Skip to main content

FĂRĂ PRECEDENT. Adrian Cioroianu, şeful Bibliotecii Naţionale, aflat în conflict cu Emilia Şercan, a făcut public subiectul unei investigaţii a jurnalistei. Şercan: „o mârşăvie inimaginabilă”

 
FĂRĂ PRECEDENT. Adrian Cioroianu, şeful Bibliotecii Naţionale, aflat în conflict cu Emilia Şercan, a făcut public subiectul unei investigaţii a jurnalistei. Şercan: „o mârşăvie inimaginabilă”

Fără precedent. După contrele pe Facebook pe tema frigului din Biblioteca Naţională a României, Adrian Cioroianu, directorul instituţiei, a dezvăluit ce doctorat analizează jurnalista Emilia Şercan. Cel al lui Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO. 

Publicitate

Jurnalista a comentat în online, zilele trecute, faptul că în sălile de la Biblioteca Naţională este extrem de frig. A postat chiar şi o poză cu un termometru ce indica 16 grade. 

Postarea, comentată intens, a atras critica directorului BNaR, Adrian Cioroianu, care a acuzat-o pe jurnalistă de fake news. Ulterior, Cioroianu a devoalat şi informaţiile pe care aceasta le-a cerut la bibliotecă. Iniţial într-un comentariu la o postare a analistului militar Hari Bucur-Marcu, iar mai apoi într-o postare mai elaborată pe pagina sa. 

„Emilia Sercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană şi, în treacăt, mai ia şi temperatura prin spaţiile deschise ale Bibliotecii Naţionale..”, a scris Cioroianu în postarea sa pe Facebook

„Sunt convins că duceţi dorul harţei, altfel nu v-aţi lega zilnic de BNaR, de mine, de prezenţele mele în televiziuni etc. V-am mai întrebat şi ieri: vă roade pizma că televiziunile mă mai sună din când în când? Credeţi că veţi deveni atractivă pentru Tv atacându-mă? Măcar o mică diferenţă e între noi: (nu, nu cea la care vă gândiţi, in inocenţa dvs.): diferenţa dintre noi e că eu n-am fost niciodată un mercenar şi niciodată n-am fugit dintr-un studio atunci când nu mi-au convenit întrebările. Aţi înţeles? Vreţi să detaliem?”, a mai adăugat Cioroianu. 

Cioroianu spune că îi promite Emiliei Şercan că îşi va da demisia dacă demonstrează „validitatea aserţiunilor dumneavoastră (sinecuri primite de mine, angajaţi care nu mă văd prin bibliotecă, buruieni prin exterioarele BNaR)” şi o va propune pe ea să conducă Biblioteca Naţională. 

Cioroianu:

„Dar, dacă eu demonstrez că dvs MINŢIŢI ca o gazetă bolşevică inclusiv în postarea de azi, 29 februarie, prin grave şi interesate omisiuni (à propos, cred că lucrarea pe care aţi cerut-o recent la BNaR era a lui Mircea Geoană, curios că era după ce MG şi-a anunţat dispoziţia de a candida, curios că acum aţi uitat, pentru ce aţi intrat pe frig în BNaR, doar că, ce să vezi, până a da de-a investiga lucrarea, cum tot veniserăţi cu un termometru de cameră în geantă, v-a apucat brusc grija temperaturii din BNaR şi a studenţilor pe care nu i-ati văzut acolo! Nota bene: vizita dvs. fiind marţi 27 februarie a.c., la două zile după vacanţa studenţilor, zile de luni-marţi-miercuri în care tinerii sunt mai curând în facultăţi, să-şi afle orarul semestrului doi...

E jenant că dna Şercan pozează în lector univ. de ceva ani şi încă nu ştiţi unde merg studenţii, în majoritate, după vacanţă... Dacă nu ştiaţi, v-o spune un profesor cu 30 de ani vechime, avansat încet pe scara academică, nu făcut pe daiboj, ca alţii: studenţii, în primele zile după sesiune şi vacanţă, mai curând merg in facultăţi decât în biblioteci.”

Emilia Şercan: „Îi solicit public ministrului Culturii, Raluca Turcan, un punct de vedere referitor la dezvăluirea de date nepublice” 

Jurnalista Emilia Şercan a reacţionat catalogând gestul lui Adrian Cioroianu drept incalificabil, „de o mârşăvie inimaginabilă”. 

„Prin faptul că Adrian Cioroianu divulgă public această informaţie mă vulnerabilizează şi mă expune public, cu atât mai multe cu cât este de notorietate faptul că din cauza dezvăluirilor mele despre plagiatele în tezele de doctorat ale unor politicieni sau demnitari am fost ameninţată cu moartea, discreditată public, dar şi am fost ţinta unui kompromat”, a spus Emilia Şercan. 

Jurnalista a cerut şi Ralucăi Turcan, Ministrul Culturii, un punct de vedere referitor la dezvăluirea de date nepublice de către Adrian Cioroianu. 

Scandalul Şercan - Cioroianu, cronologia

Pe 27 februarie, Emilia Şercan postează imagini din sala se lectură a Bibliotecii Naţionale, spunând că e şocată de cât este de frig. În imagini apare şi un termometru ce indică 16,6 grade. 

Citeşte şi: Interviu Exclusiv. Emilia Şercan, în Studioul Paginademedia: "Ce face Adrian Cioroianu este să pună o ţintă pe mine". Ce trebuie să facă? "Demisia" (VIDEO)

Emilia Şercan:

  • „Atmosfera era absolut dezolantă, cu oameni îmbrăcaţi mai ceva ca cei care au umblat azi pe afară în Bucureşti, pentru că pe stradă nu am văzut pe nimeni cu gluga în cap. Temperatura exterioară a fost azi de 18 grade.
     
  • În ceea ce priveşte sălile de lectură, din cauza frigului este deschisă una singură, la etajul I: sala de "economie", acolo unde a fost mutat şi unul dintre cele două calculatoare pe care se pot studia tezele de doctorat. Sala de literatură a fost închisă acum mai bine de o lună.
  • Activitatea a fost mutată la „economie” pentru că această sală este pe partea de vest a clădirii, latură pe care bate soarele şi e mai cald decât la „literatură”, unde temperatura nu trece de 13,5 – 14,00 grade.
     
  • Cam asta sunt condiţiile în „România educată” a împăratului, pentru care statul plăteşte peste 7 milioane de lei ca să îi facă o casă cu două (două!!!) săli de fitness, că una nu-i ajunge, dar care stat nu găseşte bani să încălzească clădirea Bibliotecii Naţionale.
     
  • Asta este respectul în „România educată” pentru studiu, muncă, învăţare.
     
  • Îmi spuneau angajatele că în trecut aveau şi câte 80 de cititori pe zi în sălile de lectură. Mulţi dintre ei erau studenţi străini, deprinşi să înveţe la bibliotecă. Azi dacă am fost vreo 10 oameni de toţi.
     
  • Angajatele erau îmbrăcate la fel ca tinerii pe care îi vedeţi în poze, cu hainele groase de stradă pe ele.
     
  • Le-am întrebat dacă l-au văzut pe directorul Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, venind prin sălile de lectură ca să se intereseze de situaţia în care stau cititorii şi angajaţii instituţiei. „Da, l-am văzut, dar la Digi24, nu pe aici”.

Pe 28 februarie a venit şi reacţia virulentă a lui Adrian Cioroianu, care o acuză pe jurnalistă de fake news. 

Cioroianu

  • „Dna Emilia Şercan, de la buna impresie pe care mi-a făcut-o cândva, la creatoarea de fake-news de azi
     
  • #EmiliaŞercan Ca de atâtea ori, diseminaţi minciuni/fake-news atât la adresa BNaR, cât şi la adresa mea. Ar trebui să vă fie ruşine - deşi n-aş paria că aveţi astfel de scrupule. O să aveţi altă dată parte de un răspuns detaliat, pentru că oricum aveţi laşitatea de a evita o dezbatere faţă în faţă cu mine, aşa cum vă propun public de mult! Dar tot n-o s-o puteţi evita la infinit. Şi atunci vom vedea a cărui mască va cădea.

Până atunci, pentru dvs şi alţi postaci ai dvs., trei idei:

● Eraţi obişnuită să se teamă de dvs. sau să vă evite tot felul de prinşi cu mâţa în sac. Eu n-am de ce să mă tem de dvs., nici nu vă evit (ci vă invit!) şi, mai mult, le-am spus tuturor angajaţilor/angajatelor mei, pe care îi hărţuiţi cu tot felul de cereri (pe care le voi face publice, când voi avea timp, pentru că asta meritaţi) să nu se teamă de nimeni, nici de mine, dar nici de dvs.

● Minţiţi când legaţi temperatura din bibliotecă de mandatul meu (din ultimii doi ani). Clădirea, de la inaugurare, 2012, a avut probleme, atât iarna (căldura, câtă e, "urcă" la etajele superioare, prin atriumul central, nu din voinţa directorului, ci prin legile fizicii) cât şi vara (deseori, prin suprafaţa vitrată, efect de seră). De la inaugurare, clădirea nu are centrală proprie (depinde de apă caldă prin Radet) iar instalaţia de răcire e depăşită demult. Deci: dvs ori n-aţi intrat în clădire înainte de 2021 (şi v-a adus recent vreun bizar magnetism), ori aveţi vreo frustrare legată de angajaţii actuali sau de mine.

● Minţiţi când daţi de înţeles tot felul de prostii legate de spaţiile adiacente bibliotecii. Pentru dvs si pentru toţi cei care plimbă intoxicări/fake-news: nici terenul din jurul Bibliotecii Naţionale, nici parcarea, nici gheretele de paznici, nici paznicii din exterior, nici pilonii etc. NU sunt în administrarea BNaR, deci orice comentarii pe aceste subiecte sunt intoxicări, minciuni sau fantasme ale unor necunoscători.

Doamnă Şercan, v-o spun amical, ca să nu ziceţi că vă ameninţă cineva: nu veţi putea evita la infinit o întâlnire directă, publică, cu mine, în care să vină fiecare cu cărţile pe masă, cu prezentul şi cu trecutul său.

Până atunci puteţi da cât vreţi cu pietre, dar să nu uitaţi că eu cred în efectul de bumerang al ideilor!”

29 Februarie, Emilia Şercan demontează acuzaţiile lui Adrian Cioroianu. 

„Merg acum două zile la Biblioteca Naţională, constat frigul de acolo – 16,6 grade -, fac poze cu oameni îmbrăcaţi cu hainele de stradă şi cu glugile pe cap, iar directorul Adrian Cioroianu, ţâfnos şi oţârât, mă acuză de fake news.

Frigul din Biblioteca Naţională este cât se poate de real. La postarea mea sunt zeci de comentarii ale unor oameni care povestesc cum ei înşişi sau copiii lor, studenţi, îngheaţă de frig sau răcesc la Bibliotecă.

Dl Cioroianu nu contestă frigul, însă dă vina pe greaua moştenire, spunând că nu are legătură cu mandatul său.

Aşadar, în înţelegerea dlui Cioroianu, fake news-ul este că eu îndrăznesc să CONSTAT că în bibliotecă este frig, iar minciuna e că nu el e responsabil de acest frig, că nu e „frigul său”, e un frig moştenit, pentru că instalaţia de încălzire/răcire nu funcţionează de mai mulţi ani.

Aşadar, ca director al Bibliotecii, dl Cioroianu trebuie doar să se bucure de privilegiile sinecurii, nu să încerce să rezolve problemele instituţiei pe care o conduce. Doar lui nu i s-a dat această sinecură ca să fie un manager eficient, care găseşte soluţii şi rezolvă probleme. I s-a dat o sinecură ca să se bucure de statut, bani şi privilegii.

Dl Cioroianu, care ţipă că eu mint şi că împrăştii fake news, minte grosolan când scrie, atât la domnia sa pe pagină, cât şi într-un răspuns la postarea mea, că am scris „prostii legate de spaţiile adiacente bibliotecii (parcare, gherete, teren)”. Oricine poate constata că eu, personal, nu am adus în discuţie aşa ceva! Dar eu mint, nu domnia sa făcând aceste afirmaţii.

Se jeluia dl Cioroianu – de pe vremea când îl apăra public pe plagiatorul Bode - că de ce nu l-am sunat personal să vorbesc cu el, iar acum spune că nu vreau să mă întâlnesc cu el faţă în faţă şi că nu pot „evita la infinit o întâlnire directă, publică”.

Ca să nu evit "la infinit o întâlnire directă" i-am răspuns la un comentariu al său de la mine de pe pagină că voi merge azi să îi fac o vizită la birou. Răspunsul a fost că nu îi fac eu programul şi să mă programez la registratură dacă vreau să îl vizitez. Am râs. 

Mai spune importantul domn Cioroianu că îi hărţuiesc „angajaţii” cu tot felul de cereri. Haide să vedem, cu date factuale, ce înseamnă că-i hărţuiesc „angajaţii”.

La data de 15 februarie 2022 am făcut o cerere de digitalizare a unei teze de doctorat.

La data de 13 februarie 2024 am făcut următoarea cerere de digitalizare a unei teze de doctorat.

Constataţi distanţa de DOI ANI fără două zile între cele două cereri.

La data de 09.10.2022 am făcut o cerere de informaţii publice, în baza Legii 544/2002.

La data de 23.02.2024 am făcut următoarea cerere de informaţii publice, în baza Legii 544/2002.

Constataţi distanţa de UN AN şi aproape patru luni între aceste două cereri.

Pentru dl. Cioroianu asta înseamnă că îi hărţuiesc „angajaţii”.

Dl Cioroianu, superior şi preţios, numeşte personalul Bibliotecii Naţionale „angajaţii mei”. 

Angajaţii Bibliotecii Naţionale, stimate domn Cioroianu, nu sunt angajaţii dumneavoastră, că nu îi plătiţi dumneavoastră din bani proprii şi nici nu vă servesc pe dumneavoastră, că nu vă sunt argaţi!

Angajaţii Bibliotecii sunt angajaţi ai statului, aşa cum sunteţi şi dumneavoastră, plătiţi din bani publici şi servind un interes public, aşa cum ar trebui să o faceţi şi dvs.

Sinecura primită de dl Cioroianu la Biblioteca Naţională nu înseamnă o funcţie bună de pus pe cartea de vizită, înseamnă o poziţie publică care vine la pachet cu nişte responsabilităţi.

Astăzi în spaţiile deschise din Biblioteca Naţională sunt 16 grade, aşa cum se vede în fotografia de mai jos.”

În aceeaşi zi, jurnalista revine cu o nouă poză cu termometrul de la Bibliotecă. De data aceasta, termometrul arată 15,9 grade. „Săriţi, fake news proaspăt! Fake news live de la Biblioteca Naţională!”, a comentat Emilia Şercan. 

29 Februarie. Adrian Cioroianu reacţionează din nou şi dezvăluie detalii despre doctoratul pe care Emilia Şercan îl analizează, cel al lui Mircea Geoană. 

Adrian Cioroianu: 

Mesaj pentru o doamnă care pare a-şi fi găsit, în fine, menirea: Emilia Şercan tot ia temperatura pe holurile Bibliotecii Naţionale, cu un termometru de cameră. Nu vreau să par neelegant, dar aş avea o replică, în virtutea libertăţii de exprimare şi în registrul umorului oltenesc, că tot e azi ziua marelui Marin Sorescu: doamnă, nu cumva v-ar ajuta mai mult un termometru la subraţ?!

Dragi prieteni reali & virtuali,

Emilia Sercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană şi, în treacăt, mai ia şi temperatura prin spaţiile deschise ale Bibliotecii Naţionale...
Azi iar mă atacă şi pe mine, ceea ce deja devine distractiv (compulsiv e altceva, la dânsa). Dacă aş fi convins că îi face bine, aş lăsa-o în pace. Dar s-ar putea să n-o las în pace, pentru că mai există şi ideea de calomnie în justiţia modernă.

Emilia Sercan, desigur că o să le aflaţi: adică, detaliile mele în ceea ce vă priveşte. Iarăşi, nu o luaţi ca pe o ameninţare. Sunt convins că duceţi dorul harţei, altfel nu v-aţi lega zilnic de BNaR, de mine, de prezenţele mele în televiziuni etc. V-am mai întrebat şi ieri: vă roade pizma că televiziunile mă mai sună din când în când? Credeţi că veţi deveni atractivă pentru Tv atacându-mă? Măcar o mică diferenţă e între noi: (nu, nu cea la care vă gândiţi, in inocenţa dvs.): diferenţa dintre noi e că eu n-am fost niciodată un mercenar şi niciodată n-am fugit dintr-un studio atunci când nu mi-au convenit întrebările. Aţi înţeles? Vreţi să detaliem?

Şi, în mod public, eu vă propun acum un agreement.

Dacă veţi demonstra validitatea aserţiunilor dvs. (sinecuri primite de mine, angajaţi care nu mă văd prin bibliotecă, buruieni prin exterioarele BNaR), eu îmi dau demisia şi vă propun în loc pe dvs (dacă tot sunt aşa de "important" cum spuneţi), să preluaţi conducerea BNaR. Nu insistaţi cu temperatura ambientală, e aceeaşi de 12 ani, dvs aţi descoperit-o recent, teleghidată, eu caut soluţii, nu dvs., dar nici nu vă interesează soluţiile, că altfel mă întrebaţi ce se face acolo.

Şi, revenim: în amiaza în care eu vă voi propune.pentru conducerea Bibliotecii Naţionale vom organiza în comun şi o conferinţă publică, filmată, în ciclul conferinţelor deja cunoscute ale BNaR, în care fiecare va vorbi liber despre licenţele, doctoratele, cărţile celuilalt. Timp egal, 30 de minute fiecare. Desigur, respectând femeia, vă voi invita să deschideţi dvs.

Dar, dacă eu demonstrez că dvs MINŢIŢI ca o gazetă bolşevică inclusiv în postarea de azi, 29 februarie, prin grave şi interesate omisiuni (à propos, cred că lucrarea pe care aţi cerut-o recent la BNaR era a lui Mircea Geoană, curios că era după ce MG şi-a anunţat dispoziţia de a candida, curios că acum aţi uitat, pentru ce aţi intrat pe frig în BNaR, doar că, ce să vezi, până a da de-a investiga lucrarea, cum tot veniserăţi cu un termometru de cameră în geantă, v-a apucat brusc grija temperaturii din BNaR şi a studenţilor pe care nu i-ati văzut acolo! Nota bene: vizita dvs. fiind marţi 27 februarie a.c., la două zile după vacanţa studenţilor, zile de luni-marţi-miercuri în care tinerii sunt mai curând în facultăţi, să-şi afle orarul semestrului doi...

E jenant că dna Şercan pozează în lector univ. de ceva ani şi încă nu ştiţi unde merg studenţii, în majoritate, după vacanţă... Dacă nu ştiaţi, v-o spune un profesor cu 30 de ani vechime, avansat încet pe scara academică, nu făcut pe daiboj, ca alţii: studenţii, în primele zile după sesiune şi vacanţă, mai curând merg in facultăţi decât în biblioteci.

Dna Şercan, azi aţi fost iar la BNaR, iar la lucrarea dlui Geoană, iar nu v-aţi înscris pentru o întâlnire cu mine (cum mă ameninţaţi ieri) dar, cum azi erau studenţi mai mulţi, n-aţi mai făcut poze (vă împrumut eu, dacă vreţi). Bine că, în lipsă de altceva, aveaţi termometrul  de cameră în poşetă. Serios, dacă aş avea talent de dramaturg chiar aş scrie o piesă despre o femeie care umblă cu un termometru de cameră în geanta sa. Şi tare mă tem că ar rezulta o dramă.

Mergem mai departe? Deci, dacă eu voi demonstra validitatea a ceea ce spun, plus cererile suprarealiste pe care le adresaţi BNaR, atunci dvs.

● vă veţi cere scuze faţă de BNaR, faţă de mine, faţă de oamenii oneşti care se uită în gura dvs. şi vă cred cinstită,

● vă veţi da demisia din facultatea unde ţineţi cursuri (dacă aveaţi habar de ce înseamnă "deontologia presei", atunci m-aţi fi sunat şi pe mine înainte de a vă face publice textele mizere şi mincinoase, în virtutea principiului audiatur et altera pars - nu vreau să vă ofensez traducăndu-vă, puteţi apela la google translate)

● şi, în plus, veţi face 500 de ore muncă voluntară în Biblioteca Naţională a României.

Acceptaţi această înţelegere?”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus