Skip to main content

Roxana Voloşeniuc, despre Noua Zeelandă: Mă întreb câţi din cei care critică atât de vehement această “vizită de documentare” au habar despre ce vorbesc

 
Roxana Voloseniuc mica
Roxana Voloseniuc mica

Deontologia unui jurnalist, atunci când există, nu se pierde într-un press trip şi nici nu se păstrează doar pentru că acesta refuză o astfel de deplasare”, scrie pe blogul său Roxana Voloşeniuc, redactor-şef Elle România. Roxana Voloşeniuc s-a aflat printre jurnaliştii care au acceptat invitaţia companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de a merge în Noua Zeelandă.

Publicitate

În articolul postat pe blog, Voloşeniuc explică care au fost motivele pentru care a răspuns pozitiv la invitaţia RMGC.

“Primul motiv îl constituie însuşi scopul excursiei: “o vizită de documentare la mina de aur Martha, orasul Waihi, din Noua Zeelandă pentru….un plus de cunoaştere asupra modului în care o mină modernă operează pentru managementul corect şi responsabil al cianurii, protecţia patrimoniului, reabiliatarea ecologică şi dezvoltarea durabilă a comunităţii” – aşa cum preciza invitaţia oficială.


Trebuie să recunosc că eram curioasă să văd o mină de aur, eram curioasă să văd cum ar putea cineva să-mi schimbe convigerea (îndoctrinata fiind de propria mamă) că nu se poate opera ceva cu cianură fără a afecta mediul şi implicit oamenii; mai eram curioasă să văd Noua Zeelandă, dar şi să petrec timp cu ceilalţi invitaţi în această excursie - o gaşcă teribil de savuroasă! (Robert Turcescu, Ioan T. Morar, Mihai Tatulici, Livia Dilă, Doru Buşcu, Floriana Jucan, Emil Hurezeanu, Vlad Macovei, Rareş Bogdan, Dragoş Nedelcu, Sorin Freciu, Adi Bucur)“, scrie Voloşeniuc.

Jurnalista mai spune că de-a lungul timpului a participat la numeroase “press trip-uri” alături de numeroşi ziarişti de la publicaţii internaţionale de renume precum Elle, Vogue, Financial Times s.a.

Louis Vuitton m-a invitat acum doi ani la Paris într-un press trip de documentare la fabrica Asnieres, acolo unde se realizează manual toate colecţiile Vuitton. Sinceră să fiu, pînă la acea data nu eram vreun mare fan al acestui brand, dar recunosc că această documentare la faţa locului m-a transformat azi într-unul.

Deci Louis Vuitton Paris şpăguieşte jurnalişti?

Un alt exemplu:acum doi ani, compania Benetton m-a invitat în Senegal, acolo unde îşi lansa campania de Micro Credits, împreună cu celebrul cîntăreţ Youssuo N'Dour.

Tot anul trecut, ministerul Industriei Uşoare din Brazilia m-a invitat la Sao Paolo Fashion Week pentru o săptămină (va asigur că această excursie suportată de statul brazilian nu a fost cu mult mai ieftină decît cea din Noua Zeelandă). [...]Da, este un exerciţiu de PR pe care aceste companii îl fac.

Şi, dacă nu te conving cu argumentele lor (şi trebuie să mărturisesc că, de-a lungul anilor, mi s-a întîmplat şi asta), nu eşti în nici un fel obligat să scrii apoi contrariul. Este riscul lor, pe care şi-l asumă.”

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • adriana adriana
    vai de capul ei, saraca....apoi cum sa compari luis vitton cu RMGC! este de departe cel mai savuros comentariu pe care cei plecati in NZ l-au scris pana acuma! ..daca i t morar si turcescu sunt penibili, ala de la ziua de cluj e un nimeni, ma scuzati,..ei, fata asta e haioasa tare! ...auzi la ea, luis vittoooon! foarte tare! Asteptam cu mare interes parerea dlui hurezeanu. ...ca tatulici stiu ce o sa scrie.
  • vetanase vetanase
    Tacerea era de aur !!!
  • Alexandra Alexandra
    Care bataie de joc?
    Mie mi se pare foarte pertinent sa te intrebi ce legatura are Elle cu orice fel de chestiuni legate de cianuri, Rosia Montana s.a.
    Adica ok te cheama Louis Vuitton la infotrip am inteles de ce.
    Dar cum ar putea suna un articol despre Rosia Montana in Elle altfel decat ceva de genul : “Hei fetelor ganditi-va cate bijuterii frumoase s-ar putea face cu aurul de acolo!”
  • mixi mixi
    Bataia de joc nu-si prea are locul pe un astfel de subiect. Probabil ca de aici pornesti si toata neseriozitatea celor care aparent sunt contra.
  • udi alan udi alan
    nu s vreun fin si pretentios gastronom, dar am intoleranta organica la soricul de porc!
  • cosmin cosmin
    Se vehiculeaza ca cianura afecteaza vizibil oamenii, deci subiectul este de interes pentru toti, inclusi de sex sau profesie.
  • naivu naivu
    abia astept articole despre salopeta de mina si sfaturi despre rolul cianurii intr-o relatie sexuala fericita!
  • Tataee Tataee
    asteptam cu mare interes reportajul din Elle. =)))) mai bine tacea dracului din gura si nu scotea o vorba, ca se umple de penibil.
  • paul S paul S
    Arata sexy rau fata asta.
    Ar fi pacat sa ne pierdem vremea cu o discutie despre infotripuri si deontologie.
  • raul raul
    eu n-am inteles ce cauta o FEMEIE de la o revista pt FEMEI intr-o astfel de excursie, despre cianuri !

    Inteleg ca e buna si ca cel care a invitat-o vrea sa o cunoasca mai bine dar totusi...puteau invita un barbat de la un ziar cotidian care sa fie interesat despre cianuri si nu despre peisaje

Trimite un comentariu

sus