Skip to main content

Cartianu: Pe termen lung, un ziar nu poate funcţiona cu întârzieri permanente către salariaţi

 

Grigore Cartianu, redactorul-şef al ziarului Adevărul, a declarat la PaginademediaTV că ziarul pe care îl conduce are probleme cu plata la timp a salariilor şi că a apelat la înţelegerea angajaţilor.

Publicitate

Sper să rezolvăm rapid treaba asta, pentru că pe termen lung nu poate funcţiona un trust de presă sau un ziar având permanente întârzieri către salariaţi”, a spus Cartianu la PaginademediaTV .

Despre temerea angajaţilor că Dinu Patriciu ar putea închide Adevărul:

"Să îşi facă griji pentru faptul că nu îşi iau salariul la timp este o temere justificată, pentru că asta e ceva concret. Dar nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă, chiar dacă nu sunt cele mai bune momente de a investi în zona presei acum."

Cartianu, despre temerea angajaţilor că Adevărul s-ar închide:

Jurnaliştii cotidianului deţinut de Dinu Patriciu nu şi-au primit integral salariile pe luna trecută, potrivit redactorului-şef.

“E un moment greu în economie, e foarte greu în presa şi atunci am zis să fim solidari în privinţa asta,” a spus el.

Transcrierea interviului a fost realizată de către Mediafax Monitorizare

Petrişor Obae: Ca jurnalist se poate face presă pe stomacul gol?

Grigore Cartianu: Nu se poate face presă pe stomacul gol, nicio meserie nu se poate face pe stomacul gol, dar nu se poate spune că la Adevărul suntem pe stomacul gol acum.

Avem nişte întârzieri de plată, neplăcute...  La alte trusturi au fost întârzieri mai mari, de 2-3 luni. Noi avem o întârziere de o lună de plată la salarii în acest moment, dar nu salariul integral, pentru că s-a dat o parte din salariu, până la un nivel, nu ştiu, 10 milioane, 5 milioane, 15 milioane. Nici nu mai ştiu cât s-a dat oamenilor, că nu mă ocup eu de contabilitate şi de plăti. Dar ştiu că s-a dat o parte din bani şi restul banilor trebuie să vină zilele astea.

Am vorbit cu oamenii, au dificultăţi, am încercat să ne mai ajutăm între noi. Nu ştiu, un om care are o rezervă sau aşa, să poată să ajute un coleg pentru 10 zile sau pentru două săptămâni să depăşească momentul. E un moment greu în economie, e foarte greu în presă şi atunci am zis să fim solidari în privinţa asta.

Sper să rezolvăm rapid treaba asta, pentru că pe termen lung nu poarte funcţiona un trust de presă sau un ziar având permanente întârzieri către salariaţi.

Cartianu, despre criteriile de restructurare de la Adevărul:

Cum au fost aleşi oamenii care au fost restructuraţi?

Criteriile au fost cele profesionale bineînţeles. De exemplu, dacă la o secţie erau 7 oameni şi m-am hotărât să rămână 5, şeful de secţie şi redactorul-şef adjunct pe zona respectivă au decis că X şi Y sunt, să spunem, ultimii doi în ierarhia secţiei, departamentului.

Sigur am avut şi eu ca redactor-şef un cuvânt de spus. Dacă, de exemplu, mi s-a părut că este un abuz în privinţa unui om foarte bun, atunci am intervenit şi l-am convins pe şeful de secţie că trebuie păstrat omul respectiv.

Moralul nu este cel mai bun la Adevărul

În 90 la sută din cazuri au decis şefii de departamente şi, să spunem, cu supervizarea redactorilor-şefi adjuncţi. Ne-am despărţit şi de oameni buni, dar trebuia cumva să reducem costurile.

În condiţiile în care Adevărul a fost singurul ziar din Romania în situaţia de a pastra salariile nemicşorate niciodata.  Cred că nici televiziunile nu au fost în situaţia asta. Adică, la alte ziare sau televiziuni s-au facut si 2-3 valuri de scăderi de salarii: reduceri cu 25 la sută a salariilor, reduceri cu 20, reduceri cu 15, reduceri cu 30. Sunt oameni acum care câştigă 45% din cât castigau acum doi sau trei ani.

