face cu tarnacopul ci de catre oameni cu scoala, lucru rarisim in zona in care barbatii apti de munca au vegetat pret de 15 ani asteptand pomana?.a mai auzit cineva de oameni care nu s-au recalificat in 15 ani ci au asteptat?!pacat de domnul naumovici ca s-a bagat in ceva urat de tot.eu nu vreu lobby la cna,eu vreau lobby contra proiect la fel de des ca spoturile domnului naumovici in toata mass media si pe net ca nici acolo nu scap de patetica "scrisoare catre romania".ce inseamna cateva sute de puturosi in comparatie cu geografia mutilata si desertificata a romaniei?stie dl. luptator cata apa curata va fi otravita? milioane de tone!nici nu are zona atata apa!ce se intampla de si cei destepti devin rapaci si cinici?
  • Livia Livia
    Draga Bogdan Naumovici,

    Esti un personaj atat de lipsit de scrupule incat si daca mi-ai zice ca cerul e albastru nu te-as crede. Din punctul meu de vedere nu detii suficienta greutate morala ca sa dai lectii si sa tii prelegeri despre corectitudine. Cunosc un caz concret in care Petrisor a refuzat categoric "un cadou" la o conferinta de presa (toti ceilalti jurnalisti l-au acceptat incantati) iar asta pentru ca ii incalca principiile.
    Tu ai refuzat vreodata vreun cadou de la stapanul Gabriel?
  • Naumovici Naumovici
    Vezi, draga Petrisor, cum functioneaza manipularea despre care vorbeam amandoi mai devreme, la sedinta CNA? Articolul taui este un exemplu stralucit.

    Dintre membrii CNA prezenti la discutii, 6 au argumentat impotriva cererii lui Mircea Toma, unul pentru, iar Rasvan Popescu a fost relativ neutru, sustinand ca fiecare membru isi poate exprima o opinie asupra subiectului.

    Din relatarea ta, Toma are 2 paragrafe, in care ii prezinti toate "argumentele", de la cei 6, care au contrazis cu zeci de argumente cererea lui Toma, timp de aproape 1 ora, ai ales un singur citat, al Narcisei Iorga, din care intelegem ca pe Toma il mai sustine cineva, iar legea ar trebui schimbata, de la singurul sustinator al acestei ineptii, dommnul ong-ist Mititelu alegi tot o declaratie care condamna campania, iar de la mine iei o singura fraza, care descrie continutul spotului, fara sa argumenteze nimic.

    Sau poate nu ai avut timp de documentare...

    De ce nu povestesti cum Toma a cerut interzicerea spoturilor la autoturisme, pentru ca polueaza? Despre cum a pus presiune pe CNA spunandu-le ca sigur nu vor avea curaj sa ia o decizie favorabila lui, pentru ca lobby-ul marilor companii este prea puternic, la care Narcisa Iorga i-a raspuns ca cel mai puternic lobby in CNA este cel al ONG-urilor, prin persoana lui Mititelu, acelai Mititelu care a incercat, dupa 1 ora de discutii cu Toma sa nu ne permita si noua sa luam cuvantul, iar atunci cand l-am luat, a iesit din sala?! Eu, ca si comunicator, despre asta as fi vorbit. Tu, ca ziarist, ai ales sa nu.

Trimite un comentariu

sus