Skip to main content

Demontarea unui FALS. Site-uri mari de la noi au rostogolit fake-ul cu „Europa, în pragul unei pene catastrofale de curent”

 
Foto - Pexels
Foto - Pexels

Demontarea unui FALS. Blackout în Europa! Pană de curent uriaşă. Armata a intervenit deja: Pregătiţi-vă”, „Europa, la un pas să rămână în beznă totală zile în şir, „Am putea avea o pană de curent catastrofală.

Publicitate

Este vorba despre un FAKE-NEWS, care s-a propagat rapid printre români, arată Veridica.ro

Mai sus sunt doar câteva dintre titlurile care au circulat în ultimele zile în presa online de la noi. Observator News, Capital, RomâniaTV.net şi chiar ProTV.ro au dat „ştirea” cu „pana de curent catastrofală”

O analiză Veridica.ro, site la care publisher este jurnalistul TVR Marian Voicu (specializat pe fenomenul Fake-News), a demontat falsul şi a explicat de unde a pornit şi de către cine a fost amplificat. 

Textul este semnat de redactorul şef Cătălin Gomboş (jurnalist Radio România).

De la ce a pornit fake-ul: O campanie de informare pentru populaţie

Cei de la Verdica.ro au plecat pe firul informaţiilor şi au descoperit care a fost sursa. A existat şi un sâmbure de adevăr în toată povestea, amplificat şi reinterpretat de numeroase publicaţii. 

Fake-ul care a circulat masiv pe net: „O pană majoră de curent electric, care ar putea dura până la două săptămâni, este iminentă în Uniunea Europeană, afirmă o parte din mass-media din România, care menţionează un presupus avertisment al ministrului austriac al apărării”

Informaţia iniţială: „De fapt, armata austriacă doar ia în calcul posibilitatea unei pene de curent în cadrul programului său de prevenire a crizelor şi a lansat o campanie de informare pentru populaţie care nu are nimic neobişnuit”, explică cei de la Verdica. 

Cătălin Gomboş notează, de asemenea:

„Numeroase publicaţii au transmis ideea – în titlu sau chiar şi în conţinutul articolelor – că o pană masivă de curent electric, la nivel european, este iminentă şi că aceasta va dura zile sau chiar săptămâni”. 

El mai explică şi de ce sunt false ştirile care anunţă „o pană catastrofală de curent”:

Austria nu a avertizat că o pană de curent la nivelul UE este iminentă sau inevitabilă, nici nu a prezis amploarea sau durata acesteia. Atunci când a fost lansată campania de informare, Klaudia Tanner doar a afirmat că posibilitatea unui black-out trebuie luată în calcul”, spune jurnalistul. 


Toata analiza, pe Veridica.ro


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Colt Daniel Colt Daniel
    Sa râd că am afirmat asta imediat ce am văzut ,,știrea" sau sa plâng că noi că societate am ajuns sa înghițim orice baliverne? https://youtu.be/JAm46hIjCXA
  • Stefan Stefan
    Adica tu esti pregatit sau cum?
  • Requiem for Steve Requiem for Steve
    Dincolo de senzaționalismul site-urilor noastre și de ușurința cu care se acreditează ideea că este vorba de ceva iminent, NU este feicnius.

    https://www.bundesheer.at/archiv/a2021/blackout/blackout.shtml

    Ministerul Apărării *** și-a avertizat cetățenii că, în cazul unei pene de curent la nivel continental, situația ar fi deosebit de *** circa 2 săptămâni, timp în care cei care sunt prinși nepregătiți (practic 95% dintre Ștefanii de pe lumea asta) ar da de dracu.

    Partea bună e că, în anii următori, vom scăpa de mulți dinte Ștefani. Partea proastă e că va mirosi îngrozitor.
  • S S
    @Soby bineinteles!Dar am spus asta special pentru milica
  • Stefan Stefan
    Stirea era atat de absurda incat nici n-am bagat-o in seama.
  • Soby Soby
    @S Și pentru Digi 24 merge pentru că pleacă prea mulți!
  • S S
    @Mile si ce daca a starnit PSDTV(Romania TV) panica,eh,pentru ei merge
  • Mile Mile
    Cine e prost oricum nu are rost ha

Trimite un comentariu

sus