Decizia de a reduce costurile prin restructurări şi nu prin tăieri de salarii îi aparţine lui Dinu Patriciu.

Asta a fost tactica lui Dinu Patriciu, care spune aşa: „Pentru a nu demobiliza oamenii care lucrează, nu le scădem salariile. Prefer să le menţin salariile şi să muncească mai mult cei care rămân, dar să nu le scădem salariile. Au nevoie de banii respectivi.

Cartianu, despre criteriile de restrusturare:

Tu cât de mult simţi că oamenii de la Adevarul sunt mobilizaţi acum?

Acum e un moment dificil, în acest moment, moralul nu este cel mai bun în Adevărul. Eu, ca mai batran in presa, ca deja sunt de mai bine de 20 de ani in presa, le-am spus colegilor că am trecut prin vremuri foarte dure. Vremuri în care FSN-ul arunca ziarele din tren (...), vremuri când inflaţia era de 140 % pe an şi dacă nu măreai salariile nu mai puteai cumpăra două gogoşi cu leafa.

Bun, am trecut prin vremuri grele si i-am rugat pe colegii mei sa fie intelegatori. Unii au plecat, unii nu au înţeles. Cum să zic, nu îi judec. Unii au dificultati, au rate la banci, alţii au familii de întreţinut şi atunci dacă a avut o ofertă să meargă în altă parte, unde să-şi ia banii la timp şi eventual mai mulţi, atunci i-am spus: „Nu, nu mă supăr pe tine că pleci acolo, îţi spun doar că aş prefera să lucrăm împreună mai departe.”

Există temerea în rândul angajaţilor de la Adevarul că Dinu Patriciu va pune stop proiectului? 

Oamenii pot gandi orice. Unii sunt mai prăpăstioşi, alţii sunt mai încrezători. Nu poţi să stopezi zvonurile, bârfele s.a.

Nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă

E o temere justificată ?

În acest moment, eu cred că este o temere nejustificată.  Să îşi facă griji pentru faptul că nu îşi iau salariul la timp este o temere justificată, pentru că asta e ceva concret. Dar nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă, chiar dacă nu sunt cele mai bune momente de a investi în zona presei acum.

Dar afacerile se fac pe termen lung. Şi pe termen mediu şi lung, ziarul Adevărul este o afacere bună.

Cartianu, despre moralul de la Adevărul:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gelu Gelu
    Am auzit din sursa sigura, ca fiecare angajat de la Adevarul, sectia sport,va incasa cate o prima de sarbatori de 10 milioane pus 10 bonuri.Tot, din sursa sigura, am auzit ca pentru materialele de exceptie scrise de ei in acest an, Radu Dragut si Fane Alexandru vor primi si cate un bonus de 15 milioane in afara de prima de sarbatori.Totodata, Fane Alexandru va mai primi si un bonus de inca 20 de zile libere pentru implicarea si devotamentul de la ADH.
  • unu unu
    @publicitaru ..duta mah ca numai la voi in Bucuresti e viata dura si grea, ce panamea sti tu si bucurestenii de trait cu salariu de 4-5 milioane?Ha? Taci tu si treci in banca ta, ca Bucurestiul nu inseamna Romania
  • Lila Lila
    Eni este Eugen Ciufu. Vedeti discutia despre plagiatul lui Nedea. :)
  • publicitarul publicitarul
    @eni: pai te dadea zbir in alte comentarii, ia uite aici "daca nu iti convine , e democratie, se poate demisiona, piata mncii e libera. cu siguranta ca, cei buni, jurnalisti, etc, isi vor gasi loc d emunca , atunci care este problema, ca nu inteleg, sunt legati de glia ADH" si-acum te vaiti ca ai salariu mic? du-te in alta parte! si daca ai avea putin creier, ti-as spune sa te gindesti care sunt costurile de trait in bucuresti si care sunt la tine in "judet". Viata de muuuuult mai scumpa in Capitala, baiete. cu 15 milioane mori de foame, mai ales daca ai de platit si chirie (la nivel de bucuresti, repet). asa ca stai in banca ta si taci.
  • Adamitza Ganganache Adamitza Ganganache
    Exemple de demnitate!!!!! Haaa haaaa haaa! Ma faci sa rad. Toti aia amintiti de tine au fost dati afara de Rusinica Dinu. Cornete tinea cu dintii de scaun. A iesit cu scandal mare cand l-au pus pe liber.
    Da' nu-i plang de mila. Si-a facut plinu. De la el a inceput dezastrul. Tractoristul p. imre a fost doar bomboana pe coliva ADH. Sotii halpert si demnitatea: haaaa haaaaaaa haaaaaaaa. Dragote$cu si demnitatea hiiiiiiiii hiiiiiii hiiiiiiiiiiiii. Prietene esti intr-o MARE eroare. Astia toti ori au plecat pentru ca n-au suportat sa imparta puterea cu alti incompetenti, ori au fost dati afara pentru "rezultate meritorii" in campul muncii. Dupa ce au stat la caldurica pe 12-15 mii de € ( pe luna) de la Paturica ( vezi halpertii) timp de 5-6 ani si n-ai produs nimic, le-a fost usor sa-si ia talpasitele cand au vazut ca "rodul" muncii lor este zero spre minus ( aici ajutati si de actuala conducere "magistrala" in ultimul an). La fel si la Cornete, la el difera doar suma cu care a plecat: muuuuuulllllttttt mai mare.
  • eni eni
    acu sincer probabil ca voi astia de comentati stati in bucuresti de va plangeti asa de salarii de 15 mil. pai bai baieti, ia veniti voi in tzara, prin judetet uitate de investitori, vai de mama lor, sa vedeti ce inseamna sa ai 15 mil , chiar si in 2 rate. stiti ce inseamna? si acu sincer dau exemplu doar de la mine din judet, nu stiu la altii, dar colegii de presa locala au pe colaborare cate 7-8 milioane pe luna, atat, pai ce sa mai zica ei? cansd ar visa sa ia dublu chiar si in 5 rate probabil, deasta nu zice nimeni nimic in tara, parerea mea, unde naibii s ate duci, la bucuresti probabil sutn oportunitati, da in saracie.....
  • sclavul sclavul
    Restructurari cu cei care aveau salarii de 300-400 euro care tin in spate consumatorii de cafea si internet.Sunt departamente unde proportia de directori e egala cu a sclavilor. Cine sa ia atitudine unul care cand se scoala si pleaca la servici ii intra 5-6 mil la salariu pe ziua respectiva. Sa fim seriosi
  • sclavul sclavul
    lucrez la adevarul holding nr.1 in piata media si tot nr.1 in prosteala angajatilor.am un salariu de 15 mil. si am luat pana acum doar 5 mil pentru luna octombrie.Domnul EL IMRE ne-a mintit pe toti cu o nonsalanta sfidatoare ca pana pe 10 dec va achita salariile. Doamna HR care creste pe zi ce trece si-a alimentat colegele de birou din cei 50.000 de roni pusi la dispozitie marti. Sa dea D-ZEU sa aibe parte de toate prin cate am trecut toti cei care ne-am chinuit pentru incompetenta lor.Sa le fie rusine.Daca maine se schimba situatia isi vor aloca toate meritele pe sacrificiul nostru.Pentru toti colegii mei SA AVEM UN CRACIUN FERICIT!!!!
    P.S doamna HR anunta data de 20.......
  • reporter reporter
    gata, m-ati convins!
    luni, patriciu va face sedinta festiva pentru demararea programului "sandvisul si apa chioara"
    ii voi tulbura discursul pedant cu niste intrebari cutremuratoare, apoi imi voi anunta, apoteotic, demisia...
    :P
  • publicitarul publicitarul
    nicio speranta ca oamenii de la AH vor face ceva, azi se bucurau ca primesc bonurile pentru pomana de la restaurant, ciripeau zglobii si isi alegeau meniul, daca vor strachina de ciorba sau sanviciuri si-un mar gaunos… de-aia ii calca sleahta aia de nemernici in picioare, ca stiu ca romanu-i prost, tace, rabda si inghite. m-as simti ingrozitor de umilit sa ma duc sa maninc firimiturile aruncate de la “masa bogatilor”. va cumpara cu un blid de mincare… trist, foarte trist. in loc sa faceti greva si sa va cereti drepturile, acceptati mita aia de doi bani. promisiunile cu plata salariului sau salariilor pe 23 sau 26 decembrie e povestea cu cocosul rosu, voi n-o sa primiti nimic, sau poate vreo 500 lei, ca pina acum, iar ei vor fi fost de mult plecati n vacante, asa ca n-o sa aveti cui cere socoteala. DACA o veti face, pentru ca la ultima sedinta n-a spus nimeni nimic, cind de fapt ar fi trebuit sa-i crapati capul ospatarului chel si burtos.
  • Gelu Gelu
    Nu e adevarat,nu e Cartianu cel mai bun ziarist.Cei mai buni ziaristi din tot Adevarul sunt: Fane Alexandru si Radu Dragut Ca ei nu mai gasesti pe nicaieri, sunt asaltati de oferte,dar voi habar nu aveti.Lui Radu Dragut i s-a oferit postul de redactor sef al Gazetei Sporturilor in locul lui Tolontan, iar lui Fane Alecandru i s-a oferit postul de adjunct in locul lui Vochin. De asemenea, tot din sursa sigura, am aflat ca lui Iulian Anghel i s-a oferit un post in staff-ul lui Lucian Bute.Daca acesti baieti vor pleca, o sa vedeti voi cei care nu aveti incredere in ei,ce mari pierderi vor suferi cei de la Adevarul.
  • epure epure
    Baaa, Cartianu e cel mai mare ziarist si cel mai bun sef din lume, sunteti invidiosi pe el=)), ar trebui sa aiba o statuie in fata la AH
  • tokae tokae
    Cartiene esti o mizerie sii un om de nimik, macar sa ai puterea de a recunoaste ca esti depasit de situatie
  • Gelu Gelu
    Revin cu informatii proaspete. Iulica Anghel,mare sef de trib, cum a fsst posibil sa-l prostesti pe Constantin Radu ca trebuie sa faci reduceri de personal, iar apoi sa-l aduci pe "dementul" de Gigi Stancu? Pai, bai baiatule tu angajezi la Adevarul oameni dusi cu capul? Stancu asta scria, atunci cand era la ProSport, comentarii la greu contra actualilor lui colegi, pe site-ul asta. Stii ce a facut in urma cu o saptamana? Saraca, nevastasa habar nu avea cat s-a terminat meciul Rapid cu Hapoel, iar cand s-a intors "dementul" acasa de la stadion, l-a intrebat ce au facut rapidistii.Atunci, asta dintre.o data i-a dat o mare palma peste fata de i-a invineti aleia un ochi. I-s spus sa dispara din fata lui si sa se culce in sufragerie, ca nu vede ca e nervos! A doua zi, saraca s-a dus la scoala, ca e profesoara , si s-a plans la colege ca nu mai poate sa stea in casa cu un dement.Pai, de astia angajezi ma tu la Adevarul? O,Fanica, azi cu ce i-ai lovit pe baieti la ziar, cu vreun liber? Baga tata, freaca duda, da-i dracu pe Imre, Cartianu si Patriciu, freaca menta la greu, nu fi fraier.
  • victor victor
    ai mare dreptate. ar fi interesant sa plece absolut toti jurnalistii umiliti cu lefuri de pana in 1.500 RON si sa ramana sefutele platite cu 6.000 RON si natura si maharii de la bucuresti, munciti voi fratilor, faceti voi ziarul, ca la dat din gura si la dat ordine sunteti buni.

Trimite un comentariu

sus