Skip to main content

ULTIMA ORA: Caţavencii îl lasă pe Adamescu cu marca goală

 

Publicitate

ACTUALIZARE: "Echipa de la Academia Caţavencu urmează să lanseze o revistă cu acelaşi specific în următoarea perioada", a declarat Florin Iaru pentru paginademedia.ro.

Schimbare de macaz la Academia Caţavencu. "În afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc aici", scrie Doru Buşcu într-un editorial apărut pe site Catavencu.ro.

În acelaşi articol, Buşcu explică de ce echipa nu merge mai departe cu Adamescu, deşi aceasta era direcţia săptămâna trecută.

"De aici oferta făcută actualei echipe: tranziţia se asigură lin, cu titularii în teren. Apoi, unul cîte unul, ciocniţi de corporatismul tîmp al casei, sînt eliminaţi", scrie Buşcu.

În continuare, articolul integral:

Dinozaurii fondatori sînt ameninţaţi cu dispariţia

"Academia Caţavencu s-a ciocnit cu un asteroid. Un nor toxic şi uriaş s-a răspîndit pe suprafaţa revistei, toate formele de viaţă inteligentă s-au pitit printre pagini, iar dinozaurii fondatori sînt ameninţaţi cu dispa riţia. Familia Adamescu e o formaţiune stelară, cu stelele presărate pe epoleţii meteoritului-tată, care umblă de la un timp prin galaxia Gutenberg după o traiectorie trasată la PDL. Ce-i de făcut?

Interese politice sau de afaceri?

Am întors situaţia pe toate feţele şi nicăieri n-am găsit sens. Am s-o mai întorc o dată, acum. Să presupunem, deci, că Dan Adamescu nu îndeplineşte o comandă politică şi că vrea pur şi simplu să investească în media. Bun, dar în media el a mai investit.

A luat România liberă pe vremea cînd acest ziar conta în audienţă şi credibilitate şi a făcut-o praf. Azi, ziarul execută în văzul lumii pupături pe lenjeria intimă a PDL şi îşi falsifică în mod ruşinos cifrele de vînzări. Programul de relansare a cotidianului, care a ajuns la 27 de redactori, conţine, în principal, măsuri de restructurare a personalului.

Da, veţi zice, dar omul face afaceri. Vînează oportunităţi. Cumpără, adică, în vremuri grele, la preţuri mici, pentru a putea creşte şi revinde cu profit peste ani. Hai să-l credem. Atît că preţurile mici cu care şi-a propus să cumpere marca Academia Caţavencu sînt astronomice. Ele arată ori o profundă necunoaştere a realităţii din piaţă, ori – în ipoteza că politica e exclusă – un stadiu îngrijorător de masochism.

Academia Caţavencu, "o sumă lirică de idei rebele"

Să scoatem, totuşi, nebunia din cauză şi să zicem că e vorba de un capriciu. A vrut el, Dan Adamescu, să aibă la butonieră Academia Caţavencu, oricît de scump l-ar costa. Uite aşa! Putem admite şi această logică emoţională.

Dar ce e Academia Caţavencu? E cumva o fabrică de cărămizi care produce paralelipipede din lut ars? E o hală în care muncitorii stau aliniaţi în halate şi dau din mîini mecanic, cu mintea la filmul pentru adulţi programat deseară? Parcă nu.

Academia Caţavencu e o echipă. O istorie. O stare de spirit. O voinţă. E, parafrazîndu-l pe Ţuţea, o sumă lirică de idei rebele. Prin urmare, dacă îţi propui s-o ai, trebuie mai întîi s-o cunoşti. S-o înţelegi, să-i faci curte, să vezi dacă nu cumva se sperie de tine. În nici un caz s-o violezi la licitaţie şi s-o tîrăşti după aia la casa de căsătorii.

În vorbe, a fost o ofertă corectă

Dar hai să închidem ochii şi aici. După achiziţia mărcii, noul proprietar a invitat echipa să rămînă. A vorbit despre viitor, despre investiţii şi dezvoltare, despre o răbdare întinsă pe cinci ani. În sfîrşit, un gest raţional, ai zice. Omul şi-a dat seama că are deja un mecanism care merge, care produce cifre bune într-o piaţă care răspunde. În vorbe, a fost o ofertă corectă.

Ar fi fost şi rezonabilă dacă n-ar fi fost precedentul ostil. Ar fi fost şi acceptabilă dacă n-ar fi fost complet nesinceră. Cum să crezi un om care bate cîmpii despre un viitor la care nu se pricepe deloc? Şi, mai ales, cum să crezi un om pe care pur şi simplu nu-l crezi? Nu, e imposibil.

E un mic complot acolo

Dan Turturică, redactorul-şef de la România liberă, un jurnalist pe care-l ştiu de ani buni, m-a asigurat că nu ştie nimic de prezenţa Sabinei Fati la aiuritoarea licitaţie. Şi totuşi, el a făcut selecţia jurnaliştilor care urmau să se prezinte în serie. Sabina însăşi e o apropiată a Elenei Udrea.

E un mic complot acolo. O conspiraţie străvezie, comică şi românească, prost deghizată în cuvîntul „biznis“. Şuşotelile de pe holuri dau pe dinafară. O echipă de rezervă stă în aşteptare. În noua ei formulă, Academia Caţavencu urmează să fie repopulată cu oameni ascultători.

Nu are nimeni nevoie de scandal la preluare

Atît că nu are nimeni nevoie de scandal la preluare. De aici oferta făcută actualei echipe: tranziţia se asigură lin, cu titularii în teren. Apoi, unul cîte unul, ciocniţi de corporatismul tîmp al casei, sînt eliminaţi.

Nu, n-am făcut bine înlăturînd, fie şi teoretic, ipoteza politică. Aici e politică în toată regula, cu scopuri, capcane şi premeditări, iar toată această poveste are o tristeţe care strigă neauzită. De aceea, în afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc aici. Dar ei continuă să meargă pe alt drum. A fost frumos şi urmează să mai fie."

Citeşte şi:

Sursa foto: Jurnalul Naţional

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Nelu Nelu
    @ElCucui:votaci, postaci, pentru cine?
  • ElCucui ElCucui
    @Aline, te sun dacă mai e valabil telefonul pe care-l am. Al meu e tot ăla.

    P.S. Mamăă, ce-au înnebunit macacii că nu mai comentez! Ce să mai comentez dacă nu mai există?
  • max max
    @ElCucui,

    Cucue, aseara cica Cacutis a fost vazut in fata unui bancomat, cu un ziar Kamikaze sub brat, din care iesea coltul unui bomfaier

    1. este adevarat ca nu mai aveti bani?

    2. este adevarat ca la voi in sedinta dati cu banul care sa sparga un bancomat?
  • alin stanciu alin stanciu
    Razvane, amintirea parteneriatului cu AKA, prin managementul glorios si de-o eficienta epica, imi e amara tare. O cloaca de guristi aburitori, talentati, pusi pe capatuiala accelerata si un prost, mare, celebru si rau, care punea botul prea usor ptr. dimensiunea de legenda pe care si-a castigat-o. Din fericire se mai face in lumea asta business sanatos, modelul ala natural cu singur obiectiv ...profitul, asa ca pot sa ma uit la perioda respectiva ca la un studiu de caz. Da si tu un mail/tel poate bem o bere si vorbim de biciclete
  • ElCucui ElCucui
    @Alin Stanciu, Respect! Mi se părea mie numele cunoscut. Am stat să mă gândesc mai bine de unde ai putea să știi atâtea lucruri. Ehe, bătrâne! Nu ne-am mai văzut de la întâlnirea aia de pomină din birou de la Vântu când ne chemase să ne ia la rangă la sugestia celor trei Mari Manageri. Era la început, încă nu le decriptasem sistemul rafinat de dat vina pe publisheri. Nu te mai întreb dacă ai observat cum unii dintre acei Mari Manageri se jură astăzi că ei nu s-au amestecat în business. Că sigur ai remarcat. Sper că vă merge bine. Salutări doamnei!
  • omul invizibil omul invizibil
    Tocmai m-a sunat Patriciu să mă întrebe dacă l-a preluat sau nu. I-am răspuns: „Faptele pot fi atât de înşelătoare,
    pe când zvonurile, adevărate sau false,
    de obicei dezvăluie lucruri”
  • alin stanciu alin stanciu
    bingo!
  • 'Abu 'Abu
    Da ma, te-am crezut. Dar ia zi, ce cadou dați cititorilor la primul numar, odata cu ziarul? Hidrant auto sau batista? Sau o m**e de la notoriul Florin Iaru?
  • andreea andreea
    Ce sa confirm, d-le? Nu sint din nici un interior. Sint fun Catavencu, bree.
  • 'Abu 'Abu
    Deci @andreea confirmă din interior noul hidrant. Nu, @andreea, nu o să vezi "noua bijuterie"! O s-o serviți acoperită de batistă.
  • andreea andreea
    Esti tareeee Buscule! Ati invins baieti, abia astept sa vad bijuteria noua.
  • 'Abu 'Abu
    Una pe surse: Difuzarea lui Patriciu se pregateste sa preia noul ziar al lui Buscu. Oamenii de acolo sunt convinsi ca mogulul lor e implicat in proiect. Oare sa schimbe hidrantul atit de repede?
  • ElCucui ElCucui
    @Alin Stanciu – Cluj? Cumva J'ador?!
  • kaa kaa
    @aka > pentru creierul tău neoxigenat, unii fac un efort să iasă din spirala tăcerii, alţii se tolănesc obez în spirala trăncănelii cretine și fără rost. ultimii fac un zgomot așa de tare, că nu te mai auzi om cu om.
  • aka aka
    pentru cei care vorbesc despre batista: va aduc aminte ca expresia "sa nu mai sugem p..aia prin batista" a fost folosita de vantu cu referire la angajatii din trustul sau, inclusiv buscu si oamenii lui (acelasi buscu care facea frumos la comenzile lui vantu care ii cerea ca ac sa raspunda la comenzile lui)

Trimite un comentariu

sus