Skip to main content

FOTO. Abordare inedită în Ziarul Financiar. Pagini de istorie: Ce scriau ziarele româneşti în septembrie 1939, după invadarea Poloniei de către Germania.

 
FOTO. Abordare inedită în Ziarul Financiar. Pagini de istorie: Ce scriau ziarele româneşti în septembrie 1939, după invadarea Poloniei de către Germania.

ATUNCI şi ACUM. Ziarul Financiar a avut în ediţia de astăzi două pagini speciale în care a pus faţă în faţă istoria şi prezentul. 

Publicitate

Mai exact, ce scriau ziarele româneşti în septembrie 1939, după invadarea Poloniei de către Germania, versus cum se vede acum, în presa online şi în social media, invadarea Ucrainei de către Rusia. 

„Ziarul Financiar a consultat relatările din principalele ziare ale României din 1939, pentru a vedea asemănările şi deosebirile cu situaţia actuală, dar şi ce s-a întâmplat în România după invazia germanilor în Polonia”, notează publicaţia. 

Analiza este făcută prin ochii istoricului Adrian Cioroianu, care este şi director al Bibliotecii Naţionale. 

Ziarul prezintă patru coperţi ale ziarelor Timpul şi Uiversul, din 4, 17 şi 20 septembrie şi sunt analizate titlurile din vremurile respective. 

Câteva dintre idei:

ATUNCI. În ziarul Timpul din 4 septembrie 1939 erau relatate evenimentele din a doua zi a invaziei, adică din 2 septembrie. 

„România era neutră la momentul invaziei Germaniei în Polonia în 1939. În articolul central Anglia şi Franţa dau un ultimatum ca armata germană să se retragă. Evident, nu s-au retras. Pentru că România era neutră, era o grijă foarte mare a ziarelor de a da informaţii verificate”, spune Adrian Cioroianu. 

ACUM. Site-urile de ştiri, social media şi televiziunile sunt principalele mijloace de informare din 2022 şi, de aceea, poziţiile statelor în ceea ce priveşte invazia Rusiei în Ucraina au fost prezentate mult mai rapid.

ATUNCI. Într-un ton neutru, pe 4 septembrie 1939, a fost prezentată reacţia ţărilor din jur – Italia, Bulgaria, Ungaria şi Turcia – care au decis, la acel moment, să fie neutre în războiul dintre Germania şi Polonia.

ACUM. În 2022, NATO a început să livreze arme defensive Ucrainei încă din timpul pregătirii invaziei. Belgia, Cehia, Estonia, Franţa, Olanda, Germania, Polonia, dar şi România au furnizat ajutoare Ucrainei după începerea conflictului, iar ulterior Uniunea Europeană a impus sancţiuni economice drastice Rusiei. Poziţiile statelor au fost prezentate public încă din 24 februarie 2022, prima zi de invazie a Rusiei în Ucraina.

ATUNCI. O asemănare din septembrie 1939 cu ceea ce s-a întâmplat în zilele noastre este articolul de pe 4 septembrie 1939 care titra: „Nu faceţi cumpărături exagerate“, un comunicat al Primăriei Capitalei.

ACUM. Zvonurile lansate pe reţelele sociale şi preluate de televiziuni privind creşterea preţurilor carburanţilor au condus la crearea unor cozi nejustificate la benzinării pe 9 martie 2022.

Articolul integral din ZF, AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • abc+ abc+
    Din păcate trăim vremuri fără nicio siguranță pentru ziua de mâine, să sperăm că acest război se va termina și nu vor mai fi niciodată conflicte armate!
    Suntem în 2022, iar conflictele trebuie să fie decât verbal, fără violență.
    Este trist cât de mult sunt manipulați unii oameni și cât de mult suferă alți oameni care nu nici o vină.

Trimite un comentariu

sus