Skip to main content

Două noi televiziuni au primit licenţă de la CNA: TVR Sport şi TVR Folclor. Turturică: „Angajamentul nostru cu TVR Sport este că o să reflectăm primordial celelalte sporturi decât fotbalul"

 
Două noi televiziuni au primit licenţă de la CNA: TVR Sport şi TVR Folclor. Turturică: „Angajamentul nostru cu TVR Sport este că o să reflectăm primordial celelalte sporturi decât fotbalul"

Piaţa de televiziune se măreşte cu două noi televiziuni. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat licenţe audiovizuale pentru două noi televiziuni tematice: TVR Sport şi TVR Foclor.

Publicitate

Cele două posturi se vor lansa în toamnă, potrivit declaraţiilor preşedintelui TVR, Dan Cristian Turturică. 

Ce vor conţine celor două posturi?

La TVR Folclor vor fi emsiuni despre etnografie, folclor, tradiţii şi despre viaţa satului, dar vor fi difuzate şi momente din arhiva TVR ale Tezaurului Folcloric.

Degeaba are TVR zeci de mii, sute de mii de ore de Tezaur Folcloric, dacă nu ai unde să le difuzezi.

Fără un TVR Folclor, această parte a arhivei TVR, o parte foarte importantă ar rămâne nevalorificată, neadusă în atenţia publicului", spune Dan Cristian Turturică, preşedintele TVR.

TVR Sport va transmite în direct competiţii naţionale şi internaţionale, şi se va concentra şi pe celelalte sporturi, nu doar pe fotbal.

"Vor avea de câştigat telespectatorii, pentru că vor afla că există sporturi şi în afara fotbalului", a adăugat Turturică.

Dan Turturică, preşedintele Televiziunii Române:

„Propunem două proiecte împotriva curentelor, tendinţelor generale, poate părea paradoxal ce spun, pentru că avem o grămadă de canale de sport în România, avem şi canale folclorice.

Cu toate acestea, conţinutul şi ceea ce vrem să facem reprezintă un demers un pic împotriva curentului."

Ce spune Turturică despre TVR Sport?

"Toate sporturile cu excepţia fotbalului trăiesc în paralel cu fotbalul, dar într-un con de umbră. Nu le vezi pe nicio televiziune. Ştiri despre aceste sporturi nu afli decât dacă vreun reprezentant important câştigă o medalie importantă, altfel nu (...).

Dacă vă uitaţi la programele canalelor de sport, o să vedeţi că sunt dominate de fotbal. Îşi mai face loc din când în când tenisul, când avem jucătoare care sunt în competiţie... În rest sunt numai ştiri despre marile performanţe.

Canotajul primeşte foarte puţină expunere... Angajamentul nostru cu TVR Sport este că o să reflectăm primordial celelalte sporturi decât fotbalul.

Cred că în felul acesta răspundem misiunii publice a Televiziunii Române. Vor avea de câştigat telespectatorii, că vor afla că există sporturi şi în afara fotbalului (...). Au de câştigat sportivii care vor primi tipul de atenţie pe care o merită înainte de a ajunge să câştige vreo medalie la Olimpiadă sau la Campionatul Mondial."

Despre TVR Folclor:

"Şi TVR Folclor este un canal şi un proiect împotriva curentului. Mai sunt canale care dau muzică folclorică, dar uitându-ne atent la ce dau foarte mult celelalte canale, care dau muzică populară, ne dăm seama că se mulează mult prea mult pe gusturi la modă, dar care din punctul nostru de vedere nu au foarte multă legătură cu ce este valoros şi merită conservat şi dat mai departe din muzica populară.

TVR are o arhivă consistentă. Este un depozitar în sensul cel mai curat al cuvântului, al unor comori din acest punct de vedere. Avem zeci de ani de emisiuni de Tezaur Folcloric, unde nişte oameni dedicaţi chiar s-au străduit să-i găsească pe acei rapsozi care au păstrat cât mai curat spiritul muzicii populare autentice. Au făcut eforturi majore să conserve muzică cântată la instrumente, care astăzi aproape că sunt dispărute sau foarte puţini oameni ştiu despre ele...

Toate acestea se află în arhiva Televiziunii Române, iar TVR Folclor îşi propune să le scoată la lumină, pentru că degeaba are TVR zeci de mii, sute de mii de ore de Tezaur Folcloric, dacă nu ai unde să le difuzezi. Nu le poţi pune doar pe YouTube sau alte canale. Nu ar ajunge la toată lumea. În special pentru acest tip de muzică, publicul se uită la televizor.

Fără un TVR Folclor, această parte a arhivei TVR, o parte foarte importantă ar rămâne nevalorificată, neadusă în atenţia publicului. Evident că nu ne vom concentra doar pe muzică populară, vom încerca să acoperim tot spectrul care ţine de identitatea culturală, naţională şi anume să avem emisiuni despre etnografie şi folclor autentic, să avem o reflectare a vieţii satului şi în dimensiunea contemporană, dar şi în aia atemporală."

 

Siglele TVR Sport şi TVR Folclor

Cristina Pocora, membru CNA:

"Vreau să mă asigur că nu vom vedea în transmisiunile în direct de pe TVR Sport reclame la jocurile de noroc.

Legea aşa cum a ieşit acum din Parlament nu vine cu foarte multe schimbări, ori nu mi-aş dori să văd la postul public, în mijlocul zilei astfel de reclame la care să fie supuşi tineri.

Pentru că există acest flagel şi acest risc, şi chiar dacă noi spunem că în timpul competiţiilor sportive în direct, radiodifuzorii pot da asemenea reclame - aş vrea să am de la dumneavoastră acest angajament că TVR, banii publici nu vor fi folosiţi pentru un post, care să dea astfel de reclame la pariurile sportive, la care tinerii noştri să fie expuşi."

Dan Turturică:

"Sunt unele competiţii sportive în care Federaţiile au făcut tipul acesta de înţelegeri. Nu am o statistică a întinderii acestui tip de înţelegeri pe care le au Federaţiile. Dar dacă ei, de exemplu, au făcut astfel de înţelegeri şi vorbim despre o competiţie importantă, s-ar putea ca realmente să nu avem de ales decât cu riscul de a nu da respectiva competiţie (...)."

Dorina Rusu, membru CNA:

"Mă uit la TVR Info şi mi se pare un post foarte bun şi îmi place. De ce are audienţa atât de mică, mult mai mică decât merită? Ce puteţi face în acest sens şi evident întrebarea se leagă de celelalte două posturi noi. Cum faceţi ca aceste posturi să fie văzute de oameni?

Aici e o problemă. Unii oameni nu ştiu nici acum că există TVR Info. Cum o să faceţi ca oamenii să ştie că există TVR Sport şi TVR Folclor şi să vizioneze? Trebuie promovate. Ce strategie aveţi în sensul acesta, pentru că este păcat să existe oameni care muncesc atâta, ca să fie un produs bun şi să fie văzut de atât de puţini oameni."

Dan Turturică:

"(...)Asta cu audienţa e un pic subiectivă, în sensul că nu zic că brusc TVR ar trebui să aibă de 10 ori mai mult. Ţinem proporţiile corecte...

TVR Info a crescut. Este încă departe de potenţialul de audienţă, dar a crescut semnificativ. Ştiu că am plecat de foarte jos, dar a crescut consistent faţă de punctul de plecare.

Avem un plan de marketing, dar nu doar pentru canalele noi, ci inclusiv pentru TVR Info şi TVR Cultural. Vrem să avem steaguri în toate instituţiile de cultură din România legată de TVR Cultural.

Pentru TVR Folclor vrem să avem nişte bannere în toate comunele din România, ca să le spunem că s-a deschis. Pentru TVR Sport este evident că avem nevoie de parteneriate mai solide inclusiv cu Federaţiile şi să fie un soi de promovare reciprocă (...).

Dacă este să ne uităm la ce face audienţă pe TVR sunt ştirile, sportul şi folclorul. Sunt cam cei trei piloni de audienţă."

Citeşte şi: EXCLUSIV. TVR îşi face un "Etno" şi un canal de Sport. Totul despre proiectele noilor posturi

Citeşte şi: APROBARE. Conducerea TVR şi-a dat acordul: se vor lansa TVR Folclor şi TVR Sport

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus