Skip to main content

Realitatea Plus, amendată pentru publicitate politică la AUR. CNA vrea să vadă contractul de promovare pe care Realitatea îl are cu „Caravana Medicală”

 
Realitatea Plus, amendată pentru publicitate politică la AUR. CNA vrea să vadă contractul de promovare pe care Realitatea îl are cu „Caravana Medicală”

Caravana AUR pentru sănătate a mai adus o amendă postului Realitatea Plus. Motivul? Publicitate politică. 

Publicitate

CNA a decis să amendeze a doua oară Realitatea Plus pentru că face promovare poltică în afara campaniei electorale.

După ce la început de noiembrie televiziunea de ştiri a fost sancţionată cu suma de 50.000 de lei pentru difuzarea spotului în cauză, Realitatea Plus a perseverat, spotul a fost difuzat în continuare. Iar CNA a revenit cu o nouă amendă, de data aceata de 60.000 de lei. 

Totodată, CNA a decis să ceară Realitatea Plus contractul dintre televiziune şi „Caravana medicală”, regimul de difuzare al campaniei şi implicarea postului. „Şi dacă au vreun protocol sau contract cu cei care gestionează această caravană, în speţă partidul politic AUR”, a spus Monica Gubernat, preşedintele CNA.  

Potrivit monitorizării CNA, spotul în cauză a fost difuzat de şase ori pe data de 14 noiembrie şi de câte nouă ori pe zi în perioada 15 - 21 noiembrie. Clipul nu a fost difuzat între coperţi de publicitate, aşa cum spune legislaţia audiovizuală.  

Clipul promovează Spitalul mobil AUR, o caravană ce merge în diferite zone din ţară şi oferă românilor din zone defavorizate controale medicale. 

Printre mesajele-cheie ale spotului se menţionează: 

„Caravana „România Suverană”, alături de spitalul mobil au trecut la fapte. 

Ne-am luptat întotdeauna pentru cei năpăstuiţi şi abandonaţi de autorităţi şi acum a venit momentul să facem mai mult”. 

În clip apar şi oameni intervievaţi care vorbesc despre beneficiile acestei caravane şi atacă mediul politic. „Să plece toţi, cu nesimţirea lor, că hoţia, cum zic ei, de exemplu, pensiile speciale. Aia-i o hoţie totală, hoţie, furt organizat!”, a spus unul dintre cei intervievaţi.  

În plus, spotul îi invită pe telespectatori să intre pe un site în care este promovat partidul AUR. 

Reprezentantul Realitatea Plus le-a spus membrilor CNA că această campanie aparţinea Realitatea Plus şi că în prezent campania nu se mai difuzează la TV. Acesta a mai spus că din spotul difuzat pe TV în săptămâna 14 - 21 noiembrie fuseseră scoase „toate elementele” care ar promova partidul AUR. 

„Ce legătură are cu medicina comentariul: toţi fură, ne-am săturat de ei?”, l-a întrebat Mircea Toma, membru CNA, pe reprezentantul televiziunii de ştiri. 

„Nu ştiu dacă are legătură cu medicina, dar la momentul respectiv au fost opiniile celor intervievaţi”, a fost răspunsul lui Mihăiţă Avram, cel care reprezintă Realitatea Plus, în relaţia cu CNA. 

„Cine a făcut clipul ăsta, l-a făcut cu gândul că transmite nişte mesaje. Un mesaj este: uite, noi avem grijă de voi, de sănătatea voastră. Dar ce spuneţi despre ceilalţi? Această parte cu ce spuneţi despre ceilalţi care fură iese din componenta umanitară a unei caravane”, a mai remarcat Mircea Toma. 

„Este vorba despre politică în acest spot”, a mai spus Toma. 

Legislaţia încălcată: 

Art. 139 - Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus