Skip to main content

Cine e în Noua Zeelandă cu Roşia Montana? Turcescu, Tatulici, Hurezeanu, Livia Dilă

 

Grupul celor plecaţi în călătoria oferită de Roşia Montana Gold Corporation în Noua Zeelandă (despre care paginademedia.ro a scris aici) îi include, printre alţii, pe Robert Turcescu, Ioan T. Morar, Mihai Tatulici, Livia Dilă, Doru Buşcu şi Vlad Macovei.

Publicitate

Scopul excursiei: “reflectarea obiectivã si documentatã a impactului economic, social, de mediu si de patrimoniu al minei de la Roşia Montana.”

Paginademedia.ro vă prezintă 13 oameni dintre cei plecaţi în Noua Zeelandă, în lista de mai jos:

Robert Turcescu
Ioan T. Morar
Mihai Tatulici
Livia Dilă
(B1)
Doru Buşcu (Academia Caţavencu)
Floriana Jucan
(Qmagazine)
Emil Hurezeanu
(Realitatea Caţvencu)
Vlad Macovei
(Evenimentul zilei)
Rareş Bogdan
(Ziua de Cluj)
Dragoş Nedelcu
(Realitatea Caţavencu)
Sorin Freciu
(Realitatea Caţavencu)
Roxana Voloşeniuc
(Elle)
Corina Vinţan

Invitaţia trimisă jurnaliştilor menţiona că Roşia Montana Gold Corporationnu impune sub nicio formă vreo restricţie din punct de vedere al modului ulterior în care va fi decisă prezentarea situaţiei de la fata locului”.

Precizarea a fost postată pe blogul Florianei Jucan, participantă la excursie. Ea a publicat un fragment din invitaţia celor de la Roşia Montana Gold Corporation:

"Deoarece proiectul minier de la Roşia Montană continuă să fie un subiect fierbinte pe agenda presei din România, considerăm că este de datoria companiei să creeze cadrul necesar de consultare şi informare a tuturor celor interesaţi în vederea atingerii unui obiectiv comun: reflectarea obiectivă si documentată a impactului economic, social, de mediu şi de patrimoniu al minei de la Roşia Montană. În spiritul libertăţii de exprimare, compania nu impune sub nicio formă vreo restricţie din punct de vedere al modului ulterior în care va fi decisă prezentarea situaţiei de la faţa locului. În mod firesc, abordarea editorială le aparţine în întregime jurnaliştilor. În acest sens, am fi onoraţi dacă veţi putea participa la această vizită.”

Adevărul preia informaţia paginademedia.ro şi precizează că excursia a costat 10.000 de euro pentru fiecare invitat. Adevărul îi citează pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu şi pe Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent - CJI.

Cristian Tudor Popescu:

“Orice jurnalist care este luat de o firmă care are un interes declarat şi controversat de ani de zile nu are ce căuta într-o astfel de excursie. Este ¬nonetică plecarea lor în excursie pentru că ea este plătită şi nu poate să asigure obiectivitatea jurnalistului. (…)Din moment ce cheamă un şef, reprezentanţii firmei vor să creeze un curent de opinie în interiorul mediului respectiv - televiziune sau ziar. Este mai grav decât (să cheme, n.r.) un simplu jurnalist care poate să facă un reportaj şi atât.”

Ioana Avădani:

“Dacă ne uităm în codurile de conduită ale unor ziare serioase ca «NY Times» sau «The Guardian», răspunsul este evident: niciun responsabil editorial nu pleacă în deplasare decât pe banii redacţiei. Şi nu numai în Noua Zeelandă, ci şi la Făurei. Chiar dacă nu este o condiţionare directă, suspiciunea există.”

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sergentul sergentul
    lista voastra este incompleta pentru ca sunt plecati si cativa sefi de la tabloide si reviste colorate
  • silver silver
    @Pete, cum adică a fost una din cauzele demisiei lui Turcescu?! Fii mai explicit, te rog!
  • Victor Roncea Victor Roncea
    Am si eu o intrebare: La Corina Vintan, Robert Turcescu, Ioan T. Morar si Mihai Tatulici de ce n-ai pus nimic in paranteza? :)
  • radioamator radioamator
    A fost la Barcelona distractia GSP. Iata si link-ul de pe blogul aceluiasi Tolontan http://www.tolo.ro/2008/06/04/experimentul-barcelona/
  • vulpea vulpea
    nu uita te rog sa amintesti faptul ca o mare parte din drup viziteaza a doua oara acele meleaguri pria excursie fiind anul trecut in toamna
  • radioamator radioamator
    E interesant ca Adevarul s-a apucat sa scurme in subiect. Oare este cazul sa ne aducem aminte de excursiile Adevarul in Zambia, Brazilia si mai stiu eu pe unde? http://www.paginademedia.ro/2009/12/dezbatere-etica-in-publicitate-cadouri-nevinovate-sau-atentii-cu-interes/
    Daca va uitati cu atentie in comentariile de la articolul din link veti observa si cum Tolontan se declara impotriva. Probabil uitand de meciul organizat de GSP pentru clienti si agentii in Spania (nu mai tin minte daca pe Nou Camp sau pe Bernabeu) in 2008.
  • amalia amalia
    Nu stiu la ce atitutudine va asteptati, dar mina din Noua Zeelanda este una foarte cunoscuta in care folosirea procedeului de extractive cu cianuri a fost realizat cu cap, iar zona este reabilitata. Prin urmare, chiar nu au cum sa scrie de rau. Daca si in Romania acest proiect va fi realizat pe acelasi principiu atunci putem fi siguri ca meidul va fi protezat.
  • YOU YOU
    raluca, aici nu e vorba de carcotasi. e vorba de un teren plin de aur, al romaniei, care ia drumul Gold Corporation. De ce? nu sunt un ecologist fanatic si cred ca extractia aurului respectiv trebuie si poate fi facuta in conditii bune, fara ca sa distrugi permanent mediul respectiv, insa repet, de ce aurul nostru sa se duca la Gold Coroporation si sa nu-l luam noi? ca nu suntem in stare? ok? asta se intampla acum, mai stam putin pe bara si o sa fim in stare. daca-l dam la Gold, ramanem doar cu buza umflata. si banuiesc ca n-o sa donezi tu o suma echivalenta statului roman, nu? asa ca spune-mi si mie, cine e carcotasul dintre noi?
  • Tataie Tataie
    Se poate publica lista completa a excursionistilor?
  • Pete Pete
    Cred ca excursia asta a fost una din cauzele demisiei lui Robert Turcescu. Sunt f curios care va fi atitudinea lui la intoarcere: fata de proiectul Rosia Montana si fata de excursia platita unor jurnalisti.
  • alk alk
    Esti naiv Cosmine! Spaga au luat-o chiar din momentul in care au acceptat aceasta calatorie.
    Sa vezi ce lipsa de tam-tam va fi chiar din partea lor dupa ce se intorc.
  • paul S paul S
    Nu cumva e team-buiding al lui Vantu?
    I-ai uitat la categoria "slugi vant" pe
    Robert-Te si Ioan-Te.
    Lidia Vila e o prezentatoare.
    Aia de la Elle e cu farduri, posete, anticonceptionale, cum sa-l cuceresti in vacanta, masti cu castraveti pentru ten, bla bla.
    Vintan e nustiu ce-o fi, dar presa sigur nu face.
    Iar Jucan e o enigma. Inca buna!
  • Cos Cos
    Nu ma intelege gresit, insa actiunea in sine numai a demers jurnalistic nu miroase. Platesti 13 oameni de presa cu cate 10.000 de euro si astepti ca feed-back-ul sa fie unul negativ sau impartial? Astept sa vad cate pagini de ziar/revista vor fi umplute cu impresii de calatorie.
  • raluca raluca
    Mi se pare si firesc sa fie invitate trusturile mari. Probabil ca nu toti au accept sa mearga in Noua Zeelanda sa vada mina. Citisem pe undeva ca Mina din Noua Zeelanda chiar a fost reabilitata si cu rezultate foarte bune. Dar cum noi suntem intotdeauna carcotasi, nu putem sa ne abtinem nici de data aceasta.
  • CARCOTASUL CARCOTASUL
    Tatulici, Hurezeanu, Freciu, Nedelcu...Toti fripturistii lui Vantu se plimba prin lumea larga pe banii celor de la Rosia Montana...Sa nu ne miram daca din toamna va incepe pe Realitatea o campanie pro cianuri...prietenii stiu de ce...oare vantu ce beneficiu va avea din asta...poate o fac bietii oameni pentru viitoarele lor salarii, cate vor mai exista...lupta pentru supravietuire este acerba

Trimite un comentariu

sus