Skip to main content

Adevarul.ro publică articolul cenzurat. Directorul editorial Răzvan Ionescu îşi asumă "întârzierea"

 

Site-ul adevarul.ro a publicat miercuri seară ancheta despre Cristi Boureanu, care fusese oprită cu o zi înainte (prezentă doar pe varianta tipărită a ziarului Adevărul).

Publicitate

În deschiderea textului de pe net, Răzvan Ionescu spune că a fost vorba de "o întârziere", pe care şi-o asumă. Cristi Boureanu a recunoscut, însă, pentru ActiveWatch că el a intervenit cu o zi înainte pentru ca materialul să nu apară pe ediţia online a ziarului.

Mai multe detalii, în continuare.

Cristi Boureanu, a confirmat pentru ActiveWatch că a contactat ziarul după apariţia articolului:

„Ăsta e motivul pentru care articolul nu a apărut pe site. Le-am explicat altor oameni din redacţie că informaţiile nu sunt corecte. Nu e nici prima oară, nici ultima oară când se scriu numai minciuni despre mine”, a spus Boureanu pentru ActiveWatch.

Iată cum arată deschiderea articolului de pe Adevarul.ro:

"Principalul subiect al ediţiei tipărite a ziarului „Adevărul” de ieri a fost o anchetă despre afacerile deputatului PDL Cristian Boureanu. Publicarea subiectului pe adevarul.ro a fost întârziată ca urmare a unei decizii pe care şi-o asumă directorul editorial al Adevărul Holding, Razvan Ionescu. Facem precizarea că adevarul.ro nu este şi nu trebuie să fie o copie fidelă a conţinutului din ediţia tipărită. Pentru a elimina orice suspiciune, am hotărât să publicăm acum, integral, subiectul exclusiv al ziarului "Adevărul" şi pe editia online."

Ediţia tipărită a ziarului Adevărul de marţi de deschidea cu anchetă marcată Exclusiv AdevărulBouranu, ţepar prin metoda boschetarul”. Materialul nu a apărut însă şi pe internet.

După cump paginademedia.ro a scris aici, Peter Imre, directorul general Adevărul Holding, s-a opus publicării articolului. Din această cauză, luni seară au avut loc discuţii aprinse între Răzvan Ionescu, directorul editorial al trustului, şi Peter Imre.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • insider insider
    Personajul intitulat CN este nimeni altcineva decat Cornel Nistorescu, singurul (fost) ziarist care dezvolta vehement aceasta teorie, potrivit careia seful unui ziar are drept de viata si de moarte asupra ziaristilor din subordine, iar cenzura nu poate veni decat de la stat. CN are, la randul sau, un bogat cazier din acest punct de vedere, incepand cu zilele in care proteja, deloc gratis, imaginea sponsorilor care isi puneau siglele in mijlocul editorialelor sale de la EvZ (oh, ce vremuri, ce erou parea CN atunci) si pana la zilele in care a ingropat Cotidianul, cand tot de la un act de cenzura "privata", nu de stat, i s-a tras. Nistorescu are o asa de mare eroare de programare in creierul sau jurnalistic, incat banuiesc ca nu intelege absolut nimic din ceea ce pateste acum, bunoara, un Murdoch... Si nu e singurul care nu pricepe... Erorile de programare din creierele jurnalistice se razbuna intotdeauna, mai devreme sau mai tarziu.
  • lelia lelia
    @CN: nu explici in niciun fel de unde stia Boureanu ca urma sa apara articolul. In plus, RI este director editorial si pentru print. De ce acolo a aparut si pe online nu. Binenteles ca a fost interventia lui IMRE care nu a ,mai putut facer nimic pentru print (probabil plecase la tipar) dar l-a oprit pe online. RI face pe eroul ca sa se puna bine cu IMRE si sa pozeze in director dar ii poate pacali doar pe cititorii nevizati (buni si aia) de ce se intampla in spatele publicarii unor asemenea articole.
    in sfarsit, tensiunea asta a avut si ceva bun. Arata ca puterea lui IMRE scade ca si influenta lui in ochii patronului care incepe sa isi dea seama ce fel de manager a angajat in pozitia respectiva si ca amestecarea prieteniei cu business-ul nu e niciodata sanatoasa.
    cat priveste "balbaiala" (of, Nistorescu mai apare inca la tv) este doar o mica imagine a haosului din cladirea noastra.
  • Gogu PintenogLu Gogu PintenogLu
    @ CN: nu era nevoie să ne faci încă o dată dovada faptului ca inteligenţa pe Pământ e la nivel constant în timp ce populaţia e în continuă crestere. Actul de la "Adevărul", indiferent cine dintre giboni şi-l asumă (Ionescu, alţii) ESTE cenzură. Ce au făcut ei în primă instanţă a fost să limiteze propagarea mesajului. Se putea face în on-line, nu se mai putea face pe print. (trebuia anulata comanda la tipografie, oprită distribuţia tirajului deja tras etc, deci probleme suplimentare cu publicitarii şi nu numai). Pe urmă, aia cu Boureanu care "are tot dreptul să ceară unui ziar să nu publice una sau alta" e riguros logică şi legală. Boureanu poate cere orice, inclusiv lui cartianu să-i facă un handjob lui imre. Idiot e ăla care execută ce solicită Boureanu. NICIODATĂ, într-o lume unde presa e şi altceva decât cârpa de şters pantofi a 'mogulilor', o astfel de solicitare NU va opri un articol de la publicare. NORMALITATEA (dacă acest cuvânt îţi spune ceva) arată cam aşa (sunet de apel telefonic): "Alo, bună ziua d-le deputat X. Sunt reporterul Ionescu de la ziarul Y şi vă informez că mâine publicăm un articol în care se afirmă că sunteţi corupt. Ne bazăm pe o serie de probe menţionate în articol şi pe care le puteţi consulta şi dvs la sediul redacţiei. Aveţi vreun comentariu?" "-Bă nenorociţilor, vă f*** muma-n g*t, vă distrug, am eu grijă de voi dacă publicaţi aşa ceva, scârbelor!" "Vă mulţumim pentru comentariu, d-le deputat, îl vom reda în ziar. Dacă aveţi obiecţii faţă de articol, puteţi face apel la Dreptul la replică sau la Justiţie. O zi bună" (sunet apel terminat). Aşa că, băi CN, du-te înapoi în salonul cu spălaţi pe creier de unde ai ieşit. Na, că m-am enervat de câtă prostie am văzut.
  • muci in freza muci in freza
    bai muci in freza, mai ratatule, dar cum iti permiti tu sa dai telefoane ma baietica? si nu ai sunat in redactie, ai sunat la peter imre. iar el nu face parte din redactie, nesimtitule!
  • CN CN
    Stimate d-le Obae, poate ar trebui sa mentionati ca termenul "cenzura" este folosit cu destul de multa larghetze (ca sa nu zic "aiurea'n trambai") in toata aceasta poveste. Aici nu e vorba de cenzura, cata vreme articolul a aparut (in ce editie, prin sau online, nu mai conteaza). Nu il simpatizez pe dl. Boureanu, dar are tot dreptul sa ceara unui ziar sa nu publice una sau alta despre el sau sa ameninte cu un proces, iar asta nu e cenzura. Cenzura apare atunci cand exista (si se manifesta) capacitatea de a impiedica aparitia ziarului/articolului de catre o parte terta, externa functionarii institutiei de presa (in general, puterea politica). In cazul de fata pare sa fie vorba mai degraba de un conflict intern in redactie, probabil (si) ca urmare a unor afirmatii oarecum hazardate din articol (tocmai am urmarit explicatiile lui Boureanu la Antena 3 si, oricat de mult l-as antipatiza, cazul construit de ziarul "Adevarul" nu pare deloc solid).

    Ca sa inchei "rotund", nu orice presiune asupra presei este cenzura, asa cum nu orice ancheta jurnalistica este fara una facuta cu profesionalism.
    PS: Nistorescu, prezent in emisiune de la Antena 3, a respins si el ideea de cenzura, dand vina, pentru situatia creata, pe "balbaiala" de la Adevarul.

Trimite un comentariu

sus