Skip to main content

Cartianu: Pe termen lung, un ziar nu poate funcţiona cu întârzieri permanente către salariaţi

 

Grigore Cartianu, redactorul-şef al ziarului Adevărul, a declarat la PaginademediaTV că ziarul pe care îl conduce are probleme cu plata la timp a salariilor şi că a apelat la înţelegerea angajaţilor.

Publicitate

Sper să rezolvăm rapid treaba asta, pentru că pe termen lung nu poate funcţiona un trust de presă sau un ziar având permanente întârzieri către salariaţi”, a spus Cartianu la PaginademediaTV .

Despre temerea angajaţilor că Dinu Patriciu ar putea închide Adevărul:

"Să îşi facă griji pentru faptul că nu îşi iau salariul la timp este o temere justificată, pentru că asta e ceva concret. Dar nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă, chiar dacă nu sunt cele mai bune momente de a investi în zona presei acum."

Cartianu, despre temerea angajaţilor că Adevărul s-ar închide:

Jurnaliştii cotidianului deţinut de Dinu Patriciu nu şi-au primit integral salariile pe luna trecută, potrivit redactorului-şef.

“E un moment greu în economie, e foarte greu în presa şi atunci am zis să fim solidari în privinţa asta,” a spus el.

Transcrierea interviului a fost realizată de către Mediafax Monitorizare

Petrişor Obae: Ca jurnalist se poate face presă pe stomacul gol?

Grigore Cartianu: Nu se poate face presă pe stomacul gol, nicio meserie nu se poate face pe stomacul gol, dar nu se poate spune că la Adevărul suntem pe stomacul gol acum.

Avem nişte întârzieri de plată, neplăcute...  La alte trusturi au fost întârzieri mai mari, de 2-3 luni. Noi avem o întârziere de o lună de plată la salarii în acest moment, dar nu salariul integral, pentru că s-a dat o parte din salariu, până la un nivel, nu ştiu, 10 milioane, 5 milioane, 15 milioane. Nici nu mai ştiu cât s-a dat oamenilor, că nu mă ocup eu de contabilitate şi de plăti. Dar ştiu că s-a dat o parte din bani şi restul banilor trebuie să vină zilele astea.

Am vorbit cu oamenii, au dificultăţi, am încercat să ne mai ajutăm între noi. Nu ştiu, un om care are o rezervă sau aşa, să poată să ajute un coleg pentru 10 zile sau pentru două săptămâni să depăşească momentul. E un moment greu în economie, e foarte greu în presă şi atunci am zis să fim solidari în privinţa asta.

Sper să rezolvăm rapid treaba asta, pentru că pe termen lung nu poarte funcţiona un trust de presă sau un ziar având permanente întârzieri către salariaţi.

Cartianu, despre criteriile de restructurare de la Adevărul:

Cum au fost aleşi oamenii care au fost restructuraţi?

Criteriile au fost cele profesionale bineînţeles. De exemplu, dacă la o secţie erau 7 oameni şi m-am hotărât să rămână 5, şeful de secţie şi redactorul-şef adjunct pe zona respectivă au decis că X şi Y sunt, să spunem, ultimii doi în ierarhia secţiei, departamentului.

Sigur am avut şi eu ca redactor-şef un cuvânt de spus. Dacă, de exemplu, mi s-a părut că este un abuz în privinţa unui om foarte bun, atunci am intervenit şi l-am convins pe şeful de secţie că trebuie păstrat omul respectiv.

Moralul nu este cel mai bun la Adevărul

În 90 la sută din cazuri au decis şefii de departamente şi, să spunem, cu supervizarea redactorilor-şefi adjuncţi. Ne-am despărţit şi de oameni buni, dar trebuia cumva să reducem costurile.

În condiţiile în care Adevărul a fost singurul ziar din Romania în situaţia de a pastra salariile nemicşorate niciodata.  Cred că nici televiziunile nu au fost în situaţia asta. Adică, la alte ziare sau televiziuni s-au facut si 2-3 valuri de scăderi de salarii: reduceri cu 25 la sută a salariilor, reduceri cu 20, reduceri cu 15, reduceri cu 30. Sunt oameni acum care câştigă 45% din cât castigau acum doi sau trei ani.

Decizia de a reduce costurile prin restructurări şi nu prin tăieri de salarii îi aparţine lui Dinu Patriciu.

Asta a fost tactica lui Dinu Patriciu, care spune aşa: „Pentru a nu demobiliza oamenii care lucrează, nu le scădem salariile. Prefer să le menţin salariile şi să muncească mai mult cei care rămân, dar să nu le scădem salariile. Au nevoie de banii respectivi.

Cartianu, despre criteriile de restrusturare:

Tu cât de mult simţi că oamenii de la Adevarul sunt mobilizaţi acum?

Acum e un moment dificil, în acest moment, moralul nu este cel mai bun în Adevărul. Eu, ca mai batran in presa, ca deja sunt de mai bine de 20 de ani in presa, le-am spus colegilor că am trecut prin vremuri foarte dure. Vremuri în care FSN-ul arunca ziarele din tren (...), vremuri când inflaţia era de 140 % pe an şi dacă nu măreai salariile nu mai puteai cumpăra două gogoşi cu leafa.

Bun, am trecut prin vremuri grele si i-am rugat pe colegii mei sa fie intelegatori. Unii au plecat, unii nu au înţeles. Cum să zic, nu îi judec. Unii au dificultati, au rate la banci, alţii au familii de întreţinut şi atunci dacă a avut o ofertă să meargă în altă parte, unde să-şi ia banii la timp şi eventual mai mulţi, atunci i-am spus: „Nu, nu mă supăr pe tine că pleci acolo, îţi spun doar că aş prefera să lucrăm împreună mai departe.”

Există temerea în rândul angajaţilor de la Adevarul că Dinu Patriciu va pune stop proiectului? 

Oamenii pot gandi orice. Unii sunt mai prăpăstioşi, alţii sunt mai încrezători. Nu poţi să stopezi zvonurile, bârfele s.a.

Nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă

E o temere justificată ?

În acest moment, eu cred că este o temere nejustificată.  Să îşi facă griji pentru faptul că nu îşi iau salariul la timp este o temere justificată, pentru că asta e ceva concret. Dar nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă, chiar dacă nu sunt cele mai bune momente de a investi în zona presei acum.

Dar afacerile se fac pe termen lung. Şi pe termen mediu şi lung, ziarul Adevărul este o afacere bună.

Cartianu, despre moralul de la Adevărul:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Salariul Salariul
    Eni cumva faci parte dintre jigodiile alea de sefi care si-au incasat banii prin te miri ce factura?
  • io io
    Grigore, acum vreo doua saptamani, la intrebarea lui Lucian Pop din sedinta de sumar - "cum putem obliga oamenii sa munceasca 12 h pe zi fara bani?" - ai raspuns in deradere, incuviintat de prietenul tau Razvan Ionescu: "cui nu-i convine, sa plece". Stie toata lumea treaba asta, dar pe site apari in postura de luptator pentru drepturile colegilor! Chiar nu ti-e jena?
  • eni eni
    oameni buni, eu nu inteleg o chestie, sau doua:)
    1. Nu obliga nimeni pe nimeni sa se duca la masa aia, daca vrei bine, daca nu nu, nu e fortat.
    2. Ce greva, etc, daca nu iti convine , e democratie, se poate demisiona, piata mncii e libera. cu siguranta ca, cei buni, jurnalisti, etc, isi vor gasi loc d emunca , atunci care este problema, ca nu inteleg, sunt legati de glia ADH sau cum?
  • DC DC
    @costel

