Skip to main content

Realitatea Star nu-şi mai poate schimba sigla. CNA revine asupra deciziei, după contestaţia Romania TV

 
Realitatea Star nu-şi mai poate schimba sigla. CNA revine asupra deciziei, după contestaţia Romania TV

„Seamănă cu Antena Stars şi puţin cu România TV", remarcau membrii CNA acum o săptămână, când au văzut noua siglă Realitatea Star. Iată că, la nicio săptămână de când CNA a admis noua siglă a postului Realitatea Star, au apărut şi contestaţiile. Două la număr. 

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit contestaţii de la Romania TV, dar şi de la Antena Stars. 

Pe de o parte, Romania TV a constat noua siglă a postului, care este reprezentată de literele RTV şi o stea, care a motivat că noua siglă poate crea confuzie cu numele postului Romania TV. Antena Stars a avut o problemă cu numele unei emisiuni. 

După ce săptămâna trecută membrii CNA au votat în unanimitate noua siglă Realitatea Star, forul a acceptat contestaţia Romania TV. astfel, televiziunea de ştiri a familiei Păcuraru nu mai poate folosi noua siglă. 

Pe larg despre contestaţii, în continuate:

Ce spun reprezentanţii RTV: "Se creează confuzie"

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat în şedinţa de marţi două adrese de la Romania TV şi Antena Group privind televiziunea Realitatea Star. 

„Abrevierea programului de televiziune Romania TV, pentru care subscrisa deţine licenţa audiovizuală, este RTV, cunoscut de ani de zile în România.

Apreciem că se va crea în rândul publicului o confuzie între subscrisa care este recunoscută la nivel national de ani de zile sub acronimul RTV şi postul Realitatea Star.

Confuzia fiind întărită şi de faptul că atât marca subscrisei este pe fonul roşu, iar sigla Realitatea Star este de asemenea alcătuită din nuanţe de roşu”, arată adresa de la Romania TV. 

Antena Stars: "Realitatea utilizează fără drept semne ale mărcii Star News"

De cealaltă parte, Antena Stars are o problemă cu numele uneia dintre emisiunile postului, Realitatea Star News.

Postul Antena Stars are în grilă, încă de la lansare, emisiunea Star News, pe care reprezentanţii Antena Stars spun că au şi înregistrat-o la OSIM. Realitatea Star are emisiunea Realitatea Star News. 

„Deţinem informaţii şi dovezi că societatea PHG Media Invest SRL utilizează fără drept semne ale mărcii Star News în cadrul Realitatea Star News, încălcând în acest mod drepturile conferite subscrisei (Antena Stars – n.r.)”, arată adresa depusă de Antena Stars la CNA. 

Antena Group, compania care deţine Antena Stars, a şi trimis o notificare către Realitatea prin care cere societăţii să se abţină în a utiliza „semnele mărcii Star News precum şi a oricăror semen ale mărcilor aflate în portofoliul subscriselor, în cadrul Realitatea Star”.

Reamintim că CNA a aprobat în şedinţa de marţea trecută noua siglă a postului Realitatea Star, lansat în urmă cu un an.

Chiar unii membri CNA au remarcat asemănări între siglele Realitatea Star şi Romania TV şi chiar Antena Stars.

Cum se apără Realitatea: „Această marcă s-a constatat că aparţine Realităţii TV”

„Nu am ascultat criticile celor de la Antena Stars, însă văzând titlurile celor două emisiuni, bănuiesc că e o chestiune pe care Realitatea o va regla. Va schimba titlul emisiunii, dacă se doreşte. Acolo denumirile sunt similare, nu avem ce comenta la acest capitol.

Şi cred că vor lua măsuri să schimbe denumirea emisiunii”, le-a spus avocatul Ioan Georgescu, cel care a reprezentat Realitatea Star în această speţă, membrilor CNA. 

În legătură cu sesizarea făcută de Romania TV cu privire la folosirea siglei RTV:

"Această chestiune este una veche şi cred că a fost tranşată de către OSIM prin respingerea înregistrării mărcii RTV de către companiile domnului Ghiţă. Această marcă s-a constatat că aparţine Realităţii TV.

Între Realitatea TV şi Geopol există un contract de asociere în participaţiune, astfel încât singura entitate care ar fi putut formula o oarecare opoziţie ar fi fost doar Realitatea TV. Acesta nu a făcut-o şi se pare că a făcut-o Romania TV fără absolut niciun drept.”

Mirela Oprea, avocatul Romania TV: 

„Noi am făcut această contestaţie la decizia CNA, pentru că am considerat că această siglă este un semn care poate să creeze confuzie cu marca noastră înregistrată.”

Cristina Pocora, membru CNA:

„Pe mine mă preocupă această confuzie care se poate crea în rândul telespectatorilor şi mi se pare cea mai păguboasă pentru telespectator.

Încă de data trecută am sesizat că se creează confuzie cu două posturi de televiziune, şi cu Antena Stars şi cu Romania TV, după cum a spus Monica Gubernat data trecută. Aşa că aş lua în considerare serios discuţia asta.

Cred că pot veni şi ei cu altă siglă care să nu lezeze alţi jucători din piaţă, să nu-i zăpăcească pe telespectatori cu siglele.”

Monica Gubernat, membru CNA:

„Şi eu iau foarte serios această contestaţie cu aceleaşi argumente pe care le-a avut şi Cristina.”

Sigla RTV a fost îndeung disputată în trecut. Postul Romania TV s-a lansat în 2011 cu sigla RTV (de la Răitaru TV). Aceasta a fost însă contestată la vremea respectivă chiar de Realitatea Media, care opera Realitatea TV, şi care deţinea marca RTV la OSIM. Lupta s-a dus inclusiv în instanţă.

În 2013, CNA notifica Romania TV să nu mai folosească marca RTV, iar postul s-a conformat (detalii AICI). 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus