Skip to main content

"Preţul cerut RCS de către Antene, de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi"

 

Preţul cerut RCS de către Antene, de şapte milioane de euro, este de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi”, a declarat, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu – ACC, care reuneşte jucătorii din piaţă.

Publicitate

În interviul acordat Paginademedia.ro, Petric vorbeşte şi despre un conflict mai vechi al cabliştilor cu Antenele, care, spune el, forţau vânzarea posturilor Euforia şi Antena 2 numai la pachet cu gratuitele Antena 1 şi Antena 3.

Interviul, în continuare:

Din informaţiile Paginademedia.ro, dacă programele scumpe cer între 10 şi cel mult 20 de cenţi pe lună de la fiecare abonat, preţul cerut de Antene se ridica la circa 70 de cenţi.

Petrişor Obae: În comparaţie cu celelalte posturi de pe piaţă, cum este preţul cerut de Antena Group celor de la RCS pentru retransmisia posturilor pe reţeaua Digi?
Radu Petric: Niciun operator nu a plătit vreodată, de când există cablu în România, o asemenea sumă pentru a retransmite un post de televiziune.

Care este preţul mediu de retransmisie pentru un post TV?
Clauzele comerciale mă împiedică să pot da cifre exacte. Pot spune însă că preţul de şapte milioane de euro pe an (adică aproximativ 60 de eurocenţi pentru fiecare abonat pe lună) este de câteva ori mai mare decât cele mai scumpe posturi de pe piaţă.

Antena 1 este prima televiziune free tot air (care se poate prinde cu o antenă clasică) care cere bani pentru difuzare. Sunt zone în care Antena 1 se poate prinde şi cu o antenă normală, cu furculiţa, cum se spune. Cât este de corect ca unii să recepţioneze gratuit, iar altora să li se ceară bani pentru asta?

Între cele două părţi, nu este vorba de un conflict cu mize comerciale, ci de altă natură, care îmi scapă

Digi TV este o platformă DTH, nu intră sub incidenţa must carry, care impune retransmisia posturilor gratuite, cum este Antena 1.
Aici este o mare problemă. În mod normal, nu se legiferează diferit telefonia fixă şi telefonia mobilă, internetul mobil şi internetul prin cablu. Se legiferează, pur şi simplu, servicii respective.

În alte ţări este la fel?
Din cunoştinţa mea, distribuţia de audiovizual nu este diferit reglementat în funcţie de tehnologie. Când vine vorba de serviciile de retransmisie, sunt acelaşi reguli, nu contează că sunt făcute prin cablu, eter, internet sau DTH. Altfel, vorbim de denaturarea concurenţei, pentru că fiecare tehnologie are avantajele ei, dar furnizează servicii similare.

Oricum, în acest clar, toate datele par să arate că, între cele două părţi, nu este vorba de un conflict cu mize comerciale, ci de altă natură, care îmi scapă.

(P) Vrei să asiguri creditul obţinut de partenerul din străinătate pentru achiziţionarea produselor şi serviciilor furnizate?

Din păcate pentru Antene, argumentele lor sunt nefericite şi total nefondate

Cum se negociază preţul cu posturile TV?
Este o negociere liberă. Problema aici este că Antena 1 este o televiziune liberă la retransmisie. De ce trebuie să plătească cei abonaţi la DTH un post care pe cablu sau în eter este liber la retransmisie?

Din păcate pentru Antene, argumentele lor sunt nefericite şi total nefondate. De altfel, discuţii asmănătoare au fost şi cu cabliştii. Deşi legea impunea cabliştior să pună în grilă Antena 1 şi Antena 3 (altfel încălcau legea!), Intact forţa vânzarea la pachet numai împreună cu Euforia şi Antena 2.

Cum făceau asta?
Chiar dacă sunt posturile sunt libere la retransmisie, cabliştii aveau nevoie de un acord de la Intact pentru a le pune în grilă. Ei întârziau să trimită acest acord. Totul s-a rezolvat după un conflict deschis, în faţa CNA: Printr-o decizie a CNA, s-a stabilit că, dacă acordul nu este trimis într-un anumit termen, se consideră aprobat tacit, iar cabliştii pot pune posturile în grilă.

Pro TV nu a pus niciodată aşa problema. Acolo era clar ce posturi sunt gratuite şi care sunt pe bani.

Vezi filmul evenimentelor de vineri, pe Paginademedia.ro, AICI.

Citeşte despre lupta în comunicate de sâmbătă, AICI.

Foto: Money Express

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • potasiu potasiu
    SUNT UN ABONAT RDS-RCS PESTE 11 ANI DE ZILE, AM FACUT UN ABONAMENT COMPLET SI INTERNETUL CEL MAI MARE CARE ERA LA VREMEA RESPECTIVA, DAR CULMEA CA INTERNETUL MERGE TARE PROST, AM SUNAT, AU ZIS CA SE REMEDIAZA PROBLEMA, DAR DEGEABA.
    AM INTELES CA SE LUCREAZA LA FIBRA OPTICA SI IN CATEVA LUNI O SA MEARGA BINE, MAI VEDEM SI ASTA ..., DESI NU PREA CRED. ACUM A APARUT PROBLEMA CU RECEPTIONAREA POSTURILOR TV DIN TRUSTULUI INTACT. SINCER, NU MAI AM NICI O SPERANTA CA O SA SE REZOLVE TOATE ACESTE PROBLEME.
  • testoasa testoasa
    RCS & RDS nu are nici o proba la toate acuzatiile pe care le face fata de trustul Intact.
  • mishu mishu
    Andrei...te vad asa super destept si trebuie sa te intreb ceva pentru a ne lamuri pe toti.

    Deci RDS trebuie sa dea cota parte la antene ca incaseaza bani de la abonati? OK.

    Atunci de ce antenele nu trebuie sa dea si ele cota parte la RDS din banii incasati din publicitate? Aici nu mai merge? Pai de ce? Fara RDS antenele ar fi vazute de voiculescu si alti 10 retardati.
  • Andrei Andrei
    RCS-RDS, UPC, Focus-Sat sunt niste distribuitori de programe de televiziune. Cu alte cuvinte, legea ii obliga pe acesti distribuitori sa introduca doar niste programe pentru care nu trebuie sa plateasca nimic, iar celelalte programe cum ar fi Eurosport, PornoSat, CiumpixTV, etc. sunt platibile. Acum in functie de contractele pe care le au cu posturile TV acesti distribuitori pot sa nu plateasca. Companiile mentionate anterior iau bani de la abonati ca le distribuie prin sarmele specifice programele TV, iar firmele la randul lor platesc furnizorii, in speta posturile TV.

    Acum ce ar fi ca Emag, PCcac, Pcmac sa nu plateasca nimic catre distribuitori de produse ca ei vand produse catre cetateni? Pai acesti retaileri castiga din gros si nu mai platesc furnizorii ca acestia ar trebui sa le furnizeze gratis produsele?

    Asa si in cazul RCS-RDS, aceasta companie aduna banii de la cetateni, si mai departe compania trebuie sa plateasca posturile TV cu care are contract.