    tu esti sigur constantin radu, taranusul din craiovita noua. de bun ce esti, nu te-a angajat nimeni dupa ce ai plecat de la adevarul. esti mort de oftica, oltenusule!
  • Catalink Catalink
    Pe termen lung, un ziar nu poate rezista cu intarziati mintali la conducere. Ca sa nu spun mai multe
  • gerula2 gerula2
    ba, dupa ce ca platiti oamenii cu 10-15 milioane, si aia stau cu frica, cate 10 ore pe zi, ca la voi part-time-ul e full-tine si full-time-ul e un abuz, mi-ar fi rusine, hal de manager, care e mai slab pregatit ca media mediocritatilor din trust, sa mai ies si sa mai zic ceva. Mi-ar crapa, pur si simplu...daca ar avea ce.
  • tei tei
    oribil personaj cartianu asta... abia intelegi ce spune, cum beleste ochii in cap, cum se screme sa scoata cateva cuvinte. dumnezeule, cine l-a adus pe asta la adevarul? iar jurnalistii de acolo - multi dintre ei foarte buni profesionisti si oameni de mare isprava - cum de indura sa fie reprezentati de un asemenea individ? apoi toata lumea vuieste ca e un plagiator, numai el sustine ca nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i pute (desi ultima parte, cu gura, cica e adevarata, se cam vaita toata lumea ca duhneste... o fi de la talentul de scriitor...)
    jurnalisti de la adevarul, care mai aveti onoare, adunati-va si schimbati situatia. cei care n-au onoare n-au decat sa mearga la cantina saracului si sa cerseasca un polonic de ciorba si o strachina de indurare
  • fomista fomista
    @eni, ai dreptate. nu se mai da pe 5. nu se mai da deloc...
  • reporter reporter
    Grigore, cand te-a intrebat lumea prin sedinta de sumar ce se mai aude cu banii ai raspuns "daca nu va convine, puteti pleca"! Ia adu-ti aminte, acum vreo doua saptamani era treaba asta si ai produs o sila imensa in redactie. Sa nu crezi ca noi, palmasii pe care tu, Imre si Ionescu ii batjocoritii obligandu-i sa traga cate 12 h pe zi cu burtile goale, nu ne-am prins care iti e adevarata fata. Acum vad ca te dai popular, dar stim toti ca nu esti decat un biet ipocrit fricos care numara trecerea timpului pentru a incasa cele 9.000 de euro pe care le primesti, nemeritat, ca leafa! Principalul responsabil pentru declinul istoric al ziarului esti tu. TU, Grigore, nu criza, nu ospatarul sau ce-o mai fi el, nu un pacalici-milog ca Ionescu venit la o pomana dupa ce timp de un an de zile nu l-a angajat nimeni. Tu ai facut o relansare absolut infantila in vara cheltuind enorm pentru ziarul de 64 de pagini, tu o tii mortis cu propriile interese legate de Revolutie, tu nu ai bunul simt sa demisionezi dupa ce ai condus la o scadere cu 80% a tirajului vandut. Daca erai competent plecai fara sa accepti magariile si deciziile idioate ale lui Imre, A Stefan, A Vasile si alti papagali in fata carora n-ai coloana vertebrala. Sunt nenumarate exemple de demnitate in AdH, incepand cu Corneteanu si ai lui de la publicitate si marketing. Gandeste-te la sotii Halpert, Isaila, Epurescu, Nazare, Chiotea, Dragotescu, Ciocazanu - cu totii au plecat renuntand la salarii babane pentru niste principii; nu le comentez competentele, nu spun ca erau mari profesionisti cu totii, dar au ramas totusi demni si, mai ales, respectati. Cum poti sa mai ai tupeul sa tuni si sa fulgeri, sa mai pretinzi cate si mai cate, sa zbieri la oameni in biroul ala cand lumea nu stie cum sa fuga de voi, cand stim toti ca sunteti calcati in picioare si acceptati asta fara jena?
  • eni eni
    amice esti idiot, tu probabil ca bati campii aiurea fiind paralel cu adevarul, sau probabil dat afara odata cu sti tu cine. eu asta exact iti spuneam, ca am luat toti banii in doua parti, nu o parte in doua, ce nu intelegi? exact ca pe vremuri cand luam tot doua, ca tu oi vorbi din povesti, e treaba ta, eu iti spun concret ca am luat toti banii in doua transhe.marsh in somaj, ca atat meriti
  • Delicatu' Delicatu'
    "Imre: Mascarici, hai treci sa mai dregi putin situatia!"
    "Mascariciul din pozitia "Ghiocel": Da sa traiti!"
    Si uite asa apare papagalul de mai sus, pe site-ul asta sa ne vorbeasca noua. De unde naiba sa stie argatu' ca pentru o restructurare se tine cont de un criteriu de evaluare al performantei care se obtine in decursul unui an sau 6 luni, pe baza sarcinilor de serviciu care se regasesc desigur in fisa postului - facuta la misto la AH?
    Ar fi cazul sa puna mana sa faca plati in favoarea angajatilor si sa lase redirectionarea banilor catre firmele lor fantoma cel putin macar dupa sarbatori.

    Rusine domnule arhitect, Dinu Patriciu!
  • Lila Lila
    Intirzieri permanente... vaaaai, domnul scriitor!

    In alta ordine de idei, pe termen scurt se poate cu "intirzieri permanente", deci. Cam cit estimeaza onor managmentul ca va dura termenul scurt? 2 ani, 3 ani?
  • publicitarul publicitarul
    @eni: amice, esti idiot! cind salariul se dadea chenzina si lichidare, aceste doua sume adunate dadeau salariul total. la AH, cele doua transe insumate NU dau salariul negociat, deci oamenii nu si-au primit toti banii pe SEPTEMBRIE, care trebuiau achitati in octombrie. si cind ai un salariu mic, e cam greu sa tragi de el inca doua luni. si da, sunt oameni care traiesc din salariul de 1000 lei. ca sa inchei in aceeasi nota cu tine, hai sictir!
  • unul dat afara de anghel unul dat afara de anghel
    @Costel- asta cu criteriile profesionale s-o crezi tu. Daca tot aduci vorba de Sport cum naiba de au fost dati afara 7-8 insi care luau 25 milioane si au fost pastrati doi sefi de cate 80 milioane fiecare plus inca vreo trei-patru cu cate 50 milioane? Mai crede careva ce spune Cartianu care nu da doi bani pe oamenii lui si care propunea reduceri de personal mereu la Sport ca sa-si aduca el in loc prietenii faliti de la Ev Zilei? Poate ne spune si noua cineva cu ce se ocupa de banii aia Constantinescu sau Fane daca astia au dat vreun telefon, daca au vreo relatie. Dupa ce Chiotea a plecat (mai bine zis a fost lucrat de Cartianu si de Stancu la Ionescu) ati mai vazut vreun subiect ca lumea in Click sau Adevarul? Ultimul a fost nunta lui Borcea si macar Leul, cu tot cu defectele lui, a facut istorie cu el. Cartianule ai incercat sa-l pûi pe Buzarin in locul lui Chiotea si ala a plecat dupa o luna.
  • eni eni
    si apropos, se vede ca esti dat afara mai demult, probabil de foarte competent, salariul nu se da pe 5, esti in eroare

Trimite un comentariu

sus