    Ca grupul Intact a cerut prea multi bani celor de la RDS, ma doar in cot, e problema lor sa negocieze astfel incat sa ajunga la un acord. N-am inteles de ce catre Antene nu ar trebui ca distribuitorii de programe TV sa nu plateasca nimic?
  • TPSJO TPSJO
    Legea este facuta prost, pentru ca din lege se face diferenta intre abonati pe cablu si abonati pe lighean. Si tot legea permite aceluiasi producator de programe sa beneficieze de principiul MUST CARRY in acelasi timp in care pe alta platforma de transmisie el isi poate vinde posturile pe bani, aceluiasi operator de cablu/satelit.
  • insider insider
    Va spun in exclusivitate ca RCS-RDS (Romania) nu va mai exista dupa alegeri deoarece va fi vanduta catre alt operator inainte de acestea.
  • TPSJO TPSJO
    Ar trebui ca CNA-ul sa extinda legea sub incidenta careia intra abonatii de pe cablu, astfel incat sa afecteze si abonatii cu lighean (DTH), asadar si cei care prind semnalul cu palaria digi sa poata beneficia de principiul MUST CARRY.
  • Florin Florin
    antenele se intreba daca pro tv primeste vreun ban, cand protv castiga 120 mil pe an ar cobora ei la nivelul antenei sa ceara pana in 2 mil asa cum iese din calculul asta?
  • steven steven
    Se pare ca esti pe langa subiec.Articolul de mai sus vorbeste despre razboiul dintre antene si digitv-dth,iar in acest domeniu,al dth-ului exista si alternative(focussat,dolce).Ca sa nu mai spun ca problema semnalului de pe satelit se poate rezolva prin instalarea unei parabole cu diametru mai mare decat ceea ce iti ofera digi.Eu am o parabola de 1,2m si nu am avut NICIODATA probleme cu receptia pe dth.
  • steven steven
    Facturile nu sunt distribuite de rcs-rds.Mai nou ele sunt distribuite de o firma privata de poșta numita Total Post.Acolo ar trebui sa cautati intarzierea distribuirii facturilor.
  • Petre Petre
    Stii cum suna asta?
    Te duci in piata si vrei sa cumperi ceva.
    Vanzatorul e nesimtit si iti spune ca ori cumperi ori te duci in origini daca nu dai pretul lui exorbitant.
    Alegi sa nu cumperi. Ceea ce a facut si RCS RDS
    Problema e ca pana sa faci un pas de langa taraba se aduna o gramada de gura casca.
    Toti incep sa urle la tine ca esti nedemocrat si nu ajuti "producatorul cinstit". Si ce daca el cere pretul ala. Este liber sa il ceara iar tu trebuie sa i-l dai.
    Cam asa suna acest lucru.
    Antenele sunt vanzatorul care cere un pret si injura pe toti care spun ca e imposibil de platit. RCS e consumatorul care nu poate plati si nu vrea sa plateasca.
  • Petre Petre
    Sincer, voi aveti antena Digi?
    Mai aveti cumva tv pe lampi?
    Am antena Digi de mai 6 ani. Niciodata! Repet! Niciodata nu am avut probleme cu semnalul. Imaginea este foarte buna.
  • matei matei
    Eu nu inteleg cum vor Antenele sa oblige pe cineva sa le cumpere posturile. Daca lor nu le-au iesit afacerile bine unul cu altul, de ce trebuie conflictul mediat de altii?

    Ce diferenta mai e intre dorinta Antenistilor ca toata lumea sa le plateasca pentru retransmitere si abonamentul obligatoriu al TVR?

    Daca se cred asa smecheri sa isi cumpere singuri canal codat pe satelit si omu' care doreste sa-i vada, sa le plateasca lor direct cumparandu-si cartela pentru receiver.
  • Clau Clau
    Simi dragule, Antenele au fost scoase doar de pe DTH (adica aia cu farcurii pe casa - poate asa intelegi). La DTH nu exista captivi, poti sa iti pui farfurie de la orie firma, oriunde in tara!!!!
  • Cristian Cristian
    Mananci bors ! Internet-ul fyberlink, de la RDS, nu are egal, astazi, in Romania ,nemaivorbind de punctele dese de acces wireless(ultimele lor echipamente sunt excelente, nu mai au prblemele-inerente- din trecut) La fel si la telefonie, multi au renuntat la operatorul national, la RDS am minute garla toata ziua, cu retelele fixe(aici includ si UPC),iar romanii nostri microbisti, din toata Europa,sunt -in majoritate- multumiti, astazi, de serviciile lor !

Trimite un comentariu

sus